Simpele Ontbijtkoek, een bak recept met karnemelk

simpele ontbijtkoek

Dit recept van simpele ontbijtkoek is spontaan ontstaan, bij gebrek aan eieren, met een pak karnemelk wat op moest en het nodige geluk. Ik was gaan speuren naar karnemelk recepten, maar vond deze allemaal te ingewikkeld en lang. Daarbij had ik geen eieren meer, in veel recepten gaan eieren. Karnemelk is een top product om mee te bakken. Het zorgt voor mooi deeg. Tijdens het bakken had ik geen idee of dit een cake, koek of brood zou worden. Het resultaat heeft me aangenaam verrast. Een heerlijk stevig, zoetig en kruidig ontbijtkoek variant wat zo gemaakt is.

Recept simpele ontbijtkoek

  • 250 gram meel
  • 250 ml karnemelk
  • 125 gram (bruine) suiker
  • Eetlepel speculaaskruiden
  • Snuf zout
  • Eventueel theelepeltje baking soda / bicarbonaat
  • Optioneel: noten, zaden, gedroogd fruit

Ik zeef het meel in een ruime kom en voeg dan de overige droge ingrediƫnten toe. Dit mix ik. Daarna voeg ik de karnemelk toe en roer dit tot een mooi beslag. Ik voeg wat rozijnen, dadelstukjes, walnoten en pecannoten toe. Een broodblik vet ik in en bestuif ik met wat extra bloem voordat ik het beslag erin stort.

Een oven mag voorverwarmd worden op 180 graden en de simpele ontbijtkoek bak je af in ongeveer 45 tot 60 minuten. Als je er iets in prikt en dit komt er schoon uit, dan is het klaar. Laat goed afkoelen.

Heerlijk met wat boter. Zo vers gebakken is het aangenaam knapperig en de dagen erna blijft het mooi stevig. Je kan ook plakken invriezen van de simpele ontbijtkoek. Zo bouw je mooi een voorraadje op.

Eet smakelijk!

simpele ontbijtkoek

Tips

  1. Ik heb een mix gebruik van meel. Wat zelfrijzend bakmeel, patentbloem en tarwebloem. Als je alleen zelfrijzend bakmeel gebruikt dan is baking soda of bicarbonaat niet nodig. Het zeven van de bloem/meel zorgt voor extra luchtigheid.
  2. Ook qua suiker had ik een mixje van vanille suiker, licht bruine basterdsuiker en wat rietsuiker. Een bruine suikersoort heeft de voorkeur omdat dit het simpele ontbijtbrood mooi kleurt.
  3. Het recept is aangenaam zoet, zoeter dan brood en minder zoet dan een cake. De suiker zorgt ook voor een aangenaam knapperig korstje zo vers uit de oven.
  4. De toevoeging van noten, zaden en gedroogd fruit is wel echt een aanrader.
  5. In plaats van speculaaskruiden kan je ook koekkruiden, cacao of kaneel gebruiken. Of een mooie mix hiervan.
  6. Ik bak in een siliconen broodvorm*, ik vind dit na het bakken makkelijk verwijderen.
  7. Ontbijtbordjes, ik ben er gek op. Het liefst een bonte verzameling met van alles en nog wat. Bij de Xenos vind ik* vaak de leukste bordjes!
  8. Een echte ontbijtkoek maken? Ook daarvoor heb ik een recept. Deze smaak is authentieker maar het is ook meer werk en bevat meer ingrediƫnten.
  9. Onmisbaar in je keuken, een goede messenset*
  10. Ik kan niet zonder een fijne keukenweegschaal*
simpele ontbijtkoek

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.