Simpele Scones, een simpel bakrecept met kwark

Simpele Scones

Ik hou van mijn Simpele Scones. Vers gebakken, knapperig van buiten en zacht en luchtig van binnen. In combinatie met rode jam en clotted cream, perfectie. Clotted cream is niet zo makkelijk te krijgen in Nederland maar zelf maken is een optie. Dit staat als volgend project op mijn lijstje want er zijn meerdere combinaties mogelijk en ik wil dit uitproberen. Voor nu hebben we het gegeten met (plantaardige) boter en rozenbottel jam; ook erg lekker.

Het scone recept is voor mij perfect geworden en heb ik aangepast aan mijn eigen smaak. Bij tips zal ik variatie en opties aangeven. Het verbaasd me dat scones eigenlijk helemaal niet zo slecht zijn. Ik heb 18 gram suiker toegevoegd and that’s it. Het kan zelfs zonder.

Simpele Scones

Recept Simpele Scones

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 ml kwark (en iets extra eventueel)
 • 30 gram (vloeibare plantaardige) boter
 • 2 zakjes vanille suiker/ 18 gram suiker
 • 1 ei
 • Snuf zout
 • Theelepel bakpoeder

Eerst alle droge ingrediënten in een kom; bakmeel, bakpoeder, suiker, zout. Doe hier de boter bij en knijp met je hand tot een vlokkig geheel. Het ei kluts ik in een klein bakje en giet ik bijna helemaal in het mengsel erbij. Ik bewaar een heel klein deel om straks de bovenkant mee te bestrijken. De kwark schep ik erbij en meng en knijp het tot een egale bal. Deze mag uit de kom en op een aanrecht of tafel druk ik het deeg steeds wat aan. Ik bestrijk nog wat extra kwark erop en kneed het weer door. Net zolang totdat ik een mooi deeg heb.

Rol het uit en steek rondjes uit. Ik heb een glas gebruikt. Hoe dikker de rondjes hoe hoger de simpele scones worden. Rol het beslag elke keer opnieuw en steek net zolang uit totdat alles gebruikt is. Verwarm een oven op 210 graden. Zorg dat de oven op temperatuur is. Ik heb 10 rondjes kunnen uitsteken en deze bestrijk ik met het restje geklutste ei.

Afbakken in ongeveer 20 minuten. Als het bruin kleurt en rijst is het goed. Bij mij vaak al na 15 minuten. Ligt een beetje aan de oven. Lekker laten afkoelen en genieten maar.

Eet smakelijk!

scones

Linkjes

Ik gebruik graag een Siliconen bakmat* tegenwoordig. Dit kan prima gebruikt worden tot en met 220 graden. Het is duurzamer want je hergebruikt het en wast het af daarna.

Tips

 1. Ik heb vloeibare plantaardige bakboter gebruikt. Dit is perfect qua smaak en substantie. Je kan uiteraard ook roomboter of andere boter naar keuze gebruiken.
 2. Suiker kan uit dit recept. Vaak beleg je een scone met allerlei zoets. Ik vind de vanille suiker wel echt een toevoeging voor de smaak. Je kan ook eventueel vanille poeder toevoegen.
 3. In plaats van kwark kan je ook een ander (zuur) melkproduct gebruiken. Kwark is dik dus daar gebruik ik meer van. Ik zou van karnemelk of yoghurt met 75 ml beginnen. Ik vind kwark wederom voor de smaak wel bepalend maar niet noodzakelijk.
 4. Theelepel bakpoeder is optioneel.
 5. Deze bananen cakejes zijn ook erg leuk om te bakken.
 6. Ik heb dit recept gebakken met vloeibare plantaardige boter, een keer met harde roomboter in blokjes en een keer met gesmolten roomboter. Ik heb geen voorkeur qua smaak en uitkomst. Vloeibare plantaardige boter was wel het simpelste, gewoon even uit de fles knijpen.
 7. Bij de laatste keer bakken vroeg mijn dochter of er rauwe cacao door mocht. Dit heb ik gedaan en had een verrassend lekker effect. Het lijkt op bruin brooddeeg maar dat is het niet. Het geeft een aangenaam zoetje en vleugje choco wat lekker is. Ik heb ongeveer een eetlepel toegevoegd.
scones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.