Ananas Bramen Jam, een eenvoudig en snel recept

ananas bramen jam

Hoog tijd voor weer eens een heerlijke home made jam. Mijn vriezer is inmiddels leeg, ik heb geen jam meer op voorraad. Het seizoensfruit wat nu in de aanbieding is zijn ananas en bramen. Een prima combinatie voor een jam; Ananas Bramen Jam it is.

Bramen zijn wel vrij heftig qua vlekken in kleding. Als je bij een vlek meteen wat afwasmiddel erop smeert en zo snel mogelijk in de wasmachine wast komt het 9 van de 10 keer helemaal goed. Deze tip is niet alleen voor kinderen, ikzelf kan ook knoeien. En met mij vast nog meer volwassenen.

Recept Ananas Bramen Jam

 • Ananas
 • 6 grote bramen (telden voor 2 per stuk)
 • 3 dadels
 • 2 theelepels dadelstroop (optioneel)

Een ananas maak je makkelijk zelf schoon. Kop eraf en de onderkant ook. Zet rechtop en snij de schil er van af. Telkens een strook, van boven naar beneden terwijl je de ananas rond draait. Net zolang totdat de buitenkant mooi geel is en geen harde stukken schil bevat.

Dan mag de ananas doormidden, en nog eens, van boven naar beneden.
Zo heb je 4 lange parten en snij je binnenkant weg. Ze zeggen dat de binnenkant van een ananas niet goed is om te eten. Dit zou onder andere koorts verhogend kunnen zijn. Lekker is het ook niet de kern dus ik snij het altijd weg. Nu heb je 4 lange stukken en deze snij je in stukjes.

De ananas stukken in een pan met de gewassen bramen en dadels zonder pit. Langzaam laten verwarmen en regelmatig roeren op laag vuur. Na ongeveer 15 minuten schep ik de dadelstroop erin en roer dit erdoor. Nog even 5 tot 10 minuten laten staan met zacht vuur.

Daarna heb ik het nog met een staafmixer wat gladder gemaakt. Af laten koelen en genieten maar van deze Ananas Bramen Jam!

Tips

 1. Goede zoetmakers zijn; Honing, dadelstroop, ahornsiroop, agavestroop, rijststroop, kokossuiker etc.
 2. Ik heb weer een deel ingevroren. Ik doe dit nu in ijsblokjes vormpjes. Meestal haal ik dan 2 blokjes eruit die snel ontdooit zijn. Dit is voldoende voor een boterham.
 3. Heerlijk in je Easy Trifle recept.
 4. Of op deze American Pancakes.
 5. Te waterig? Nog een dadel erbij of langer laten koken.
 6. Te dik? Voeg wat water toe.
 7. De jam dikt altijd nog in met afkoelen.
 8. Ik heb een nieuwe staafmixer. Een simpele van Bosch die het tot nu toe prima doet en een leuke prijs heeft.
ananas bramen jam
2 reacties op “Ananas Bramen Jam, een eenvoudig en snel recept”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.