Ik heb al vaak mijn recept voor Indiase Curry gedeeld hier. Telkens net iets anders,maar de basis is gelijk. Inmiddels ben ik als blogger veranderd en versimpel ik mijn recepten. Ik breng het terug naar een basis en daarbij geef ik opties voor variatie aan. Ik vind het belangrijk dat jullie de basis snappen en dan leert variƫren. De basis zorgt voornamelijk voor de smaak. en welke groente je toevoegt is dan geheel aan jullie. Dus bij deze deel ik een basis en optionele toevoegingen. Bij tips help ik je nog meer op weg om jouw eigen gouden combinatie te vinden.
Recept Indiase curry
Basis
- Blik kokosmelk
- Neutrale tomatensaus / passata
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Hindoestaanse masala kruiden
- Peper en zout
Optioneel
- Blik gepelde tomaten
- (gedroogde) koriander of peterselie
- Koffiemelk (poeder of vloeibaar)
- Kwark of yoghurt
- Verse gember (snij ik fijn en bak ik mee met de knoflook stukjes)
- Groentes vers; boontjes, bloemkool, paprika, broccoli etc.
- Blik groentes; linzen, kikkererwten, bonen, doperwtjes en bonen
- Gekookt ei
- Rul gebakken gehakt of kip
- Banaan
Lekker om te eten met
- Naan brood
- Wraps
- Chapati
- Gefruite uitjes
- Pinda strooisel
- Emping
- Sambal
- Rijst
- Couscous
- Mango chutney
- yoghurt/kwark als dip
- Uiensalade
De teentjes knoflook en ui snij ik fijn. De ui mag eerst en dan de knoflook (ik voeg hier ook vers gesneden gember aan toe) even aanbakken in een pan en daarna 2 eetlepels masala kruiden erbij. Dit brand ik even een paar minuutjes mee. Lekker laten bruisen en niet aan laten branden. Daarna voeg ik een fles passata toe en een blik kokosmelk. Nog wat peper en zout en de basis is klaar.
Nu gaan we de Indiase curry vullen en nog wat meer op smaak brengen. Ik heb gekozen voor doperwtjes/wortels uit blik en kikkererwten. Deze spoel ik af en laat ik uitlekken in een vergiet. Ik snij wat verse bloemkool in roosjes en verse wortel in plakjes en voeg dit toe. Ik voeg wat koffiemelk toe en proef of het op smaak is. Dan op smaak brengen waar behoefte aan is. Peper, zout, Hindoestaanse masala, kruiden etc.
Ik kook ondertussen ook wat eieren hard. Niet te hard want in de saus garen ze ook door en anders worden ze zwart van binnen. Pellen en in de saus doen. De saus zelf verwarmen maar niet hard laten koken. Het heeft smaken die later ontwikkelen. Vaak is het de tweede dag het lekkerst. Pas dus op met te snel teveel kruiden toevoegen maar geef het even de tijd.
Serveer de Indiase Curry met rijst of couscous. Lekker met naan of gewone tortilla pannenkoekjes. Mango chutney erbij, gefruite uitjes erop. Het kan allemaal.
Smakelijk eten!
Tips
- Dit is een grote pan saus. Voldoende voor meerdere dagen en je kan het ook invriezen.
- Neutrale tomatensaus kunnen meerdere dingen zijn. Ik heb vaak een pakje met tomatenpuree of een fles neutrale passata. Maar je kan ook alleen een blik gepelde tomaten gebruiken. Schenk deze leeg in een vergiet boven de pan en prak met een vork. Zo blijven de pitjes en velletjes achter en valt het sap in je pan. Ik heb ook wel eens een potje tomatensaus gebruikt die je normaal voor pasta saus zou gebruiken.
- Neem 1 gekookt ei per persoon als richtlijn. Meer mag natuurlijk altijd.
- Behoefte aan vlees? Bak wat gehakt rul en voeg dit toe aan de saus.
- Je kan een Spaans pepertje mee fijnsnijden voor een pittige basis.
- Evaporated kokosmelk heb ik via internet gevonden van Natures Charm. Dit is gewoon koffiemelk op basis van kokosmelk in plaats van koemelk. Deze toevoeging zorgt voor een heerlijk romig accent.
- Koffiemelk kan een klein kuipje zijn of poeder. Het is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor een extra lekkere smaak. Je kan ook kiezen voor een schepje kwark, yoghurt of ricotta.
- Recept Mango Chutney
- Bij het opdienen van deze Indiase Curry kan je nog wat verse koriander strooien en wat druppels koffiemelk erover doen.
- Ik had nog wat gekookte sperzieboontjes over van de dag te voren, deze heb ik aan de saus toegevoegd.
- Uiensalade maak je simpel zelf
- Ik hou van Nature’s Charm. Helaas zijn de producten wisselend te krijgen in Nederland.
Gezonde Pannen
Veel pannen hebben geen gezonde anti aanbaklaag, ik was me hier niet bewust van. Tegenwoordig kook ik alleen nog met emaillen pannen van Riess en de anti aanbakpannen van Greenpan! Een fijn gevoel dat mijn gezonde maaltijden ook gezond bereid worden.