Al eerder deelde ik mijn winning basisrecept voor Luikse wafels. Vers van mijn eigen wafelpers. Dat recept is simpel, lekker en met suiker. Hoog tijd om ook een gezondere tegenhanger te delen op mijn site. Wafels met kwark geeft een heel ander soort wafel en beslag. Deze is namelijk vloeibaar waar die van de Luikse wafels echt een kneedbaar deeg is. Ook kan je deze maken zonder suiker en boter. Ik zeg kan, want ik heb wel een zakje vanillesuiker gebruikt. Maar wil je dit niet dan volstaan vanille druppels of poeder ook prima! Dit recept is voldoende voor ongeveer 4 wafels. En laat de magie van koken zijn werk doen. Want waar je denkt dat dit niet gaat werken, zo hocus pocus groeit dit gekke beslag uit tot echte wafels!
En excuses voor de hoofdfoto, de rechter wafel mist inderdaad een stuk, niet omdat het beslag slecht was, wel omdat ik te nieuwsgierig was naar de smaak :).
Ingrediënten wafels met kwark
- 100 gram (magere) kwark
- 1 ei
- 45 gram zelfrijzend bakmeel
- Snufje zout
- Eventueel zakje vanillesuiker, 8 gram
- Anders: vanillepoeder of flavourdrops, vanille essence naar smaak
- (olijf) olie voor je wafelijzer
In een glazen kom (beter nog tupperware bakje wat je kan afsluiten) doe ik eerst de natte ingrediënten. Het ei klop ik los met de kwark. Dan voeg ik het suiker en zout toe (en nu ook de vanilledrops als je dit gebruikt). Mix tot een glad beslag. Dan voeg ik het zelfrijzend bakmeel toe en mix het weer tot een egaal beslag. Dit beslag voor wafels met kwark lijkt op niks, maar tijd voor de magie!
Ik verwarm mijn wafelijzer op stand 4 en als deze op temperatuur is bestrijk ik de platen met wat olijfolie. Ik schep een flinke eetlepel beslag per wafelplaat en bak de wafel in ongeveer 5 a 6 minuten gaar. Uit deze hoeveelheid beslag haal ik 4 wafels. Deze wafels zijn wat zachter en smaken meer naar poffertjes. Het beslag zorgt voor heerlijke gezonde wafels. Serveer zoals je lekker vindt. Wij aten ze met een aardbeien-framboossaus.
Eet smakelijk!
Wafels met Skyr
Deze wafels met kwark zijn zo simpel en eenvoudig, de ingrediënten heb ik altijd wel in huis. Omdat de simpelheid mij inspireert, en omdat ik dus op een bepaald moment geen kwark in huis had… Heb ik mijn bakje met Skyr erbij gepakt. Deze was in de smaak kokos, en ik had er nog 1 met vanille! Zou dit werken? Jazeker! Je krijgt dan opeens wafels met smaak zonder wederom suiker. Superlekker.
Toch kies ik er wel steeds voor om een klein zakje vanillesuiker toe te voegen, ik vind dit gewoon lekker. Het beslag is voldoende voor 4 wafels, een zakje vanillesuiker is 8 gram… dus dat is dan 2 gram suiker per wafel :). Maar kies je voor een kwark of Skyr met smaak, dat werkt wonderwel goed en kan dus wederom zonder suiker en boter. Ideaal voor in de ochtend lekker met vers fruit en noten.
Recept
- 100 gram kwark of skyr met smaakje
- 1 ei
- 45 gram zelfrijzend bakmeel
- Snuf zout
- Eventueel suiker naar smaak
- (olijf)olie om je wafelijzer in te vetten
Ik had nog een kwartier voordat ik de deur uit moest en wilde dit recept per se testen. Eerst voeg ik de natte ingrediënten toe aan een tupperware bakje met deksel. Het ei mix ik met zout, Skyr en eventueel suiker. Ondertussen verhit ik mijn wafelijzer. In mijn beslag voeg ik het bakmeel toe en dit roer ik tot een egaal beslag. Ondertussen is mijn wafelijzer op temperatuur. Let op, bestrijk echt met (olijf)olie want door het missen van boter kunnen deze meer plakken aan je ijzer. Ik schep een ruime eetlepel beslag op de plaat en bak af in ongeveer 5 minuten.
Deze wafels met kwark, of beter gezegd Skyr en een smaakje, zijn zacht en worden niet knapperig. Het lijken meer op poffertjes. In 10 minuten had ik overigens een lekkere warme en gezonde wafel en de rest van het beslag bewaar ik in de koelkast. Easy peasy! Gered binnen 10 minuten.
Tips wafels met kwark
- Je kan ook ander soort suiker toevoegen als je het zoeter wilt. Zoetpoeder kan ook. Het is maar net hoe jij je wafel wilt
- Ik heb dit recept alleen met dikke kwark of Skyr gemaakt. Geen idee of je het kan vervangen met yoghurt.
- Liever een simpel basisrecept voor een Luikse wafel? Klik maar hier, ook die staat online
- Ik ben echt onwijs superblij met mijn wafelijzer* van Kitchenbrothers! Deze is klein, compact en de ijzers zijn bpa-vrij en mogen in de vaatwasser. Test altijd even jouw eigen wafelijzer uit voor de goede bereiding. Daarnaast heb je alleen een keukenweegschaal* nodig, een vork en eventueel een glazen mengkom* of bord. Een kwastje* voor het bestrijken van je wafelplaten is ook wel handig
- Je kan bakspray kopen maar net zo makkelijk is een bakje met (olijf)olie en een kwastje om je ijzers voor het bakken mee in te vetten
- Wafels mag en kan je ook hartig eten! Lekker met kaas, roerei of knapperige bacon. Mmm met ahornstroop. Zout en zoet gaat prima samen
- Zin in pannenkoeken of pancakes? Daarvan heb ik ook een suikervrij recept
- Lekker met aardbei-framboossaus wat ook zonder suiker kan!
- Tegenwoordig maak ik dit beslag in een tupperware bakje*. Als er nog over is kan zo de deksel er op en kan het in de koelkast voor een later moment
De onderste is een kwarkwafel
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.