Wentelteefjes, een snel recept voor oud brood

wentelteefjes

Bij wentelteefjes heb ik altijd een bepaalde herinnering. Ik heb vroegah wel eens meegedaan met een uitwisselingsproject in het kader van gelijkheid; “All Different, All Equal”. Ik mocht een week in een hostel in Rotterdam overnachten. Naar dat hostel kwamen Duitse jongeren. Samen moesten we opdrachten doen door Rotterdam heen. Op een leuke manier leer je zo van elkaars verschillen en gewoontes.

Het was een heel leuk project en een bijzondere week. Wij als Nederlanders waren maar met 3 meiden. De Duitse jongeren bleken vrij jong en van speciaal onderwijs te komen. Ze spraken maar een handvol Engels. Dus met handen en voeten, een mix van Engels/Duits hebben we kunnen communiceren. 

Turning bitches wentelteefjes

Op 1 van de dagen was de activiteit een bezoekje aan het Unilever hoofdkantoor. Wauw wat een kantoor. Jammer dat ik me toen nog niet zo bewust was van voeding, anders had ik er met een andere blik naar gekeken. We kregen daar een kookcursus in een superluxe keuken. En we gingen iets echt Hollandsch maken… Wentelteefjes! Maar de kok had er niet bij stil gestaan dat we met Duitsers zouden komen. Dus in een poging het snel te vertalen kwam hij met: Turning Bitches. Elke keer als ik Wentelteefjes zie moet ik daaraan denken.

Dit oer Hollandsche recept is zo gemaakt en ook een ideale manier om wat met je oude brood te doen. Ik heb dit keer kokosmelk gebruik. Heel lekker! Het recept is goed voor ongeveer 5 boterhammen. Hoe zompig ze worden ligt aan je eigen smaak. Hou je van zachte, natte wentelteefjes dan laat je ze langer in het bord liggen. Het recept is dan voldoende voor 2 a 3 boterhammen. Maar vind je het juist lekker als ze krokant zijn dan wentel je ze snel in het beslag. Dan is het voldoende voor ongeveer 5 boterhammen.

wentelteefjes

Recept Wentelteefjes

 • 5 boterhammen
 • 1 ei
 • 150 ml melk
 • 2 eetlepels suiker
 • Theelepel kaneel
 • Snufje zout
 • Optioneel; snufje vanille poeder

Eventueel
Mix wat suiker met kaneel in een apart bakje. Zo heb je kaneelsuiker. Dit kan je over je vers gebakken Wentelteefje strooien.

In een diep bord het eitje breken. Kluts goed los. Voeg vervolgens de melk, suiker, kaneel, vanille poeder en snufje zout toe. Goed mixen en klaar is je beslag. Verhit in een pan wat vet. Wentel je boterham in het beslag en leg dan in de pan. Bak beide kanten zoals jij het lekker vindt. Ik hou van wat krokante Wentelteefjes. Schep uit de pan, bestrooi eventueel met wat kaneel suiker en op naar de volgende.

Ga je voor luxe Wentelteefjes? Schep dan een bolletje ijs er op.

Enjoy!

wentelteefjes

Tips

 1. Je kan alle soorten suiker wel gebruiken, geen suiker of zelfs honing en andere stropen. Denk aan bruine, kokos, basterd, witte of rietsuiker. Een zakje vanille suiker is ook een lekkere smaakmaker. Geen suiker is uiteraard minder zoet maar wel gezonder.
 2. Wissel kaneel eens af met koekkruiden of andere kruiden voor smaakvariatie. Of mix eens kruiden. Ik gebruik graag kaneel en speculaaskruiden. Of voeg een snufje gemberpoeder toe.
 3. Je kan elke melksoort naar keus gebruiken.
 4. Wil je meer Wentelteefjes maken? Verdubbel dan het recept.
 5. Een snufje zout is echt maar een klein beetje.
 6. Wat honing over je wentelteefjes is ook erg lekker.
 7. Ik heb het gebakken in roomboter voor de echte smaak. Maar kies vooral waar je zelf normaal in bakt.
 8. Kaneelsuiker kan je ook kant en klaar kopen. Maar het zelf maken is net zo lekker. En je kan de sterkte van de kaneelsmaak zelf bepalen. Ook lekker om over (warme) appel te strooien.
 9. Ik bak graag in de gezonde Greenpan. Ideale pannen ook voor dit wentelteefjes recept.
 10. Ook zo gek op kaneel? Dan moet je echt even dit linkje checken. Kaneel heaven!

Linkjes

wentelteefjes

Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.