Tosti, een eenvoudig basisrecept met een geheim voor de perfecte!

tosti time

Ik heb al een aantal tips gegeven op mijn site wat je met oud brood kan doen. Zoals Brood Taartjes en Brood Soldaatjes. Maar oud brood is natuurlijk perfect voor een tosti. Overigens leent vers brood zich ook prima voor een tosti.

Dit gerecht valt onder de Guilty Pleasures. Je kan het natuurlijk zo gezond of ongezond maken als dat je zelf wilt. Bruin volkoren brood is bijvoorbeeld een gezonde keus. En als je sauzen zoals mayonaise, ketchup en bbq saus achterwege laat is dat ook een gezonde keus. Voeg wat tomaat en verse kruiden toe en het is weer een stap in de goede richting. Pas wel op met tomaat. Dit blijft erg heet in het begin en zeker voor een kindertosti even opletten.

Bereiden kan op verschillende manier. In de oven, pan, grillpan of tosti-ijzer. Het is maar net wat je makkelijk vindt en wat er tot je beschikking is. Een kwestie van smaak is het ook. Want het wisselt wel per bereiding hoe je tosti smaakt. In het buitenland gebruiken ze vaak een pan of oven voor je grilled cheese of croque monsieur/madam.

tosti time

Tosti Geheim

Er is wel een klein geheimpje voor een perfecte tosti. Of je deze nou in een tosti-ijzer, oven, grillpan, of normale pan maakt.
Smeer de buitenkant in met boter! Dan krijg je een perfect goudbruin effect met een heerlijk knapperige structuur. Ik smeer de kant die omhoog ligt in, leg deze dan naar beneden op een tosti-ijzer en vervolgens smeer ik de boven buitenkant weer in voordat ik tosti ijzer sluit.

Echt een recept is er niet. Kies de smaken uit die jou aanspreken.

Tips

  • Kaas; Probeer verschillende kazen uit.
  • Mozzarella, oud, jong, komijn, Belgische kaasjes, Franse kaasjes, feta, roomkaas etc.
  • Met kaas is iets zoets ook heerlijk. Smeer bijvoorbeeld een beetje jam erop of appelstroop.
  • Verse fruit puree op de kaas werkt ook prima.
  • Ham is gangbaar wat beleg betreft maar salami is ook lekker.
  • Beetje ui, tomaat, verse kruiden, paprika, prei enzovoort zijn een leuke variatie.
  • Italiaans: Pesto, mozzarella, salami, pijnboompitten en basilicum.
  • Grieks: Feta, aubergine plakjes, rozemarijn en olijven.
  • Indiaas: Mango puree, koriander, paneer en kaas.
  • Hawaï: Ham, kaas en ananas.
  • De Greenpan hapjespan blijft een favoriet voor dit soort recepten! Je hebt de pannen in verschillende formaten en ook kleiner.

Enjoy!

Welke combinatie heeft jouw voorkeur?

tosti time
2 reacties op “Tosti, een eenvoudig basisrecept met een geheim voor de perfecte!”
    • Sabine dat klinkt ook goed. Inderdaad voor de zoetekauw. Ik zou dan voor stukjes pure Tony choco gaan met banaan. Je hebt me denk ik geïnspireerd tot mijn eerste bananen tosti!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.