Ik heb iets met zoete aardappelen, ik ben er gek op. En dit terwijl de rest van mijn huisgenoten dat niet per se zijn. Zo jammer! Al tijden ben ik opzoek naar een lekker bakrecept met zoete aardappel en ik heb sowieso de laatste dagen weer het ‘brood bak virus’ te pakken. Dat alles komt tezamen in dit heerlijke Portugese recept ‘Arrufadas de batata doce’, broodjes van zoete aardappelen gemaakt. Het is simpel als de ingrediënten en hoeveelheden volgt. Wel moet je dit deeg laten rijzen, minimaal een uur. En is het wat plakkerig deeg, dus zorg dat je voldoende extra bloem in huis hebt. Maar ik ga jullie helpen, dit recept van Zoete aardappel broodjes is echt de moeite waard! En goedgekeurd door iedereen in huis.
Zoete aardappel broodjes ingrediënten
- 900 gram (patent)bloem
- Ongeveer 400 gram gekookte zoete aardappelen
- 250 ml melk
- 100 gram gezouten roomboter
- 70 gram (riet)suiker
- 2 eieren
- 2 zakjes droge gist, bij elkaar ongeveer 14 gram
- Extra bloem om te bestuiven
Handig:
- Grote mengkom van 4,5 liter
- De melk, boter en eieren even op kamertemperatuur laten komen dus haal ze bijtijds uit de koeling
- De gangbare dingen als keukenweegschaal, oven, bakplaat, bakpapier, kwastje en extra bak of kom
Zoete aardappel broodjes recept
Begin eerst met je zoete aardappels te schillen en koken. Zorg dat je zout in het kookwater doet. Ik had een zak met zoete aardappelblokjes van precies 400 gram. In kokend water heb ik deze gedaan en vervolgens ongeveer 6 minuten gekookt. Laat ze goed uitlekken en laat ze even 15 minuten wat afkoelen voordat je verdergaat.
In een kleine kom doe ik het suiker en de gist bij elkaar en dan roer ik de melk erdoor. Belangrijk is echt dat de melk op kamertemperatuur is. Zet deze kom opzij. Pak vervolgens de ietwat afgekoelde zoete aardappel erbij en prak deze. Ik vind het lekker en mooi om het wat grof te doen, zo heb je later nog kleine stukjes zoete aardappel in je deeg. Maar als je het helemaal mooi glad maakt is je deeg weer meer oranje. Jouw keuze. Aan de geprakte zoete aardappel voeg ik nu het boter toe en meng dit erdoor. Dan de twee eieren en als dit een een mooi geheel is schenk ik het melk-ei-gist mengsel erbij. Als laatste stap voor je zoete aardappel broodjes zeef ik de bloem erbij.
Rijzen
Let op, het deeg voor de zoete aardappel broodjes is redelijk plakkerig. Meng met je hand alles tot een deegbal en als het echt nog heel erg plakt voeg je nog wat extra deeg toe. Ik heb dit alles in mijn mengkom van 4,5 liter gemixt, en ik haal even mijn deeg eruit. Leg het even ergens neer wat je bestoven hebt met wat bloem. De mengkom bestuif ik ook met bloem voordat het deeg weer teruggaat. Dit dek ik af met een schone theedoek voor minimaal een uur. Na een uur zal het deeg verdubbeld zijn. Een warme plek, bij een verwarming in de buurt kan helpen om het mooi te laten rijzen.
Afbakken maar
De over verwarm je voor op 180 graden, een eitje mag je klutsen al is dit optioneel. Ik heb langer dan een uur gewacht en mijn deeg was prachtig. En plakkerig wederom. Zet een bakje bloem klaar. Ik heb zeker 15 broodjes uit dit deeg gehaald en had daarvoor 3 bakpapiervellen nodig. De vellen heb ik wederom licht bestoven met wat bloem, en mijn handen elke keer ook. Dan trek ik wat deeg uit de kom, rol dit tot een bol en leg het op het licht bestoven bakpapier. Ik bestrijk de bollen met het geklutste eitje en bak ze in ongeveer 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
let op: de baktijd varieert per oven en naar hoe groot je Zoete aardappel broodjes zijn. Zet voor de zekerheid een timer wat eerder zodat je kan checken.
Haal de zoete aardappel broodjes uit de oven en laat ze even afkoelen. Origineel bestrooi je deze met poedersuiker maar dat hoeft niet. Ze zijn heerlijk gehalveerd met zoute boter en wat poedersuiker maar ook hartig beleg smaakt geweldig.
Tips
- De Zoete aardappel broodjes kan je invriezen
- Ook lekker met wat kaneel en sinaasappelzest door het deeg
- Heb je geen gezouten boter? Normale boter en zout will do
- Je kan een ingebloemde ovenschaal of cakevorm ook vullen met dit deeg en ander soort brood maken. Zolang je maar goed alles blijft bestuiven. Ik zou wel starten met kleine bolletjes om het deeg te leren kennen
- Je kan de broodjes voordat je ze gaat afbakken ook bestrijken met melk in plaats van ei
- Handig om te hebben is een glazen mengkom*. En een kwastje*
- Ik kan niet zonder een fijne keukenweegschaal*
- Een grote mengkom haal je bij Dille en Kamille of kijk bij Bol
- Ook een lekker bakrecept: Simpele Scones, een simpel recept met kwark
- En wat dacht je van: Simpel Gist Deeg, een basis bakrecept met 5 ingrediënten
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.