De Italiaanse keuken heeft zoveel heerlijke recepten. Puur, eerlijk en eervol naar producten en smaken toe. Ideaal om een grote pan saus te maken en dit meerdere dagen te eten. Deze Aubergine Tomaten Saus is ook prima om in te vriezen. Wel zo makkelijk op drukke dagen.
Recept aubergine tomaten saus
- Aubergine
- 1 grote ui
- 2 tenen knoflook
- 4 grote Tomaten
- Basilicum naar smaak
- Water
- Passata (tomatensaus)
- Zout en peper
- Gedroogde basilicum
- Pasta (ook lekker met rijst, couscous etc)
Ik begin met het grof snijden van de ui, knoflook en tomaat. Daarna snij ik de aubergine, hoe kleiner de stukjes hoe sneller gaar. De aubergine blokjes heb ik in een bakje gedaan met water. Het zijn kleine sponsjes en ik wil niet dat ze straks in m’n pan meteen alle olie opzuigen. Het water gebruiken we voor de saus.
In een pan doe ik een scheutje olie. Daarna bak ik een uitje glazig, iets later kan de knoflook erbij. De gedroogde basilicum mag nu ook en even kort bakken.
Met mijn hand pakte ik de aubergine blokjes uit de kom en knijp deze uit voordat ze de pan ingaan. Even kort bakken en goed roeren. Tomatenblokjes erbij, passata erin, wat van het aubergine water en roeren maar. Snufje zout en peper en het is klaar om te pruttelen.
Saus
Nu komt het aan op gevoel. Ik heb mijn hoeveelheid water niet afgemeten. Ik wil een dikke saus die niet ploft en gaat spetteren als het kookt. Dus ik voeg telkens een beetje water toe zodat het mooi kan pruttelen zonder spetteren. Laat het net zolang pruttelen totdat de aubergine zacht is. Bij mij duurde dit ongeveer 20 minuten op laag vuur. Wel af en toe roeren en eventueel beetje van het aubergine water erbij.
Aubergine gaar? Dan kan je de saus gaan gladmaken met een staafmixer. Klaar is je Aubergine Tomaten Saus! Kook een pasta naar keuze, saus erover, beetje verse basilicum versnipperen en klaar.
Een gerecht voor het hele gezin. Ik eet het met zelf geraspte pecorino kaas erbij , zwarte olijven en chilipeper.
Voor de jongere eters is deze Aubergine Tomaten Saus ook ideaal.
Smakelijk eten!
Tips Aubergine Tomaten Saus
- Ik heb nu bio kinderpasta gebruikt in vormpjes. Meestal gebruik ik normale pasta. Maar dit is wel in goed eet formaat heb ik gemerkt en het ziet er leuk uit.
- Passata is een fles met tomatensaus. Wel goed lezen welke ingrediënten erin zitten. In die van mij zitten alleen tomaten
- Deze saus is ook heerlijk over rijst of couscous.
- Verse basilicum voeg ik koud op het einde toe. De smaak verdwijnt met koken. Daarvoor gebruik ik gedroogde basilicum.
- Is je saus te waterig? Langer koken verdampt vocht. Saus te dik? Extra water erbij.
- Ook een erg lekker recept is Macaroni
- Dit is natuurlijk een prima basissaus. Voeg eventueel nog andere groentes, vlees of vis toe. Jouw smaakfeestje!
Gezonde pannen
Veel pannen hebben geen gezonde anti aanbaklaag, ik was me hier niet bewust van. Tegenwoordig kook ik alleen nog met emaillen pannen van Riess en de anti aanbakpannen van Greenpan. Een fijn gevoel dat mijn gezonde maaltijden ook gezond bereid worden.
Handige linkjes
Sommige linkjes uit deze blog kunnen affiliate linkjes zijn