Broccoli Citroen Room Saus, een gezonde vegetarische variant

broccoli citroen room saus

Niet meteen dit recept afschrijven omdat er room staat. Iedereen is zo na de kerst en feestdagen extra streng voor zichzelf met eten. Dit recept bevat geen room maar ricotta. Dit is vet en zout vrij. Uiteraard kunnen de room liefhebbers wel iets vetters gebruiken voor de Broccoli Citroen Room Saus. Zoals cream cheese, monchou of echte room.

Ik heb de saus iets in moeten dikken en heb hiervoor arrowroot gebruikt. Het is de tweede keer dat ik dit gebruik  en het bevalt erg goed! Ik vind het fijner dan maizena of andere bindmiddeltjes. Simpeler in gebruik, smaakloos en snel effect. Als je saus te dun is kan je ook gewoon het laten inkoken. Duurt wat langer maar werkt ook. Wel goed roeren voor het geval de bodem aanbakt. Deze saus is heel snel. Met de staafmixer maak ik het glad dus je kan alles lekker grof snijden. Ideaal. Saus is voldoende voor ons 3 en 2 dagen.

Recept Broccoli Citroen Room Saus

 • 2 stronkjes broccoli (350 gram)
 • Bakje ricotta (250 gram)
 • Ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 citroen (bio liefst want ik ga de schil gebruiken)
 • Gedroogde basilicum naar smaak (ongeveer 1 a 2 eetlepels)
 • 2 theelepels arrowroot
 • Peper en zout
 • 3 kopjes water

Ui en knoflook grof snijden. De citroen pers ik uit en de 2 lege schillen bewaar ik want hier ga ik het geel straks van raspen.
Eerst de ui even aanbakken in de pan en dan de knoflook erbij. Ondertussen snij ik de broccoli in grove stukken en spoel ik deze af.
Als de knoflook en ui glazig worden voeg ik de broccoli toe in de pan. Hierover 2/3 van het citroensap, de schil van de citroen geraspt, peper, zout en basilicum. Even allemaal paar minuutjes roeren en aanbakken.

Dan water erbij. Net zo dat de broccoli in water ligt en gaar kan stomen. Bij mij waren 3 kopjes voldoende. Laten stomen totdat de broccoli gaar is. Dan kan je alles gladmaken met de staafmixer. Ricotta erbij en proeven! (pas op heet) Voeg eventueel meer citroensap, rasp, peper, zout of basilicum toe.
Mijn saus was vrij dun dus ik heb in dit stadium 2 theelepels arrowroot toegevoegd. Hierna was het perfect van structuur en smaak.

Eet de Broccoli Citroen Room Saus lekker met wat geraspte kaas, pijnboompitjes en verse basilicum over de pasta.

broccoli citroen room saus

Smakelijk eten!

Tips

 1. Geen arrowroot? Gebruik maizena volgens de verpakking. Bloem met boter kan ook. Of gewoon laten indikken, op laag vuur laten koken totdat er voldoende vocht verdampt is.
 2. Een Spaans pepertje of chili vlokken zijn heerlijk erdoor.
 3. Heb je nog bloemkool over? Dit kan je natuurlijk ook erbij doen.
 4. Gebruik je minder broccoli? Voeg dan minder water toe.
 5. Ook lekker als Broccoli Citroen Room Saus soep, voeg dan meer water toe.
 6. Over de couscous of door de rijst is ook een goede combinatie.
 7. De schil van de citroen zorgt voor de echte citroen smaak. Het sap zorgt voor een lekker zuurtje.
 8. Mijn arrowroot heb ik via De online drogist besteld. Maar supermarkten en natuurwinkels bieden dit ook aan. Arrowroot is ook gluten vrij!
 9. Mijn champignon carbonara is ook een heerlijk variatie recept met ricotta
 10. Mijn Greenpan hapjespan blijft een favoriet voor dit soort recepten
arrowroot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.