Havermoutpap, een gezond en voedzaam recept plus variaties

Er is zoveel havermoutpap variatie, en ik ben er gek op. Het is goedkoop, voedzaam, makkelijk in gebruik en je kan er veel kanten mee op. Niet alleen voor voeding maar ook voor verzorging, als badje gebruiken wij het graag en bij waterpokken kan het verlichting geven.

Toch heeft de havermout pap een slecht imago omdat meteen een link wordt gelegd met een dikke vette pap zonder smaak, dat is echt onzin want je kan het heerlijk oppimpen. Met fruit, kruiden, noten enzovoort. Je kan de havermout verwarmen met vocht of een nachtje laten weken.

Kies wel voor havermout wat geplet, gerold of geslepen is. Dit is sneller klaar. En verder is het gewoon een kwestie van wat scheppen havermout en vocht. Dit kan water of melk zijn. Laten koken, goed blijven roeren en stoppen wanneer het de goede dikte heeft voor jou. Ik deel 4 van mijn favoriete Havermoutpap variaties.

Havermoutpap variaties

Variatie 1

  • Havermout pap met rijstemelk bereid
  • Ceylon kaneel
  • Banaan
  • Honing
  • Pecannoten

Tijdens het koken voeg ik al wat ceylon kaneel toe. Als de pap in een kom zit voeg ik plakjes banaan, handje pecannoten, honing en nog wat extra kaneel toe.

Havermoutpap

Variatie 2

  • Havermoutpap met rijstemelk bereid
  • Kakifruit
  • Appelgebak kruiden
  • Pecannoten
  • Honing

Ik snij de kaki in kleine blokjes en voeg dit samen met de havermoutpap en melk in een pan. Ik voeg wat appelgebak kruiden toe en kook totdat ik tevreden ben. Aftoppen met wat honing en pecannoten.

Havermoutpap

Variatie 3

  • Havermoutpap met rijstemelk bereid
  • Cacao poeder
  • Kokosrasp
  • Dadels
  • Banaan

De banaan en dadels snij ik in stukjes en kook ik mee met de pap. Vervolgens mag de kokosrasp en cacao erbij. Koken totdat je het goed vindt. Aftoppen met wat extra kokosrasp.

Variatie 4

  • Havermoutpap met rijstemelk en water bereid
  • Kakifruit
  • Mango
  • Volle kwark
  • Vanille poeder
  • Noten en zaden

Ik heb de mango, kakifruit, vanille poeder en een schep volle kwark tot een mengsel gepureerd. De havermoutpap met rijstemelk en water bereid. De pap mag in een kom. Hierover schep ik het fruit kwark mengsel en top ik af met noten en zaden.

Havermoutpap

Tips havermoutpap

  1. Zodra het kookt mag het vuur zachter gedraaid worden en blijf je goed roeren vanaf de bodem. Het is echt snel klaar.
  2. Te nat? Kook langer of voeg nog een beetje havermout toe.
  3. Te dik? Voeg wat meer vocht toe.
  4. Rijstemelk is al lekker zoet van smaak en vind ik een lekkere toevoeging.
  5. Of je fruit mee kookt of koud toevoegt maakt veel verschil in smaak.
  6. 1 van mijn favoriete havermout is die van The Nuthouse hier kan je ook meteen kokosrasp, honing en noten mee bestellen.
  7. Yogi & Yousef zijn mijn favoriete dadels. Vanaf 15 euro bestel je met korting als je code goodmoodmama10 gebruikt.
  8. De variaties zijn natuurlijk eindeloos. Fruit, kruiden, noten, zaden; het kan allemaal!
  9. Havermout badje is zo lekker voor een zachte huid.
  10. Ook bij De Online Drogist is een mooie variatie aan havermout.
havermout bad

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.