Honing koekjes, een eenvoudig recept met korte baktijd

Honingkoekjes

Ik ben voor mijn werk een nieuwe workshop aan het creëren. Dit keer staat het helemaal in teken van de bijen. Met de oudste kinderen ga ik onder andere bijtjes vilten. Maar dit kan ik niet met de jongsten doen. Andere knutseldingen die ik voorbij zie komen waag ik me niet aan, ik ben er niet zo goed in. Dus voor de jongsten ga ik ouderwets bakken. Geheel in thema worden dit Honing koekjes.

Het is simpel en heeft vooral een korte baktijd. Het resultaat heeft me erg blij verrast. Wat een heerlijke koekjes! Knapperig van buiten, zacht en luchtig van binnen. Het koekje zelf is niet heel ongezond. Er zit wel een beetje suiker in en wat roomboter. Dit recept was goed voor ongeveer 20 medium koekjes.

Recept Honing koekjes

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml honing
  • 50 gram licht bruine basterd suiker
  • 100 gram roomboter
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille poeder
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 half theelepeltje nootmuskaat
  • Snufje zout

Weeg alles af van te voren. Doe de honing, suiker en roomboter in een pannetje en laat op laag vuur rustig smelten. Regelmatig roeren totdat de suiker opgelost is. Dan mag het van het vuur en even afkoelen.

In een bak doe ik het ei met vanille poeder, gemberpoeder, nootmuskaat en klein snufje zout. Dit kluts ik los en mix ik goed. De boter, honing, suikermix giet ik bij de eimix. Goed roeren. Nu mag langzaam het meel erbij. Telkens een beetje en goed mixen. Ik heb dit met een houten lepel gedaan. Ging prima. Het deeg wordt uiteindelijk flink plakkerig. Het is klaar als het stevig en plakkerig is.

De uitdaging komt nu om mooie hoopjes te maken op een bakplaat met bakpapier. Ik heb 2 lepels hiervoor gebruikt. Maak de hoopjes zoals je lekker vindt. Ik ben voor medium gegaan en had dan ongeveer 20 koekjes. Hoe groter, hoe zachter van binnen en hoe kleiner hoe knapperiger.

Oven op 180 graden voorverwarmen en dan mogen de Honing koekjes ongeveer 15 a 20 minuten bakken. Ligt eraan hoe je ze lekker vindt. Als ze goudbruin zijn mogen ze eruit.

Eet smakelijk!

Tips

  1. Probeer eens een andere suikersoort. Volgende keer ga ik kokossuiker proberen. De koekjes zullen dan wel wat donkerder worden.
  2. In plaats van nootmuskaat, vanille en gember poeder kan je bijvoorbeeld koekkruiden gebruiken.
  3. Ook lekker met gember erin denk ik. Volgende keer ga ik stukjes gemberblokjes er door doen. En citroen schil erdoor lijkt me ook een goede combo.. of cranberry’s. Genoeg variatie opties.
  4. Het makkelijkst is om eerst het basisrecept te maken voordat je gaat experimenteren. Je weet dan hoelang deze koekjes in jouw oven moeten.
  5. Update Honing koekjes: Ik heb er suikergember bijgedaan en het is heel lekker. Ongeveer 50 gram in stukjes gesneden en door het beslag geschept.

Linkjes

Andere Good Mood koekjes recepten

Honing koekjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.