Speel make-up voor kinderen, een mooie manier voor zelfexpressie

Speel make-up voor kinderen, een mooie manier voor zelfexpressie

Als moeder zijnde surf ik altijd mee op diverse soorten visies en opvoedstandpunten. Inmiddels na vele jaren actief in de kinderopvang, kinderen om me heen en met twee dochters, weet ik wel dat elk kind anders is. Er is in mijn ogen niet één juiste weg. Zolang iets werkt voor een kind en opvoeders, dan is dat vaak goed! En of dat dan borstvoeding of kunstvoeding, gepureerd eten of Rapley, wel of geen suiker, alleen of samen slapen is.. Dat maakt dan niet uit. En zo zijn er nog 1001 opties tot keuzes die je voor de kiezen krijgt als opvoeder. Make-up is ook zo’n topic. Wel of niet voor jongens, wel of niet doen? En als je gaat voor speel make-up voor kinderen, denk je dan na over welk soort? Een interessant onderwerp om wat bewustwording in te krijgen.

Zelfexpressie

Het zal je vast niet zijn ontgaan zijn dat we momenteel in een roerige tijd leven. Als mensen plaatsen we graag anderen, en worden we zelf ook vaak, in hokjes gedeeld. Daarmee is niet per se iets mis, het is menselijk en het gebeurd. Het wordt vaak een probleem als een hokje knelt en als er bepaalde afwijkende regels gehanteerd worden voor diverse hokjes. Termen als MeToo, woke, genderneutraal komen veelvuldig voorbij en dat hoort ook bij dit tijdsbeeld. Als mens mogen we steeds meer onszelf zijn, onszelf uiten zonder dat je je hoeft te schamen of verbergen. Dat heeft wat mij betreft grote voordelen, maar het komt niet zonder slag of stoot. Elke verandering brengt wrijving mee. Heeft speel make-up voor kinderen hiermee te maken? Jazeker!

Wat heeft speel make-up voor kinderen dan hiermee te maken? Kinderen leren op jonge leeftijd al zelfexpressie. Wat vinden ze mooi en waarom? Make-up is door de jaren heen ook erg veranderd maar altijd is het ingezet als extra element van iemand. Soms in overvloed, soms juist minimaal. Er zijn voorstanders voor natuurlijk. Maar de nieuwe generatie is vaak kleurvol en expressief omdat dat ook beeld is wat ze te zien krijgen. Aan de andere kant is de natuurlijke stroming momenteel ook erg in opkomst en groeit deze explosief. En weet je, ieder zou zo zijn of haar eigen keuze hierin mogen maken.

Aanvulling

Een belangrijke basis is wat mij betreft wel dat make-up gebruikt wordt als aanvulling. Allemaal zijn we wel eens onzeker en dat kunnen we ook niet voorkomen. Zeker in de puberteit met een huid die vaak oneffenheden toont is het soms lastig. We proberen als opvoeders allemaal hard ons best te doen om onze kinderen zelfverzekerd te laten opgroeien. Maar door hormonen, karakters en gebeurtenissen kunnen onzekerheden nou eenmaal in een mens sluipen. Iets wat wederom ook niet erg hoeft te zijn. Het zou een mooi signaal kunnen zijn om even stil te staan bij waarom iemand dat voelt en daar dan aandacht aan te besteden. Make-up kan dan ingezet worden om een pukkeltje misschien te verbergen, wat prima is. Maar het is ook belangrijk om bij de echt diepere kern te kunnen komen en deze te bespreken.

Make-up als aanvulling kan een prachtige manier zijn om jezelf te tonen en uit te drukken. Smaken verschillen maar als je zelf tevreden bent met wat je doet, dat zou het belangrijkste moeten zijn. Speel make-up voor kinderen zal in het begin niet mooi zijn. Jonge kinderen gaan vaak los met kleuren die wij als volwassenen niet uitkiezen. Voor veel mensen is het dan ook een lastig moment van loslaten. De aanvulling is dan ver te zoeken. Maar toch is dit o zo belangrijk. Jonge kinderen leren naar zichzelf te kijken in de spiegel. Ze leren zich bewust te zijn van hun uiterlijke kenmerken en hoe ze dit kleur en vorm kunnen geven. Wat mij betreft echt een belangrijke stap in opgroeien tot bewuste volwassen mensen.

sociaal

Sensopatisch ervaren door Speel make-up voor kinderen

Kinderen zijn ook gek op sensopatisch spel. Dat is simpel gezegd ervaren door te beleven en voelen. Door de zintuigen van kinderen te prikkelen om vervolgens die ervaringen echt te voelen. Denk aan spelen met orbeez (waterkralen), slijm, klei, water en speelzand. Het zijn allemaal diverse structuren en materialen die de zintuigen prikkelen.

Datzelfde geld voor speel make-up voor kinderen. Sommige kinderen doen het graag met hun vingers. Het gevoel van de make-up die over hun huid glijdt is zo interessant! Een vinger die over lippen gaat geeft weer een ander gevoel dan vingers die over een wang gaan. Of wat dacht je van een harige wenkbrauw? En in je oog prikken is niet fijn, maar op je oogleden weer wel. Het aanbrengen van make-up is een fijne belevenis waar kinderen echt van genieten. En dan is er nog een optie tot kwastjes en sponsjes gebruiken wat ook weer anders voelt.

Ook vinden kinderen het prachtig om bij elkaar te doen, of bij jou als volwassene. Ja, het vraagt wat opoffering en je moet niet net boodschappen moeten doen er na. In het begin zal je waarschijnlijk als een ontplofte regenboog eruit zien. Maar wederom gaat het om de ervaring (van je kind:)). Je geeft een kind het vertrouwen dat ze jou in hun ogen ”mooi” mogen maken. Voor een kind is het een kostbaar intiem momentje en daarbij voelt jouw huid weer heel anders. Het bij iemand opbrengen is een totaal andere ervaring voor de zintuigen! Tegelijk maakt het op deze manier weer tot een sociale activiteit. Samen ontdekken wat jullie mooi vinden en hoe je dit bij elkaar kan doen en hoe dit voelt.

opmaken

Speel make-up voor kinderen

Ondanks dat ik helemaal achter de ervaring sta van speel make-up voor kinderen ben ik niet per se een fan. Maar dat komt door het aanbod wat er is. Of beter gezegd was, maar daar werk ik naar toe. Want niet heel lang geleden was er geen speciale make-up voor kinderen. Volwassen make-up zit vaak vol chemische stoffen en hormoonverstoorders die voor volwassenen eigenlijk al niet goed zijn. Laat staan voor de kwetsbare kinderhuid. Langzaamaan kwamen er wel van die kindermake-up setjes, maar die waren vaak nog erger dan volwassen make-up qua ingrediënten. En dat alles om snel veel en goedkoop te kunnen produceren. Veel kindermake-up was dus echt troep qua ingrediënten en kleurstoffen. Vaak moest je uren poetsen om iets van de huid te krijgen.

Langzaam kwamen er natuurlijke opties voor volwassen en kinderen. De volwassen opties waren wat saai voor kinderen. En de kinderopties waren vaak wat prijzig en lastig te krijgen. Daarbij werd er wel nagedacht over de ingrediënten en kleuren voor kinderen maar niet helemaal over het gebruik. Zo had ik een heel tof setje, maar het was poeder! Er lag meer door het huis dan dat dit op mijn dochter zat. Zo zonde, en irritant om eerlijk te zijn. De dagen zijn vaak al druk zat, en om dan de glitters overal uit te moeten zuigen is vaak uren werk. Daarbij was het gebruik dus ook eenmalig omdat het potje al op was.

abby

Ivy & Loulou

En dan kom ik op het punt waar ik naar toe aan het werken was: ontmoet Ivy & Loulou! Ik ben zo enthousiast en blij als moeder. Dit is namelijk echt 100% natuurlijke make-up. Geen zooi, geen agressieve kleurstoffen en geen hormoonverstoorders. Daarbij is het een balm, halleluja. Het komt op het vingertje, of kwastje en dan op de huid. De verpakkingen zijn allemaal plastic vrij. Dat maakt deze Speel make-up voor kinderen echt duurzaam. En dan is het ook nog eens mooi en goedgekeurd door mijn dochters.

Het fijne van Ivy & Loulou vind ik ook dat het niet in een eigen keuken wordt gemaakt, maar wel door profesionals. Maar die professionals werken dan weer kleinschalig en duurzaam. Dus wederom heb je het beste van beide werelden. Een stabiele en professionele manier van produceren op kleine schaal, gewoon in Nederland. Zo is er kwaliteit en constante controle. Het merk is helemaal Nederlands en door de ouders van twee meiden gemaakt. Het plezier spat niet alleen uit de make-up maar ook van de verpakking af. Het is wat mij betreft niet alleen een feestje om te kopen, maar ook om te krijgen en geven.

Speel make-up voor kinderen: doen!

Waarom ik voorstander ben van speel make-up voor kinderen? Dat lijkt me wel duidelijk maar ik zal nog even kort mijn voordelen benoemen:

  • Past bij deze generatie
  • Zelfexpressie
  • Sensopatisch beleven
  • Sociale activiteit
  • Zelfontdekken
  • Kinderen doen graag volwassenen na
  • Goed om te leren om tijd voor jezelf te nemen
  • Erachter komen wat je mooi en niet mooi vindt

Tegelijk wil ik echt meegeven dat de kinderhuid zo veel dunner en kwetsbaarder is dan onze volwassen huid. Kinderen zijn in de groei en nemen alle stoffen op die je er op smeert. Daarbij mag je jezelf als ouder echt een plezier doen om voor een balm te gaan als speel make-up. Door de wat hogere uitgave voor een duurzaam en troepvrij merk, kies je dan wel meteen voor echt duurzamer. Een balm gaat lang mee en zo compenseert het weer de uitgave. Daarbij is het een tof cadeau voor de feestdagen en voor verjaardagen. Veel kinderen hebben al zoveel, maar een cadeauverpakking van Ivy & Loulou hebben ze vast nog niet!

Mijn favoriet is absoluut goud. Mijn dochters vinden voornamelijk blauw prachtig. Ook het bijgeleverde spiegeltje en kwastje in een cadeauverpakking zijn een hit. Net zoals het onwijs zachte bijgeleverde wattenschijfje.

Ik heb Ivy & Loulou ontvangen om te testen, maar dit beïnvloed niet mijn mening. Daarbij is niets zo eerlijk als een kind. Laat de foto’s voor zich spreken en bezoek vooral de eigen website voor meer informatie.

Speel make-up voor kinderen, een mooie manier voor zelfexpressie

We hebben dit product ontvangen in ruil voor een recensie. Dit beïnvloed onze eerlijke mening niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.