Dit Indisch Ketjap Gehakt is het derde recept voor de Good Mood Mama mini rijsttafel. Ik ben hier erg blij mee want dit is een gerecht waar ik al tijden trek in heb maar nooit wist hoe het gemaakt moest worden. Ik had trek in gehakt met ketjap maar wel met een beetje stroperige saus. Het is intens van smaak en ideaal met de andere gerechten. Het is uiteraard ook lekker op rijst, couscous, op brood of bij aardappelen. Om het stroperige effect te bereiken heb ik suiker gebruikt. Je kan zelf kiezen welke suikersoort maar een bruine suiker matched het beste qua smaak.
Recept Indisch Ketjap Gehakt
- 300 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentje knoflook
- Halve fles ketjap (standaard fles)
- 6 eetlepels suiker
- 2 eetlepels Hindoestaanse masala
- Eetlepel sesamzaad
- Theelepel kaneelpoeder
- Peper en zout
Ik begin met het gehakt rul bakken. Zodra dit gaar is mag het even in een apart bakje. In dezelfde pan fruit ik vervolgens een gesnipperd uitje. Iets later voeg ik de fijngesneden teentjes knoflook toe. Na ongeveer 5 minuten voeg ik de eetlepels Hindoestaanse masala en de theelepel kaneel toe en bak ik dit even kort mee.
De helft van een standaard flesje ketjap mag je toevoegen en wat peper en zout. Goed roeren. Nu mag de suiker erbij. De suiker moet gaan karameliseren. Vuur mag niet te hoog en blijf goed roeren. Je merkt vanzelf dat de saus stroperiger wordt en dat is goed.
Na ongeveer 15 tot 20 minuten, of totdat je zelf de saus goed vindt, mag het rul gebakken gehakt erbij en de sesamzaadjes. Laat nog even kort staan en blijf roeren totdat het de structuur heeft die je zelf lekker vindt. Klaar is je heerlijke Indische Ketjap Gehakt.
Smakelijk eten!
Tips Indisch ketjap gehakt
- Bruine suiker, basterd suiker, kokossuiker of palmsuiker zijn allemaal prima.
- Wil je het pittig? Bak een pepertje mee of voeg gedroogde chili vlokken toe.
- Blijf goed roeren! Door de gekarameliseerde suiker kan het verbranden. Dus vuur zachtjes als het gaat pruttelen en regelmatig roeren.
- Mijn Greenpan hapjespan blijft een favoriet voor dit soort recepten
- Probeer ook eens dit recept: Sticky Ketjap Groentes, een simpel vegetarisch recept
Onderdeel van mijn 3 gerechten rijsttafel
- Kokos Boontjes
- Gevulde Kerrie Eieren
- Indisch Ketjap Gehakt
Handige linkjes
Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn
Zo lekker dat het ondanks de rest van de rijsttafel zo op was. Mijn kinderen hebben me zowat gedwongen om het vandaag weer te maken. Recept verdubbeld. Want we eten van lekkere dingen veel!
(Nog bami over dus…kon prima) deze onthoudt ik, zalig!!!!
Wat onwijs leuk om te horen! En bedankt voor de reminder.. dit is zo’n recept wat ik eigenlijk alweer “vergeten” was. Ik ga het ook snel weer maken want dit was ook hier een succes.