Mediterraanse Balletjes in Tomatensaus, eenvoudig snel en gezond recept

mediterraanse balletjes

Een spontaan leftover recept wat goed heeft uitgepakt. Erg fijn want het is gezond, snel, goedkoop en lekker. Mediterraanse Balletjes in Tomatensaus.
Een mooi zoekplaatje leveren de foto’s op. Want waar zijn de balletjes? Nou in de saus en grotendeels niet meer heel. Ik had geen eieren in huis en dat is toch wel een bindende factor in gehakt. Qua smaak maakt het niet heel veel uit. Ze waren heerlijk. Alleen tijdens het bakken vielen ze een beetje uit elkaar.

Ik heb nu gelezen dat ik in plaats van een ei ook chia of lijnzaad in wat water had kunnen gebruiken. 1 theelepel chia of lijnzaad en 2/3 theelepels water vervangt een ei. Goed om te weten voor een volgende keer. Ik deel toch graag het recept want het was erg lekker! En in het recept staat gewoon een ei in de ingrediënten.

Recept Mediterraanse Balletjes in Tomatensaus

Balletjes

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • Feta kaas (ik had nog 1/3 van een blok)
  • Paneermeel
  • 1 eetlepel gedroogde knoflook
  • 2 theelepels paprika poeder
  • 1 eetlepels gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel mosterd
  • Scheutje ketchup
  • Scheut olijfolie
  • Peper en zout

Saus

  • 2 tomaten
  • 2 lente uien
  • Doperwtjes
  • Potje tomaten basilicum saus of een fles passata

Optioneel; verse basilicum op het einde over de saus snipperen

Snij de feta in kleine stukjes. Tijdens het kneden wordt de feta nog wat kleiner. Meng alle ingrediënten van het gehakt goed samen. Voeg telkens wat paneermeel toe totdat je gehaktmensgel niet te nat is. Kneedt het tot een grote bal en laat even minimaal 10 minuten rusten. Maak er dan ongeveer 10 kleinere balletjes van.

Deze balletje bak ik in olijfolie omdat ik die smaak hier goed bij vind passen. Eerste 5 minuten bak ik de balletjes op hoog vuur. Om de minuut draai ik ze op een andere zijde. Na 5 minuten kan het vuur lager. Bak ze totdat ze gaar zijn. De tomaten en lente ui mogen in stukjes en doe deze in de pan bij de balletjes.

Even kort meebakken en dan kan de tomatensaus en doperwtjes erbij. Op laag vuur verwarmen en klaar zijn je Mediterraanse Balletjes in Tomatensaus. Lekker met wat verse basilicum erover.

Smakelijk eten!

Tips

  1. Ik heb de Mediterraanse Balletjes in Tomatensaus met couscous gegeten maar je kan dit ook met pasta, rijst, brood, aardappels eten.
  2. Als je het pittig wilt kan je door het gehakt een pepertje doen of door de saus.
  3. Deze maaltijd is ook prima als je het in de ochtend maakt en in de avond pas gaat eten. Even kort opwarmen en klaar is je avondeten.
  4. Je gehakt te nattig? Voeg wat paneermeel toe. Te droog? Wat water of olijfolie.
  5. Ik had nog een stukje feta over van de Griekse Burger maar het kan ook zonder feta gemaakt worden.
  6. Ik had wat gedroogde mango en zonnebloempitten door de couscous gedaan.

Gezonde pannen

Veel pannen hebben geen gezonde anti aanbaklaag, ik was me hier niet bewust van. Tegenwoordig kook ik alleen nog met emaillen pannen van Riess en de anti aanbakpannen van Greenpan. Een fijn gevoel dat mijn gezonde maaltijden ook gezond bereid worden.

mediterraanse balletjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.