Nationaal Ontbijt, een kritische kijk plus onbijttips

ontbijt moederdag

Maandag ochtend deelde ik een bericht over het Nationaal Ontbijt. Hierin liet ik mijn sarcasme doorschemeren over mijn gevoel wat ik hierbij heb. Naar aanleiding van dat korte stukje kreeg ik wat vragen of ik wat uitgebreider mijn verhaal wil doen. Bij deze deel ik mijn gedachtes.

De kinderopvang werkt samen met basisscholen. Een buitenschoolse opvang heeft een nog directere samenwerking. In de toekomst zal dit alleen maar meer worden. Door deze connectie is het Nationaal Ontbijt in eerste instantie ook bekend bij mij geworden. Elk jaar wordt dit groter en bekender. Tegenwoordig besteedt ook het Jeugdjournaal hier aandacht aan. Met veel verbazing heb ik dit evenement gezien. Positief is dat er aandacht wordt besteed aan ontbijten.

Veel Nederlandse kinderen gaan zonder ontbijt de deur uit. Dit is van invloed op de school prestaties. Zonder voeding werken de hersens trager en het lichaam ook. Daarbij is het voor een gezonde stoelgang en stofwisseling ook belangrijk om met een goed gevulde maag de dag in te gaan. Aan de andere kant kan het ontbijtmoment een klein familie momentje zijn samen. Even nog (kort) aan tafel wat eten en kletsen voordat ieder zijn of haar eigen weg gaat. Goed dus dat hier aandacht aan besteed wordt.

De Grote Sponsorshow van nationaal ontbijt

Jammer is dat de grote voedingsbedrijven de sponsors zijn van het Nationaal Ontbijt. De tafels staan vol met Venz, Appelsientje, halvarine Blueband boter, jam etc. Het is een verkapte manier om die bepaalde merken te promoten en het is een vorm van kindermarketing. Ik zie vaak kinderen met dik belegde boterhammen vol zoetigheid. Op z’n tijd echt niet erg maar zo’n ontbijt zou juist ook meteen een gezonde manier van ontbijten kunnen laten zien. En dat is het hele punt van het Nationaal Ontbijt. De gedachte erachter is puur verkoop en commercie. En dat stoort me. Het eten van brood en het stimuleren van de producten van de sponsors staat voorop.

Zoete Voorkeur

Volgens een onderzoek eten kinderen het liefste zoet als ontbijt. Dit roept meteen een aantal vragen bij mij op. Doen die kinderen dan boodschappen? Zijn er geen ouders die een andere maaltijd kunnen maken? Daarbij ben ik ook benieuwd wie dit onderzoek gefinancierd heeft. Het zal me niet verbazen als dat uit dezelfde bron komt van de grote voedingsbedrijven. Als we ervan uitgaan dat het waar is en zoet een voorkeur heeft kunnen we kijken naar andere opties.

Zoet hoeft niet automatisch slecht te zijn. Een beschuitje met goede honing is zoet en een prima keuze. Je eigen fruit pureren of met dadels koken is een snelle jam die zoet is en gezond. Wat pure chocola schaven is zoet en een prima optie. Bananen prakken, eventueel met wat kaneel, wederom zoet en voedzaam. Waarom laten we die opties niet zien?

Voedingsbeleid

De kindermarketing is hier overduidelijk aanwezig en scholen gaan er maar al te graag in mee. Wat is dat toch met basisscholen en voedingsbeleid? Waar de kinderopvang flexibel is en meegaat in gezondere voeding, zo blijven basisscholen achter in deze kwestie. Gezonde broodtrommels worden vaak geweerd. Want een pompoen pannenkoek is een pannenkoek en ongezond. Kinderen krijgen vaak maar een korte en bepaalde tijd om te eten en drinken en lukt dat niet dan is het jammer. Veel scholen hebben de regeling dat alle kinderen overblijven en het toezicht op de lunch is dan niet zoals het thuis zou zijn. Even ontspannen van school en je verhaal doen zit er niet echt bij.

Uiteraard zijn er scholen die het beter aanpakken. Maar in het algemeen zouden ze zeker nog een aantal stappen vooruit kunnen doen. Kinderen zijn leerplichtig, zitten hier 5 dagen in de week en zijn fulltime aanwezig. Buiten dat het een vorm van onderwijs is, zit er ook een groot stuk opvoeding.

roze rijstepap

Gezond als thema 2015 nationaal ontbijt

Gelukkig is het thema dit jaar bij het Nationaal Ontbijt; Groente. De kinderen krijgen allemaal, jawel, een stuk komkommer… Wauw. Wat een goede motivatie en toevoeging aan het thema. Waar ze hier de kans laten liggen tot gezonde groentepannenkoekjes, broodjes gezond, yoghurt met groente en fruit puree, groente omelet etc. Daar zouden wij die kans moeten oppakken. Gezond eten vraagt meer tijd. Het hoeft niet veel meer te zijn maar wel iets meer dan een pak hagelsag openmaken en leeg schudden. Je krijg er wel meer een voldaan gevoel voor terug. Want een pak hagelslag openmaken kan iedereen. Maar die ene lekkere gezonde pannenkoekjes koop je niet kant en klaar. Bak op een avond een stapel groente pannenkoekjes en bewaar deze. Zo heb je al 2 ochtenden een snel ontbijt.

Yoghurt met wat home made puree is ook zo gemaakt en hiermee kan je ook vooruit werken. Of bak een ontbijtbrood, bananenbrood en vries dit per plakje in. Het is even een mindset maar dan zeker haalbaar en betaalbaar. Maar er zijn nog meer makkelijke opties. Een biologische pindakaas bevat alleen pinda’s. En noten zijn een goed begin. Net zo makkelijk om te smeren. Een broodje kaas met tomaatjes erop, Hutekase met komkommer, een glas smoothie met havermout, noem het maar op. Veel gezonde opties die ook snel en betaalbaar kunnen zijn.

Wat vinden jullie van het nationaal ontbijt?

Het Nationaal Ontbijt; Denk vooral zelf kritisch na. Ontbijten is absoluut positief. Voor kinderen en volwassenen. Probeer even de tijd hiervoor te nemen. Af en toe een boterham met hagelslag kan echt geen kwaad maar maak er eerder een uitzondering van, een feestje als je het eet, dan een gewoonte. Hagelslag is inmiddels ook Hollandsch erfgoed geworden, we zijn het enige land die zoveel zoet in verschillende varianten op brood eet. Misschien kan het Nationaal Ontbijt gezien worden als uitzondering, eten wat niet gangbaar hoort te zijn in de ochtend. Geniet ervan die dag en klets gezellig met je klasgenoten.

Wat zijn jullie goed van start ontbijtjes?

Ontbijt tips

Ik zal zelf meer aandacht gaan besteden aan het bedenken van gezonde, snelle ontbijtjes. Hieronder al een aantal tips.

Pancakes

Ei

Pap achtige dingen

Ontbijtkoek

Smoothie

homemade ontbijtkoek
2 reacties op “Nationaal Ontbijt, een kritische kijk plus onbijttips”
  1. Ben het met je eens hoor. Kinderen die geen bruin brood lusten, geen fruit, geen groentes of thee met melk en suiker drinken. Meestal komt dat omdat ouders te snel toegeven of verkeerde gewoontes aanleren. Mijn ouders gaven ons thee, zonder iets erin. Dat leerden ze ons drinken. Net zoals bruin brood ipv wit. Kwestie van gezondere alternatieven bedenken.
    X Wilmke

    • Maar wat als die ouders van kinderen er ook niet mee opgegroeid zijn.. Het is zo lastig om gewenning en gewoontes te veranderen. Daarom heeft school en een opvang hier ook een belangrijke verantwoordelijkheid. Ik heb mijn eigen smaak ook moeten aanpassen deels. Altijd was wit brood favoriet. Inmiddels vind ik juist bruin brood veel lekkerder. Mijn dochter vind pure yoghurt het lekkerst, en dat geld voor meer dingen. Lekker eten om de smaken en niet met kilo’s suiker zoeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.