Mac and Cheese met groente, een gezonde en eenvoudige variatie

mac and cheese met groente

I love een goed bord macaroni! Ik maak dit tegenwoordig graag zelf zonder zakjes, mét veel groente. Maar de iets minder gezonde kaas variant is ook geliefd! Uiteraard iets minder gezond deze Mac and Cheese met groente, maar ook met lekker veel groentes. En als je volkoren macaroni kiest is dat ook weer ietsjes gezonder. En ach, soms hebben we gewoon behoefte aan comfortfood.

Recept Mac and Cheese met groente

  • 650 gram tomaat
  • 500 gram macaroni
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Prei (kleine prei of een halve grote)
  • Paprika
  • Paprika poeder 3 theelepels
  • Blikje tomatenpuree
  • Peper en zout
  • 2 takjes tijm of theelepeltje tijm
  • Klein kopje water
  • Olijfolie om in te bakken
  • 500 gram kaas bechamel saus (kant en klaar of zelf maken)
  • Extra eventueel nog kaas en een frisse salade

Bechamelsaus

  • 50 gram roomboter
  • 60 gram tarwebloem
  • 500 ml melk
  • 150 gram kaas
  • Peper en zout

Dit kan je kant en klaar kopen maar je maakt het ook makkelijk zelf maken! Dit doe je door 50 gram roomboter in een steelpannetje te laten smelten. Vervolgens mag je er 60 gram tarwebloem door roeren. Laat dit ongeveer 3 minuten garen. Voeg telkens een scheutje melk toe totdat je 500 ml op is. Terwijl je dit doet goed roeren! Breng op smaak met peper en zout. Voor deze gezonde Mac and Cheese voeg je daarna nog 150 gram kaas toe. Roer het goed door en klaar is je kaassaus.

Mac and cheese met groente

Ik begin met de ui en knoflook fijnsnijden, de prei in smalle halve ringen en de paprika in blokjes. Ik kies ervoor om de tomaten in mijn hakmolen fijn te maken met de tijmblaadjes, peper en zout. Heb je geen hakmolen? Dan mag je alle tomaten in kleine blokjes snijden, en doe dan wat peper en zout hierop.

Ik doe een pan met ruim water op het vuur en kook de macaroni volgens de verpakking.

Ondertussen verwarm ik wat olie in een pan en ik fruit de ui en knoflook voor 3 minuutjes aan. Dan voeg ik 3 theelepels paprika poeder toe, roer het goed en laat het nog even 3 minuten aanbakken. Blijf wel roeren. De paprika, prei en tomatenpuree voeg ik toe en ook dit mag weer even 3 minuten bakken met regelmatig roeren. Nu mag het tomatenmengsel erbij, een klein kopje water en laat dit zachtjes pruttelen als het goed geroerd is. Doe dit voor 15 minuten.

Mixen maar

Giet de macaroni af en proef of je tomatensaus op smaak is. Breng eventueel op smaak met peper, zout, bouillonpoeder of sojasaus. Dan gaan we de gezonde Mac and Cheese maken! Schep de macaroni in je tomatensaus, roeren, voeg de kaas bechamelsaus en weer goed roeren. Klaar is je gezonde Mac and Cheese! Lekker met wat extra kaas en een frisse salade met balsamico.

of

Schep het in een ovenschaal, gratineer met kaas en bak af in een oven van 200 graden totdat er een mooi korstje opkomt.

Ik eet het de eerste dag normaal uit de pan en de tweede dag maak ik er een ovenschotel van. Lekker voor 2 dagen eten! En de tweede dag is het altijd lekkerder als je zelf kookt. De smaken zijn dan zo lekker ingetrokken.

mac and cheese met groente

Tips

  • De kaas bechamelsaus kan misschien wat tam zijn, wil je het kaziger? Voeg dan meer toe, of varieer met de kaas die je gebruikt. In Amerika is cheddar veelgebruikt! Vaak is een combinatie van kaassoorten het lekkerste.
  • Ik gebruik graag gerookt paprikapoeder maar normale is ook prima
  • Als smaakmakers gebruik ik altijd sojasaus of bouillonpoeder. Dit is een fijne umami smaakmaker die je in bijna elk recept wel kan gebruiken
  • Lekker met wat chilipoeder voor een pittige variant
  • De normale macaroni maak je ook makkelijk zelf!

Handige linkjes

mac and cheese met groente

De linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.