Zoals jullie weten ben ik van de snelle soepjes. Meestal zonder bouillon. De smaken van de producten in het soepje zorgen voor een lekker geheel. Maar ik vind het wel eens tijd worden om me te verdiepen in de “echte” home made bouillons. We zijn allemaal aan het snotteren en een goede kracht bouillon helpt goed voor de weerstand. Ik begin met een verse Runder Bouillon. Verse kippen bouillon is nog beter maar ook iets meer werk. Dus vandaar mijn keuze.
Ik ben me eerst gaan inlezen over Runder Bouillon. Ieder heeft wel zijn of haar manier. Ik heb mijn manier hieruit gekozen en het is gelukkig goed gelukt. Wel had ik tijdens het bouillon trekken niet mijn deksel erop gedaan, ergens stond dat dit niet moest. Daardoor is er veel vocht verloren gegaan. Volgende keer zal ik de deksel er schuin opzetten. Op zich is het niet heel erg want je bouillon wordt krachtiger en hier kan je altijd later nog water aan toevoegen. Het is even wennen om voor het eerst met een schenkel ging werken. Het zag er prachtig uit maar toch even gek zo met een bot voor mij als stadsmeisje. Maar ik kies ervoor om vlees te eten. Dan vind ik ook dat het goed is om zoveel mogelijk te gebruiken van een dier. En bewust te zijn van wat je nou eet en gebruikt.
Schenkel
De schenkel komt van het bovenbeen van een koe. Het bot is heel belangrijk. Hieruit komt bijvoorbeeld gelatine wat heel goed is voor de darmen. Ook komen er allemaal mineralen en andere goede stoffen uit die je aansterken. Hoe gezonder het dier heeft geleefd hoe beter alle stoffen zijn die erin zitten. Gelukkig heb ik een bio slager om de hoek. Voordeel van een product zoals eens schenkel is de prijs. Voor 5 euro heb je een mooi stuk waarmee je zo’n ongeveer 2/3 liter bouillon maakt en nog soepvlees hebt.
De tijd die nodig is voor een bouillon is ook even wennen. Het is niet veel werk en moeilijk maar het moet wel even opstaan. Minimaal 4 uur. En daarna nog rustig afkoelen. Ik ben in de ochtend begonnen en het heeft lekker de hele dag kunnen staan. Voordeel is wel dat je een grote pan hebt en dit kan invriezen. Ik merkte na het eten wel meteen een boost. En Abygail heeft ook gesmuld. Als je tijd hebt probeer het zeker eens uit. Ik zet er hoeveelheden achter voor de duidelijkheid maar het mag altijd meer of minder. De kruiden maken het lekker peperig maar niet te. Doe eventueel wat peperkorrels en kruidnagel minder erin en dan kan je later altijd nog extra peper toevoegen. Op het einde kan de bouillon nog verdunt worden mocht deze toch te sterk zijn.
Recept Runder Bouillon
Basis
- 1 runder schenkel (ik had 430 gram)
- 3 liter water
- 3 eetlepels vers citroen sap
- 4 tenen knoflook
- 2 uien
- 5 gram verse gember
Groente
- Hele prei (150 gram)
- 3 wortels (300 gram)
- 4 stengels bleekselderij (125 gram)
Kruiden
- 6 zwarte peperkorrels
- 2 kruidnagels
- 2 laurierbladeren
- Takjes tijm
Vulling
- 2 wortels
- 4 stengels bleekselderij
- Verse peterselie
- Peper en zout naar smaak
Tijd: zo lang mogelijk. Minimaal 4/5 uur
Doe het water in een grote pan met de schenkel en 3 eetlepels citroensap. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Vanaf nu mag het niet meer koken! Wel zachtjes pruttelen.
Schep met een klein vergietje, theezeefje of schuimspatel het schuim weg. Doe dit net zolang totdat er geen schuim meer komt.
Nu mag de groente erbij. Ik snij het kontje van de prei en de top omdat deze er niet mooi uitzag. De rest snij ik in 3 grove stukken. Wortel in grove stukken en bleekselderij ook. Gember schil ik, knoflook en ui ook. Deze gaan ook in grove stukken erbij.
Kruiden erin even roeren en laten staan voor zolang mogelijk. Ik had dit zonder deksel gedaan maar daardoor ook veel vocht verloren. Volgende keer zet ik de deksel er schuin op. Let wel op dat de bouillon niet gaat koken.
Afgieten
Na minimaal 4/5 uur mag je het gaan afgieten. Haal eerst de schenkel met vlees eruit en leg op een apart bordje. Met mijn vingers ben ik het vlees gaan “kammen”. Ik wilde niet teveel vette stukken erin en met mijn handen gaat het makkelijker merk ik.
Leg in een vergiet een kaasdoek of een theedoek dubbel gevouwen. Schenk rustig de bouillon hierdoor heen en vang op in een schone pan. Als alles goed gaat heb je nu een prachtige heldere bouillon. Deze mag je weer gaan verwarmen zodat de bacteriën die eventueel met het schenken erin zijn gekomen weg gaan. Klaar is je power food Runder Bouillon!
Kopje runder bouillon
Met de Runder Bouillon heb ik een simpel soepje gemaakt. Hier hebben we met z’n 3en 2 dagen van gegeten.
Snij 2 wortels heel fijn en 4 stengels bleekselderij die ik nog overhad. Deze voeg ik nu toe aan de bouillon. Een wortel was paars en mijn bouillon nu ook. Prachtig! Wat verse peterselie knip ik er nog in. Het vlees van de runderschenkel mag erbij en laat staan totdat de groentes de bite hebben die je lekker vindt. Peper en zout naar smaak en klaar.
Genieten maar van je Runder Bouillon power soep!
Tips
- De citroen kan vervangen worden voor azijn. Dit gaat erbij zodat de juiste goede stoffen uit het vlees en bot nog beter eruit komen.
- Het schuim rustig afscheppen. Ik had een klein zeefje gebruikt.
- Roer zo minimaal mogelijk. Door teveel roeren kan je bouillon “blind” worden en is het niet meer helder. Wel kan je het nog prima eten dan.
- De soepgroenten en kruiden gooi je weg. Dit mag zonder schuldgevoel. Alle goede eigenschappen zijn eruit.
- Vries wat bouillon in, in ijsblokbakjes. Zo kan je als cup a soep momentje een blokje bouillon pakken, heet water erover en klaar.
- Bouillon kook je zonder zout. Dit wordt aangeraden in verband met mensen die zoutarm eten, of jonge kinderen. Daarbij kan je het prima achteraf toevoegen als je van de Runder Bouillon weer een soepje gaat maken.
- Deze Runder Bouillon is ook een goed basis voor bijvoorbeeld sauzen of ragoutjes.
- Het vet wat je ziet drijven op je bouillon is goed en moet blijven zitten. Dit is de gelatine uit het bot.
- Bij het afkoelen van je soep mag geen deksel op de pan! Dan kan je Runder Bouillon blind en zuur worden. Dus rustig laten afkoelen zonder deksel.
- Tijdens het sudderen had ik gelezen dat er dus geen deksel op mocht omdat de soep dan ook blind en zuur kon worden. Maar later las ik weer ergens anders dat dit niet het geval was. Volgende keer zet ik de deksel schuin. Zo verlies ik niet veel vocht maar kan er toch wat stoom weg. Ook omdat de soep echt niet mag koken tijdens de sudderfase.
- Wil je paarse soep maar heb je geen paarse oerwortel? Wat bietenpoeder, sap of stukjes biet erin werkt ook.
- Maak je kaasdoek of theedoek nat met lauw water en spoel uit. Zo haal je eventuele zeepresten weg. Een theedoek vouw je dubbel en een kaasdoek is enkel al prima.
Linkjes
Eigengemaakt Kippen Bouillon heb ik inmiddels ook geprobeerd.