Natuurlijke Speen, een keuze om te overwegen

hevea speen

De speen; Voor veel kinderen is dit bijna onmisbaar. En soms voor ouders ook. Het kan een zuigbehoefte vervullen of als troost gebruikt worden. Eigenlijk is het heel normaal in onze samenleving. Maar juist omdat het zo normaal is, belangrijk om bewust erover na te denken. Of je het wel of niet gaat gebruiken en wat voor een speen. Minder bekend is de Hevea Natuurlijke Speen. Zonde want het is een goede optie vind ik.

In het begin

In het begin had Abygail geen behoefte aan een speen. Ze kreeg borstvoeding en dat vond ze prima. Een tepel is geen speen dus als ze klaar was met de borstvoeding dan bleef ze niet door sabbelen aan mn tepel. De behoefte kan er wel zijn bij een baby, vaak vallen ze zo in slaap na een voeding. Maar je tepel is hier minder blij mee en dit kan voor vervelende kloofjes zorgen. Een pink bood in deze gevallen de uitkomst. Even kort op sabbelen na een voeding om in slaap te vallen.
We gingen de deur uit zonder speen en het was geen onderdeel van ons ritueel. Ondertussen zag ik af en toe berichtjes voorbij komen over terugroep acties van fopspenen. Daarbij was ik me net aan het inlezen over plastic, plastic soep, micro beads, bpa en weekmakers. Voor ons geen speen. Dat was wel duidelijk.

Door de luchtgaatjes kan een kleintje gewoon ademenen als de speen draait
Door de luchtgaatjes kan een kleintje gewoon ademenen als de speen draait

Help toch zuigbehoefte!

Maar met dat in mijn hoofd kreeg Abygail opeens wel onwijze zuigbehoefte. Geen tepel of pink was veilig. Ik had een paar spenen in huis. Via de babybox een gangbare en “normale” speen. En via een webshop waar ik biologische verzorgingsproducten bestel een Natuurlijke Speen van het merk Hevea. In het Kruidvat had ik ook nog eens in een hormonale opwelling een design speentje gekocht omdat ik het printje zo leuk vond.

De Hevea Natuurlijke Speen ziet er niet meteen aantrekkelijk uit. Bruinige kleur en groot. Maar Abygail is degene die beslist en waar elk normaal speentje een paar meter door de kamer vloog, zo was de Hevea speen meteen een match made in heaven. Die liet ze niet meer los. In mijn omgeving is deze Natuurlijke Speen niet gebruikelijk. Ik kreeg in het begin veel vragen en vaak ook wel commentaar. Uiteraard was ik blij met Abygail haar keuze en eigenlijk vond ik het wel heel leuk om onze keuze steeds uit te moeten leggen.

hevea speen

Waarom ik als mama voor Hevea natuurlijke speen heb gekozen?

  • Natuurlijk; Het is helemaal natuurlijk, gemaakt van sap uit een rubberboom.
  • Hygiënisch; Het is gemaakt uit 1 stuk, dus niks kan afbreken of geen vuil dat zich ophoopt.
  • Vriendelijk; Het is heel zacht materiaal. Ook goed te gebruiken als er tandjes doorkomen en voor kleine bijters.

Oorsprong materiaal

Natuurrubber wordt gemaakt van een melkachtig latex-sap uit de Hevea Brasilensis, dé rubberboom. De hevea boom heeft een waardevolle traditionele levenscyclus. Na het planten duurt het 7 jaar voordat de hevea boom ‘rijp’ is voor de rubberproductie. Vervolgens kan de boom voor 30-40 jaar sap leveren en gelijktijdig koolstofdioxide absorberen en zuurstof produceren. Als de bomen gekapt moeten worden, worden hier meubels van gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Natuurrubber is biologisch afbreekbaar, dit duurt 5 jaar. Een plasticzakje daarentegen doet er 500-1000 jaar over!

hevea natuurrubber speen

Vooral het natuurlijk vond ik in eerste instantie erg belangrijk. Je kleintje sabbelt er op en ik wil gewoon niet dat er troep vanaf komt. De andere punten bleken later wel erg fijn.

Aan de kleur en geur ben ik inmiddels ook gewend. Het is meteen heel herkenbaar, ook voor Abygail. Het schoonmaken is simpel. Ik was het mee af met haar flesjes in de handwas. Na ongeveer 2 maanden wordt het een beetje plakkerig en dan is de speen aan vervanging toe. Net zoals een normale speen na die tijd aan vervanging toe zou moeten zijn. Alleen voel je dat niet direct. Dus een voordeel dat speentjes niet te lang mee gaan.

Meer producten

Naast spenen heeft Hevea ook een bijtring en bad speeltjes. De badspeeltjes zijn ook van 1 stuk natuurrubber gemaakt waardoor er geen schimmel in kan gaan zitten. In badspeeltjes zit vaak zwart schimmel wat schadelijk kan zijn als de kleine dit binnenkrijgt. Bij deze speeltjes is dat dus niet het geval.

Ik ben nog steeds blij met mijn keuze. Een speen is voor mij ook geen fashion item maar puur voor de zuig en sabbel behoefte die Abygail heeft. Dan heb ik liever dat het in mijn ogen een goed product is. Daarbij heeft Abygail er ook zelf voor gekozen en heb je het als ouder niet helemaal in de hand. Maar het als keuze aanbieden zou ik zeker aanraden.

Let op de volgende punten natuurlijke speen

  • Een kindje kan allergisch zijn voor de Natuurrubber Speen. Let goed op als je het de eerste keer gebruikt. Komt bijna niet voor maar goed om in je achterhoofd te houden.
  • Let op de vorm van de speen. Er is een “tepelvormig” en een dental speentje. De tepelvormige is voor de jongsten en zorgt ervoor dat het drinken aan de borst en fles goed blijft verlopen. Dat er geen “tepelverwarring” ontstaat. De dental gebruik  je vanaf 3 maanden en is belangrijk voor de vorm van de kaak en tanden. Stap dus op tijd over naar deze vorm.
tepelvormige speen voor de eerste maanden
tepelvormige speen voor de eerste maanden

Abygail is hier in de omgeving het kindje met de rare speen. Ze gebruikt het nu voornamelijk als ze gaat slapen. Soms als ze echt moe of ziek is mag het wel eens buiten het slapen om. Verder probeer ik het gebruik ervan te beperken. In het begin vond ik het soms wel eens jammer omdat er zoveel leuke printjes en modellen zijn van de “normale” spenen. Maar dit was al snel weg dat gevoel. Ik ben heel blij dat deze spenen bestaan en nog belangrijker misschien, Abygail ook. Waar ze behoefte heeft is deze speen er. De voordelen zijn zo groot dat we erg blij zijn met Hevea. En ook deze speen heeft verschillende uitvoeringen. De 4 luchtgaatjes zijn in verschillende vormen. Ik heb de ster en maan als favoriet maar er zijn er meerdere om uit te kiezen.

hevea logo

Bestellen en te koop natuurlijke speen

Tegenwoordig is dit merk veel makkelijker verkrijgbaar! Super fijn. Bij Babypark, Prenatal, Bol.com, Wehkamp en Etos.

Ook is het assortiment vergroot met glazen flessen en grijpbal. Inmiddels anno 2019 ben ik zwanger van baby nummer 2 die bijna komt en ga ik graag weer voor dit merk natuurlijke speen als de behoefte er komt! En brengen ze tegenwoordig ook andere kleuren natuurrubber spenen op de markt. En ook speelgoed van dit mooie materiaal.

Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.