Kippen Bouillon, een home made powerfood

kippen bouillon

Een tijd terug heb ik voor het eerst mijn eigen home made Runder Bouillon gemaakt. Lekker met een runderschenkel, groente en kruiden. Terwijl ik me aan het inlezen was kwam daar ook vaak Kippen Bouillon voorbij. Een bouillon wat heel krachtig is en echt een powerfood. Maar het moet lang opstaan. Dus haast en snel willen koken gaat niet samen met deze Kippen Bouillon. Daarbij wordt een karkas aangeraden om te gebruiken. Voor mij als stadsmeisje even slikken. Maar aan de andere kant, elk stukje van het dier wordt gebruikt en dat vind ik mooi. Dan is het ook nog heel betaalbaar en zitten er in alle botjes prachtige stoffen die goed voor ons lichaam en geest zijn.

Dus bio slager kom maar op met die karkassen! Ik heb 2 stuks gehaald en 2 stuks kippenbouten; voor bot en vlees. Je kan ook een soepkip gebruiken maar deze moet langer opstaan en is duurder dan wat ik nu had. Mijn ingrediënten zorgde voor een hele sterke bouillon van ongeveer 4,5 liter. Een kippenbout minder zou kunnen denk ik. Je kan dit alleen maken met een flinke pan. Halveer anders de hoeveelheden. In eerste instantie zat mijn pan bomvol. Maar gedurende het sudderproces viel alles uit elkaar en paste het beter.

Ik zal het niet vaak maken maar wel zo af en toe. Zeker met snot neuzen of ziek zijn. Ik heb ook een deel kunnen invriezen dus voor een volgend maaltje heb ik al vooruit gewerkt. Sommige recepten geven aan het vet te verwijderen wat bovenop drijft als de bouillon klaar is en gekoeld staat. Maar dit is gelatine en juist wat je wilt eten! Hierin zit al het power wat je nodig hebt en wat smaak geeft. Ik heb dit vet dus niet verwijderd.

karkas kip

Recept voor ongeveer 4,5 liter kippen bouillon

 • 800 gram karkas (2 karkasjes)
 • 700 gram kippenbout (2 stuks)
 • 350 gram wortel (4 wortels)
 • 225 gram bleekselderij (5 stengels)
 • 100 gram ui ( 3 uien)
 • 80 gram prei (1 prei)
 • 3 tenen knoflook
 • 5 gram verse gember
 • 6 zwarte peperkorrels
 • 5 takjes gedroogde tijm
 • 2 laurierbladeren
 • 1 kruidnagel
 • Sap van een halve citroen
 • Peper en zout naar smaak
 • 4,5 L water ( en wat extra om aan te vullen indien nodig)
kruiden plankje

Vulling voor de soep later

 • Kip van de bouten
 • Wortel in blokjes gesneden (100 gram)
 • Bleekselderij in blokjes gesneden ( 2 stengels, 60 gram)
 • Vermicelli naar smaak
 • Verse peterselie 2 handjes fijngesneden

Vul de pan met 4,5 L water. Ik doe hier het sap van een citroen bij. De karkassen en bouten voeg ik toe. Dit breng ik aan de kook. Zodra het kookt draai ik het vuur lager. Er ontstaat schuim en dit schep ik weg. Net zolang totdat er geen schuim meer is. Ondertussen ga ik alle groente wassen en grof snijden. Wortel, bleekselderij, ui, knoflook, gember en prei. Zodra er geen schuim meer in de pan ontstaat voeg ik de grof gesneden groentes toe. De kruiden doe ik er ook bij. Laat pruttelen op laag vuur. De deksel mag er schuin op of eraf. Mocht het water teveel verdampen dan kan je telkens een klein beetje water bijschenken.

Nu is het een kwestie van zo lang mogelijk laten sudderen, niet koken! En niet teveel roeren. Met een theezeefje schep ik af en toe  schuim weg wat nog kan ontstaan. Na ongeveer 2 a 3 uur vis ik de kippenbouten eruit, net voordat het vlees los gaat laten. De kipfilet haal ik eraf en kam ik op een apart bordje. De botten en het vel kunnen terug in de soep. De kipfilet voeg ik later weer toe als de bouillon klaar is.

Laten trekken maar de kippen bouillon

Ik heb het zo’n 7 uur laten staan. Na ongeveer 4 of 5 uur valt alles uit elkaar. Om de zoveel tijd roer ik de inhoud van de bodem af. Na 7 uur giet ik de bouillon door een zeef met daarover een kaasdoek. Ik vang het op in een schone pan (deze kan kleiner zijn). Je kan het ook in een bak opvangen en deze weer in een schone pan gieten. Ik heb de Kippen Bouillon in 2 delen verdeeld. Een deel vries ik in en met het andere deel ga ik kippen soep maken.

Ik voeg de gekamde kip, wortel en bleekselderij blokjes toe en fijngesneden peterselie. Als het kookt voeg ik de vermicelli toe en na 5 minuten draai ik het vuur laag. Voeg peper en zout naar smaak toe en klaar is je Kippen Bouillon en je Kippen soep.

Enjoy!

kippen bouillon

Tips

 1. Niet teveel roeren.
 2. Haal bijtijds de kippenbouten eruit. De eerste keer dat ik deze soep maakte heb ik dit niet gedaan. Ik moest toen erg vissen naar de kipfilet. Als je dat voor bent is het een stuk makkelijker.
 3. Het citroensap kan ook vervangen worden voor 2 eetlepels azijn. Het zuur zou ervoor zorgen dat alle goede stoffen uit de boten nog beter opgenomen worden.
 4. Het wordt een vette bouillon door de gelatine. Dit is juist goed en smaakvol! Je kan ook ijsblokjes bouillon invriezen. Doe 1 of meerdere blokjes in een mok met wat heet water erover en je hebt een home made Kippen Bouillon Cup a soup.
 5. Ook lekker in sauzen deze bouillon.
 6. Kammen is kipfilet met 2 vorken tot sliertjes kammen.
 7. Ik had biologische slow cooked Italian vermicelli. Deze was binnen 7 minuten klaar. Ik heb het koken na 5 minuten uitgezet omdat het daarna toch wel door gaart.
 8. Heb je geen kaasdoek? Gebruik dan en dubbelgevouwen theedoek. Spoel deze eerst uit onder de kraan zodat er geen wasmiddel of wasverzachter meer in zit.

Linkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.