Salmorejo, een koude Spaanse soep met oud brood

Salmorejo was voor mij onbekend tot voor kort. Lang leve toffe kookboeken en de inspiratie hieruit. Daarin stond dit heerlijke, smaakvolle, simpele en ook duurzame recept. Want je gebruikt oud brood! Ik ben al eens vaker gaan speuren naar oud brood recept Maar ben dit niet tegengekomen. Gelukkig nu wel dankzij een leuk kookboek. Bij tips zal ik deze delen. Voor nu het recept van dit stoere zusje van een gazpacho! Onderstaand recept is voor 4 personen.

Recept Salmorejo

  • Kilo smaakvolle tomaten
  • 200 gram oud brood
  • 100 ml olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 gekookte eieren
  • Serranoham
  • peper en zout
  • Eventueel kruiden zoals gedroogde peterselie en bieslook

Pureer eerst de tomaten en knoflook fijn. Doe dit mengsel vervolgens in een zeef en vang het tomaten knoflook vocht op in een schone kom. In je zeef blijft vervolgens alleen pitjes, velletjes en pulp achter. Roer met een lepel om goed al het vocht eruit te krijgen.

Voeg nu het brood en de olijfolie toe en maal weer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout en eventueel andere kruiden. Schep in bordjes en leg hier op een gekookt ei gehalveerd of in stukjes. Voeg wat gesneden serranoham toe en eet smakelijk!

De smaken zijn heel bepalend bij elkaar in dit recept voor salmorejo dus het ei, ham en de soep waren perfect in balans. Ik heb er lekker warme focaccia bij geserveerd. Zo kan het ook een prima herfstkostje zijn.

Eet smakelijk!

salmorejo

Tips

  1. Omdat er maar enkele ingrediënten in zitten is de keuze voor tomaten heel belangrijk! Hebben deze geen smaak dan is je salmorejo niet lekker.
  2. Ik heb oud volkoren sesam brood gebruikt maar je kan alles wel gebruiken.
  3. Het frisse zusje van de salmorejo is de gazpacho!
  4. Maak je het voor meer mensen of meer dagen? Verdubbel het dan!
  5. In het originele recept gaat alleen zout. Geen peper of gedroogde kruiden
  6. Ik heb een nieuwe staafmixer. Een simpele van Bosch die het tot nu toe prima doet en een leuke prijs heeft.
  7. Ik mocht het kookboek Een huis vol lekkers reviewen voor Mamascrapelle. Binnenkort verschijnt hier een uitgebreide review over dit boek met 2 recepten eruit die ik maak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.