Snelle Gazpacho, een smaakvol en simpel recept

snelle gazpacho

Hittegolf in Nederland! Afkoelen met snelle gazpacho. Zoals altijd met extreem weer praten we nergens anders meer over en hebben we voor- en tegenstanders. Voor mij is het wel iets waar ik aan moet wennen sinds ik verhuist ben naar het zuiden van Nederland. In Den Haag had ik altijd het strand waarnaar ik kon vluchten als het eens warm was. Aan de kust valt het meestal wel mee met de extreme hitte. In het zuiden is het vaak heel warm en geen strand om uit te waaien.

Ik geniet van de zon maar het is vaak zo warm dat echt koken erbij inschiet. Dit recept is perfect voor deze dagen. Je maakt het voor ongeveer 4 koppen en wil je meer dan voeg je meer ingrediënten toe. Je kan het in de ochtend maken als het nog koel is en dan in de avond eten. Deze Snelle Gazpacho, is een koude Spaanse soep dus in de keuken staan hoeft niet echt meer. Ik heb het zo aangepast dat het een Italiaanse variant geworden is.
Het recept kan op 2 manieren bereid worden. De eerste manier is binnen ongeveer 10 minuten klaar en de tweede binnen ongeveer 20 minuten.

Recept Snelle Gazpacho

  • 750 gram normale tomaten
  • 250 gram trostomaten
  • Komkommer
  • Paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Potje geconcentreerde tomatenpuree, 100 gram
  • Citroensap van 1,5 citroen
  • Verse basilicum
  • Verse peterselie
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Tomaten, ui, komkommer, knoflook, paprika in grove stukken. Snij wat komkommer en paprika in kleine blokjes en hou deze apart. De rest mag in een kom. De paprika scheur ik en de schil van de komkommer laat ik zitten. De geconcentreerde tomatenpuree mag erbij, scheut olijfolie, citroensap, verse peterselie, peper en zout. Even wachten met de basilicum nog.
Met de staafmixer alles glad maken of in een blender/ keukenmachine.

Klaar is je soep al als je snel wilt zijn.  Proeven of er nog iets toegevoegd moet worden, maak het naar je eigen smaak. Als laatste voeg je gescheurde blaadjes basilicum toe en de komkommer en paprika blokjes. Serveren maar deze snelle gazpacho of lekker ijskoud laten worden in de koelkast.

Langere bereiding

Ik had de tijd en heb dit gerecht in de ochtend gemaakt. Toen de soep gepureerd was heb ik deze in een pan gedaan en kort verhit. Niet laten koken! Tomaten die verwarmd zijn komen beter tot hun recht qua gezonde eigenschappen. Ook neemt de scherpte van knoflook wat af. De smaken gaan mooier ontwikkelen vind ik. Giet het terug in de bak en laat het afkoelen. Nu voeg ik verse basilicum toe en de paprika en komkommer blokjes.
Als het afgekoeld is zet ik de Snelle Gazpacho in de koelkast en laat ik het staan totdat ik ga serveren.

Heerlijk, smakelijk eten!

Tips

  1. Verse basilicum verliest smaak bij verhitten. Vandaar dat je dit pas toevoegt erna. Ga je de soep niet verwarmen dan kan je meteen verse basilicum toevoegen. Voeg eventueel wat gedroogde basilicum toe voor extra smaak.
  2. Ik heb een klein stukje komkommer overgehouden. Samen met de citroen heb ik hier heerlijk Citroen Komkommer Water van gemaakt, 2 recepten in 1 keer!
  3. Dit recept valt of staat met de tomaten die je kiest. Wil je het betaalbaar houden en voor goedkopere waterige tomaten gaan is dit prima maar zorg dan dat de trostomaten of cherrytomaten meer smaak hebben.
  4. Lekker met gedroogde chilipeper erop. Je kan dit gerecht ook al meteen pittig maken. Maal dan een Spaans pepertje mee. Omdat Abygail mee eet voeg ik pas in mijn eigen kommetje de chili vlokken toe.
  5. Heb je een beetje van deze Snelle Gazpacho over? Schenk het in een glas met wat wodka en je hebt een luxe Bloody Mary.
  6. Wat mais of courgette blokjes erin zijn ook erg lekker.
  7. Ik vind de Snelle Gazpacho meer vullen dan een warme soep. Het is heel erg voedzaam en dat is goed.
  8. Lekker met schijfjes limoen erin en sterrenkers erop.
  9. Ik gebruik eigenlijk het liefste een Staafmixer bij dit recept.
  10. Ik serveer het met Broodsoldaatjes.
KokenKoken
gazpacho

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.