5 eettips glutenallergie voor een kind

bananenbrood amandelmeel simpel recept

Leven met een allergie is alles bepalend. En niet alleen voor de persoon met de allergie, ook voor de mensen die samen met die persoon leven. Als je als ouder een kind hebt met een allergie leer je ermee leven. Het is een kwestie van informatie inwinnen, aanpassen en normaliseren. Een glutenallergie wordt steeds vaker ontdekt bij kinderen. En gelukkig zijn er steeds meer producten te vinden die passen binnen een glutenallergievrij dieet. Ik deel graag 5 eettips bij glutenallergie voor een kind.

1. Juiste informatie

Het eerste punt in 5 eettips start natuurlijk met bewustwording. Je weet net dat je kind een glutenallergie heeft, sommigen noemen dit ook wel coeliakie. Zelfs artsen maar dat klopt niet. Glutenallergie is dus een heel andere ziekte dan de darmaandoening coeliakie. Deze allergie gaat gepaard met benauwdheid en irritatie van de luchtwegen. Glutenallergie wordt ook wel bakkersastma genoemd, en kwam vroeger vooral voor bij mensen die langdurig met melen en granen in aanraking komen, zoals bakkers. Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer zo.

Maar wat zijn nou gluten? Ook wel belangrijk om te weten in deze 5 eettips voor kinderen. Gluten is de verzamelnaam voor een groep eiwitten die je vindt in de graansoorten: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Deze zorgen ervoor dat brood elastisch is en dat koekjes niet uiteen vallen. Gluten vind je daarom veel in brood, koek, pasta, taart en pizza. Maar let op! Ze zijn ook te vinden als bindmiddel in minder voor de hand liggende producten, zoals soepen, sauzen, snoep en in bier. Daarnaast kunnen producten besmet zijn met gluten doordat ze in dezelfde fabriek of op hetzelfde land zijn verwerkt. Daardoor zijn veel soorten haver(mout), chips en noten vaak niet glutenvrij.

Vanuit de arts krijg je informatie mee en misschien een doorverwijzing naar een diëtist. Dat laatste is zeker een aanrader want het kan nogal een uitdaging zijn om te wennen aan een nieuw eetpatroon. Waar moet je nou allemaal op letten, wat mag wel en wat mag niet.

two baked breads
Photo by Mariana Kurnyk on Pexels.com

2. Weet wat je eet (en wat niet)

Om je dus alvast een beetje op weg te helpen, vind je hier onder een lijstje met de ‘verboden’ graanproducten als tweede punt in 5 eettips bij een glutenallergie. Maar ook hun afgeleiden staan erbij, evenals een aantal alternatieven die je kind wel mag eten. De hoofdgroep van deze 5 graansoorten dragen dus een rode vlag: graansoorten: tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.

  • Niet: Tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, gierst (grensgeval), tarwezetmeel, bloem, beschuit, mout, gom, azijn, glutamaat en andere afgeleiden van de genoemde granen.
  • Wel: Zetmeel of bindmiddelen op basis van: aardappel, boekweit, maïs, soja, rijst, gelatine, tapioca, johannesbroodpitmeel, sago, agar-agar, arrowroot, guarpitmeel, xanthaangom, fabrieksmatig glutenvrij gemaakte meelsoorten en andere producten op basis van deze granen en bindmiddelen.
  • Maar ook mag: aardappelen, groenten en fruit, noten, pitten en zaden, peulvruchten (erwten, bonen), pinda’s, vis, onbewerkt vlees en gevogelte, eieren, melk, Nederlandse kaas, de meeste yoghurtsoorten, boter, olie en azijn, koffie en bijna alle thee en frisdranken, pure kruiden en specerijen.
  • Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn: amarant, boekweit, cassave, gierst, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, soja, sorghum, teff en tapioca. Ook meel van deze gewassen is glutenvrij.

Let op: Een risico bij melen is echter dat ze bij de productie in aanraking kunnen komen met gluten. Kies bij voorkeur een product met het Crossed Grain keurmerk. Indien niet verkrijgbaar kies dan bij voorkeur voor een glutenvrij logo of een glutenvrije claim.

crop little girl with man making dough with flour
Photo by Elina Fairytale on Pexels

3. Bananenbroodrecepten met amandelmeel

Hoog tijd voor wat lekkere recepten in deze blog met 5 eettips bij een glutenallergie voor kinderen. Ik hou erg van amandelmeel. Deze meelsoort is dus ook prima als je kind een glutenallergie heeft. Het is wel echt anders dan bijvoorbeeld een tarwemeel. Het is vetter en reageert anders, mocht je dit niet gewend zijn dan kan ik aanraden om even te oefenen. Je koopt dit in de supermarkt maar wil je kwaliteit amandelmeel kopen? Klik dan op de link!

Hieronder deel ik wat bananenbroodrecepten op mijn site met amandelmeel. Let wel op dat je de anderen ingrediënten checkt of ze glutenvrij zijn. Zo is bakpoeder meestal glutenvrij maar toch even checken. Ideaal van deze recepten is dat je de broden in plakjes kan snijden en ze zo kan invriezen. Zo heb je dus altijd wel een glutenvrij plakje bij de hand. Ook kan je binnen de grenzen van wat mogelijk is lekker variëren.

bananenbrood in de oven lekker simpel en gezond

4. Recept feestdagen

Tijdens de feestdagen zullen kinderen het misschien wel het lastigst hebben. Want er worden immers altijd lekkere dingen gebakken en gemaakt die bij een specifieke feestdag horen. Voor tijdens de feestdagen heb ik nog een lekker recept met amandelmeel en honing. Zo simpel als dat. Eventueel wat toevoegingen en je maakt zelf, of samen met je kind heerlijke homemade marsepein. Een smaakvolle 4e tip in 5 eettips bij glutenallergie.

5. Trakteren op school met een glutenallergie

Ook dit zal erg lastig kunnen zijn voor kinderen. Gelukkig hanteren steeds meer scholen een gezond traktatiebeleid. En dan kiezen veel mensen voor fruit, wat glutenvrij is. Maar toch is dit wel een belangrijk laatste punt in 5 eettips glutenallergie bij een kind. Geef het aan op school, spreek erover met je kind en ga op zoek naar een toffe traktatie als je eigen kind jarig is.

Wat tips:

  • Koop leuke plastic dieren en bind er een doosje rozijnen op een leuke manier op vast.
  • Rozijnendoosjes zijn sowieso erg leuk om te versieren. Maak er een schatkistje van, plak er een veertje op als piraat of pak ze leuk in.
  • Dadels zijn een heerlijke zoete snack. Vul ze met mandarijntjes of ander fruit
  • Plakken van eerder genoemde bananenbrood zijn ook een smaakvolle traktatie!
  • En ook fruit kan je leuk versieren om te trakteren.
  • Of kies voor iets zonder eten. Denk aan kleine bakjes klei versieren als spinnetjes. Dit is elke allergieproof

Extra in 5 eettips glutenallergie

Ik hoop dat je wat hebt aan deze 5 eettips bij een glutenallergie. Het leven met een allergie is niet makkelijk. Maar vaak leren kinderen hier al van jongs af aan mee omgaan en wordt het voor hun een normale manier van leven. Als extraatje deel ik hieronder nog wat tips:

Home Made Cruesli in 5 eettips glutenallergie

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.