Traditionele asperges met een smaakvolle twist

traditionele asperges

Aspergetijd! Oh wat een feestje toch elk jaar. Ik ben er echt gek op. Ik vind traditionele asperges wel het lekkerst. Dat wil zeggen met een gekookt eitje, krieltjes, ham en gesmolten boter. Maar dit jaar heb ik besloten om een kleine twist te geven aan de traditionele wijze. Een smaakvolle upgrade wat mij betreft want het resultaat is onze nieuwe favoriete manier van het witte goud eten! Lees maar snel verder. Het recept is voor 2 a 3 personen.

asperges

Recept traditionele asperges met een twist

  • Zak asperges (500 gram)
  • Zak krieltjes (600 gram)
  • Pakje spekblokjes
  • Teentje knoflook of gedroogde knoflook
  • 1 ui
  • Verse peterselie
  • Peper en zout
  • 3 gekookte eitjes
  • Ham plakjes ongeveer 200 gram
  • 125 gram boter
  • Citroen
aardappels

Dit recept bestaat uit een paar onderdelen. Ik begin met de krieltjes in een ruime kom te doen. Hierbij doe ik wat olijfolie en vloeibare (plant)boter. Vervolgens voeg ik het pakje met spekblokjes toe, gesneden ui, geknipte peterselie, peper, zout en een theelepeltje gedroogde knoflook toe. Dit schep ik goed door en die kom zet ik even opzij.

Nu ga ik de asperges schillen en ik snij een stukje van het kontje af. Ik vul een ruime pan met water, in het water een theelepeltje suiker en eetlepeltje zout. Dan voeg ik de asperges toe en zet ik alvast klaar op het fornuis. Ik ga nu beginnen met de krieltjes bakken, dit duurt het langst. Je kan dit in de oven doen of in een pan. In mijn hapjes met deksel worden ze het lekkerste gaar en knapperig. Als de aardappels bijna mooi gaar zijn ga ik de asperges en eieren koken. Zodra het water van de asperges kookt zijn ze in ongeveer 7 minuten gaar. Als je goed met een vork erin kan prikken zijn ze klaar. De eieren kook ik in ongeveer 4 minuutjes vanaf kookpunt zodat het eigeel nog wat zacht is.

boter citroen

Timen

De krieltjes zijn lekker gaar, de asperges en eieren zijn gekookt. Nu ga je in een pannetje langzaam de boter smelten. Rasp in de boter de schil van een citroen en voeg een snufje zout toe. Op een bord schep ik eerst de gebakken krieltjes, hierop de gekookte asperges. Dan wat plakjes ham en ik snij een eitje doormidden die op de top gaat. Ik schenk wat citroenboter over het bord en top het geheel af met verse peterselie, peper en zout. Genieten maar van je traditionele asperges met een twist!

Enjoy!

asperges

Tips traditionele asperges met een twist

  1. Je kan dit recept uiteraard zonder ham en spekjes maken of voor vleesvervangers gaan
  2. Ik heb plantaardige boter gebruikt en dat is echt lekker. En de citroenschil erin is echt een geweldig idee geweest. Die smaak voegt echt wat toe als geheel op je bord. Zorg wel dat je alleen het geel gebruikt van de schil. Het witte is bitter
  3. Je kan je krieltjes kruiden zoals je zelf lekker vindt. Ik heb het simpel gehouden
  4. Uiteraard hoef je geen suiker of zout aan je kookwater toe te voegen. Maar ik heb dit ooit zo geleerd en het geeft net wat meer nuances in je smaak
  5. In plaats van ham kan je ook gerookte zalm of een zalmmoot kiezen
  6. Ik ben misschien wat barbaars maar ik halveer mijn asperges voordat ik ze kook. Zo passen ze prima in de pan en de smaak is net zo lekker
  7. Asperges bereiden is niet moeilijk maar vraagt wel wat even wat handigheid. Lees al je informatie terug bij Nederlands Asperge Centrum
  8. Asperges traditioneel blijven lekker, maar deze bereiding is nu favoriet! De spekjes, knoflook en kruiden bij de krieltjes in combinatie met de friszure citroenboter is echt geweldig.
  9. Palmkool Stamppot ook een lekker seizoensrecept en Oven Witlof, een klassiek recept nog simpeler is ook een smaakvol traditioneel recept met een twist
  10. Simpel asperge recept: grillen met kaas op een naan
asperges

Handige linkjes

asperges

Deze blog bevat linkjes die affiliate linkjes kunnen zijn. De blog is ontstaan door een samenwerking. Het ontvangen van een product beïnvloed mijn eerlijke mening niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.