Simpel Brood, een basis bakrecept 6 ingrediënten

Simpel Brood

Brood bakken is zo’n ding waar ik nooit mijn vingers aan durfde te branden. Ik ben gek op brood. Bruin, wit, hard, zacht, nootjes of niet. Allemaal lekker. Liefste met een knapperige korst en luchtig binnenste. Ik zou dit ook nooit kunnen skippen uit mijn dag. Wel ben ik me bewuster geworden van wat er nou allemaal in brood zit. Suiker is onder andere nodig om het gist te laten rijzen maar dit word ook soms op de korst gesmeerd om dit nog knapperiger te krijgen.

Sinds ik mijn eigen pizzadeeg/flammkuchen deeg onder de knie heb durf ik te dromen van een simpel brood. Simpel qua ingrediënten en bereiding. Wel is er wat geduld nodig want een goed brood moet rijzen, het liefste 2 keer. Maar buiten dat is het zo simpel en is het mij gelukt. Ik heb een aantal recepten naast elkaar gelegd en voor mezelf de makkelijkste manier gevonden.

Dit brood is een mix tussen een Turks brood en een wit brood. Je kan zelf de vorm kiezen maar een bol vind ik het simpelste en dit heeft de minste afwas. Ook kan je uiteraard gaan variëren met bloemsoorten maar ik begin eerst met mijn veilige basis die lukt.

Recept Simpel Brood

 • 500 gram patentbloem
 • 300 ml lauwwarm water
 • 3 theelepels zout
 • 2 theelepels suikers
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zakje gist

Vul een maatbeker met 300ml lauwwarm water en los hierin de suiker op. Voeg dan de gist toe en roer totdat alles is opgelost. Laat even staan tot dit begint te schuimen. Dit duurt ongeveer 8 minuten.

In een bak mag de bloem met zout gemixt worden. Maak een kuiltje en voeg hier de olijfolie aan toe. Schenk daarna het suiker en gist mengsel erbij en kneed tot een mooi deeg. Het is mooi als het licht plakt en elastisch is. Het moet van je hand afkomen. Te plakkerig voeg kleine beetje bloem toe en kneed goed door. Toch te droog? Maak telkens een beetje nat door wat druppels water. Kneed lekker door voor ongeveer 10 minuutjes. Dek af, ik gebruik een vochtige theedoek. Zet weg voor ongeveer een uur en laat rijzen.

simpel brood

Eerste en tweede rijs

De eerste rijs is goed als je in het deeg kan prikken met je vinger en er blijft een deuk achter. De hoeveelheid is ongeveer verdubbeld. Het deeg mag uit de kom en we gaan het lucht eruit halen. Ik druk het plat en masseer de lucht eruit. Vouw het daarna dubbel en maak het weer plat. Je kan ook je vingertoppen gebruiken om het lucht eruit te duwen. Daarna kneed ik het nog even kort door en vorm ik een bol of meerdere kleinere bolletjes. Deze leg ik op een beklede bakplaat en dek ik af met een vochtige theedoek. Deze tweede rijs duurt ongeveer 30 minuten. Weer zal het deeg (soort van) gaan verdubbelen. Of laat het staan zolang de oven aan het voorverwarmen is.

Verwarm de oven voor op 190 graden en bak het brood af in ongeveer 40 minuten of iets korter bij kleinere broodjes. Als het mooi bruin kleurt en hol klinkt als je erop klopt dan is het prima. Voordat je gaat bakken kan je nog wat streepje bovenop erin kerven. Laat het simpel brood op een rekje of rooster afkoelen.

Eet smakelijk!

Good Mood Brood recept

Mijn favoriete recept heb ik inmiddels wel ontdekt voor een hartig brood. Ik gebruik de basis zoals boven omschreven maar voeg de volgende ingrediënten naar smaak toe, een handje ongeveer van alles. Van het deeg maak ik 6 bollen en je hebt heerlijke home made hartige brood bolletjes.

Alles is gedroogd

 • Ui stukjes
 • Bieslook
 • Tomatenstukjes
 • Knoflook
 • Zwart sesamzaad
 • Nigella zaad
 • Peper
simpel brood

Duurzaam bakken

Tips

 1. Lauwwarm water is belangrijk voor de activatie van gist. Net zoals suiker. Het schuimen van je mengsel geeft aan dat de gist aan het werk is.
 2. Zout is de vijand van gist. Maar doordat je de gist al activeert in het water mengsel gaat het meestal goed.
 3. Het is elke keer weer afwachten hoe het deeg gaat doen. Maar door middel van extra bloem of water lukt t altijd. Voeg telkens maar kleine beetjes toe!
 4. Uiteraard kan je gaan variëren met ingrediënten, bloemsoorten etc. Maar dit is mijn veilige basis wat werkt.
 5. In plaats van een bol kan je ook een rol maken en deze in een cakeblik leggen. Zo maak je meer een langwerpige broodvorm
 6. Je kan maatlepeltje setjes kopen die ideaal zijn voor kleine hoeveelheden suiker en zout. Veel Amerikaanse en Engelse recepten gebruiken maten zoals cups en tbls (tablespoons) zo heb je altijd de juiste grote. Veel weegschalen wegen geen 5 gram suiker of zout. Daarom worden termen als theelepels gebruikt.
 7. Het is een heerlijk brood geworden. Je kan het ook invriezen of even oppiepen in de oven. Besprenkel met wat water en doe het even in een oven van 180 graden voor 8 minuutjes.
 8. De meeste ingrediënten voor mijn hartige brood bestel ik bij Pit&Pit.
 9. Simpel Gist Deeg Recept
Simpel Brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.