Sommige recepten vragen om een solide basis en daar is dit Basisrecept Cupcakes er zeker 1 van. Als je dit onder de knie hebt kan je voorzichtig aan gaan variëren en aanpassen. In die basis zit suiker en dat is echt nodig om verschillende redenen. Het mooie van een (cup)cake recept is dat de hoeveelheden precies gelijk liggen en het daarom bijna niet kan mislukken.
Dus ik kan aanraden om gewoon eerst de basis onder de knie te krijgen en vanuit daar te gaan variëren. Dit basisrecept is voldoende voor ongeveer 15 cupcakes. Een andere belangrijke tip is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn als je het gaat gebruiken. Dit zou zorgen voor goede luchtigheid.
Recept Basisrecept Cupcakes
- 125 gram boter
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- En 125 gram suiker (ik had 2 zakjes vanille suiker en rest rietsuiker)
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- Snufje zout
Mix de boter met het suiker en zout tot een mooi egaal mengsel. Doe de eieren erbij en klop weer op. Langzaam aan mag het bakmeel erbij en als dit ook een mooi geheel is voeg je de 2 eetlepels melk toe.
Verwarm de oven voor op 180 graden, schenk het beslag voor 2/3 in cupcake vormpjes en bak af in ongeveer 20 minuutjes. Totdat ze mooi goudbruin zijn. Goed laten afkoelen en genieten maar
Enjoy!
Tips
- Ik heb vloeibare plantaardige boter gebruikt en dit werkte prima. Roomboter in blokjes is ook goed.
- Als melk ik heb rijstemelk gekozen. Kies de melk van jouw keuze uit.
- Ik vind vanille erg lekker dus heb gekozen voor 2 zakjes vanille suiker, dit is ongeveer 16 gram en de rest aangevuld met rietsuiker tot 125 gram.
- Gebruik 2 medium eieren.
- Ga je wat toevoegen hou het dan minimaal. Gebruik kruiden of noten. Ik heb als favoriet maanzaad en citroenschil rasp. Door de maanzaad komen er wel kleine gaatjes in je cupcake.
- Als simpele topping kan je de laatste minuut van het bakproces een marshmallow op je cupcake leggen. Deze smelt en als je ze uit de oven haalt kan je eventueel iets erop drukken. Een snoepje of stukje choco bijvoorbeeld.
- Wat scheppen cacao en sinaasappelschil rasp is ook erg lekker.
- Uiteraard kan je dit recept ook voor een grote cake gebruiken.
- Ik heb de suikervrije marshmallows van Food2smile gebruikt. Heerlijk en eigenlijk zijn ze alles vrij! Een goede balans op de cupcakes.
- Een variatie met banaan; Banaan Cupcakes.
- Een handige duurzame keuze zijn siliconen cupcake vormpjes.
- Scones zijn ook zo lekker en bevatten veel minder suiker.
Variaties
- Sinaasappel Chocola: Ik heb het basisrecept gevolgd en een eetlepel zoete gedroogde sinaasappelschil toegevoegd en wat pure chocolade hagelslag. Een heerlijke combinatie.
- Citroen Maanzaad: Wat verse citroenschil raspen en wat maanzaad door het beslag.