Simpel gehaktbrood, een smaakvol en snel recept

simpel gehaktbrood eenvoudig smaakvol en snel recept

Het was een warme dag en ik had eigenlijk geen zin om lang te koken. Maar ik had wel behoefte aan een voedzame maaltijd. Langzaam aan kwamen de elementen bij elkaar tot een lekker zomers recept. Een frisse salade met krieltjes en… een simpel gehaktbrood! Het recept moet voor mij eenvoudig, gezond en smaakvol zijn. En dat is gelukt. Zelfs mijn beide dochters hebben ervan gesmuld. En dat wil wat zeggen. Een groot voordeel van gehaktbrood is dat je het eerder kan maken. En het vervolgens warm of koud kan eten. Het lekkerste is om een stukje te bewaren en dit de volgende dag op brood te eten. Helaas smaakte het zo goed dat er niks is overgebleven deze ronde.

Ingrediënten simpel gehaktbrood

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 uitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 puntpaprika
  • Geconcentreerde tomatenpuree (1 eetlepel ongeveer)
  • 1 ei
  • Paneermeel naar behoefte
  • Mosterd (1 eetlepel ongeveer)
  • Ketchup (ongeveer een eetlepel)
  • Theelepel olijfolie, eventueel met smaak zoals chili voor pittig of truffel
  • Peper en zout
  • Gehaktkruiden

Extra

  • Een cakevorm, bakblik of ovenschaal. Deze vet je in met olie of boter en bestrooi je met paneermeel
  • Een staafmixer gebruikt met maatbeker
  • Een mengkom voor het gehakt
  • Aluminiumfolie
ovenschaal met gehakt

Bereiding

Ik start dit recept voor een simpel gehaktbrood met de verse ingrediënten. Dat is de rode puntpaprika, ui en twee tenen knoflook. Ik snij ze in grove stukken en doe dit in een maatbeker. Hierbij schep ik een grote lepel geconcentreerde tomatenpuree. Daarbij voeg ik ook een eetlepel mosterd toe en een scheut ketchup. Dit laatste is voor een zoetje aan je smaak en ik doe ook ongeveer een eetlepeltje olijfolie nog erbij. Nog wat peper en zout als laatste en ik maak alles tot een glad mengsel.

In een mengkom kneed ik het gehakt met het ei en wat gehaktkruiden. Van de gehaktkruiden doe ik ongeveer een goede eetlepel. Dan schep ik het paprika-tomaat mengsel erbij en mix ik het goed. Langzaam aan strooi ik steeds wat paneermeel erbij. Het moet niet te droog worden, maar ook niet te nat zijn. En het is ook een kwestie van smaak, dus de eerste keer goed onthouden wat je erbij doet. Als je tevreden bent vet je een cakevorm in en bestrooi je dit ook weer met paneermeel. Schud het overtollige paneermeel eruit. Druk dan stevig je gehaktmengsel in de vorm en je simpel gehaktbrood is klaar voor de oven!

Op 180 graden mag het eerst 20 minuten met aluminiumfolie er op in de oven. Na die 20 minuten mag de folie er af en dan nog even voor 10 á 15 minuten in de oven. Dan zou het gaar en niet droog moeten zijn en superlekker! Er komt vet van je simpele gehaktbrood af, schenk dit voorzichtig uit je bakblik en laat je gehaktbrood afkoelen.

Eet het warm of koud, zo of met een salade of iets anders. Het kan en mag allemaal.

Eet smakelijk

simpel gehaktbrood recept

Extra tips

  • Veel recepten geven aan om half om half gehakt te gebruiken omdat het anders te droog zou worden. Met dit recept wordt het niet snel te droog. De olijfolie helpt en ook het mengsel. Is het toch te droog? Gebruik de volgende keer dan minde paneermeel in je simpel gehaktbrood.
  • Je kan natuurlijk eindeloos variëren met kruiden of schep eens wat pesto er doorheen
  • Ik heb het op mijn smaak gemaakt, de hoeveelheden kan je dus wat mee spelen. Ketchup is een zoet element, mosterd een pitje en de verse ingrediënten maken het ook wat zoet-fris. Begin rustig en maak het recept vaker om tot jouw perfecte recept te komen.
  • Het wordt niet pittig door de mosterd
  • Doe wat gedroogde chili erbij om het pit te geven
  • Gehaktbrood verdient niet per se een schoonheidsprijs maar het is wel heel lekker
  • Ook lekker: De Perfecte Gehaktbal, een makkelijk recept met een geheim
  • Mijn favoriete pannen die ook nog eens gezond zijn: Greenpan*
  • Onmisbaar in je keuken, een goede messenset*

Maaltijd idee: lekker met krieltjes en een frisse salade. Is er wat over? De dag erna vervolgens op een stokbroodje met wat mayo en mosterd.

simpel gehaktbrood recept

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.