Dit is een nieuw favoriet recept in huize Good Mood Mama. Ik vul een ovenschaal met diverse groente en kruiden en bak deze af wanneer er gegeten wordt. Daarbij maak ik op snelle wijze couscous en een smaakvol gezond sausje. Ideaal dus op drukke dagen, maar ook gewoon omdat het zo lekker is. Je kan weer variëren en jouw eigen gouden combinatie maken. Maar in dit recept deel ik onze favoriete combinatie! Snelle ovengroente met couscous, eet smakelijk alvast.
Ingrediënten snelle ovengroente met couscous
- Aubergine
- Zak blokjes pompoen of vers en zelf snijden
- Blikje kikkererwten
- Gele paprika
- 2 teentjes knoflook of gedroogde knoflook
- 1 ui of uienpoeder
- (Milde) Harissa naar smaak
- Peper en zout
- Kaneelpoeder
- Couscous
- Hindoestaanse masala of kerriepoeder
- Wat olie
- Lekker erbij: koriander of verse peterselie, granaatappel en naan
- Sausje: kwark met tahin, citroensap, water, knoflookpoeder, peper en zout
- Eventuele extra smaakmakers: Maggie runderbouillonpoeder, andere kruidenmixen als smaakmaker
Ik heb een prachtige graffiti aubergine liggen. Bijna zonde om deze straks te wentelen in harissa. Die mooie buitenkant is dan niet meer zichtbaar. Maar ach, het is wel een erg lekker recept. Gebruik je verse ui en knoflook? Dan mag je deze fijnsnijden. Ik pak een ovenschaal en hierin doe ik de pompoenblokjes. De paprika en aubergine snij ik en voeg ik ook toe. De kikkererwten laat ik even uitlekken in een zeef en spoel ik af voordat die ook in de ovenschaal gaan. Nu alle ingrediënten in de ovenschaal zitten, ga ik de snelle ovengroente met couscous kruiden.
Ik hou van kruiden dus ik voeg minimaal 4 grote eetlepels harissa toe. Lekker wat knoflookpoeder en uienpoeder, peper, zout en wat Maggie runderbouillonpoeder. Nog wat kaneelpoeder en ik schep alles goed door. Ik voeg nog wat (rijst)olie toe wat ik ook goed door alles heen schep. Deze Snelle ovengroente met couscous is eigenlijk zo goed als klaar al. Bak je schaal met groente af in een oven van ongeveer 200 graden totdat het voor jou lekker is. Sommigen vinden een bite nog lekker, waar anderen liever voor zacht gaan.
Couscous en sausje
Ik heb altijd couscous in huis wat kan wellen. De bio couscous van Lassie is echt prima hiervoor. Ik doe wat in een kom of kleine pan, voeg wat Hindoestaanse masala toe en schenk gekookt water erbij. Iets meer water dan dat er couscous is. Deksel erop, even laten wellen en klaar! Lekker ook met gedroogd fruit wat je mee laat wellen. Zoals bijvoorbeeld abrikoos.
Bij dit recept maak ik vaak een kwark tahin sausje. Superlekker en gezond! Ik doe dit op smaak met kwark, tahin, citroensap, peper, zout, knoflookpoeder en wat zout. Ik top het af met wat zwart sesamzaad en peterselie. Dat staat leuk.
Op een bord voeg ik alles samen. De Snelle ovengroente met couscous, het sausje en eventueel wat naan. Ik top het af met verse koriander of peterselie en granaatappelpitjes.
Eet smakelijk!
Tips bij snelle ovengroente met couscous
- Tahin is sesampasta en gaat supergoed samen met kwark of yoghurt
- Je kan diverse soorten groente en kruiden proberen. Ook lekker met wortel, boontjes of wat je maar kiest
- Pompoen kan je ook zelf snijden maar ik kies bij deze groente toch vaak voor gemak omdat vaak mijn vingers de dupe zijn als ik dit ga snijden
- Je eigen naan maak je makkelijk zelf met twee ingrediënten: recept naan
- Harissa is een kruidenpasta. Milde harissa is minder pittig. Harissa is een vooral in Noord-Afrikaanse landen bekende hete rode saus, gemaakt van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook.
- Het recept is echt op smaak en het is ook belangrijk om goed te proeven en telkens wat toe te voegen. Beter telkens iets erbij dan teveel wat niet meer weg kan.
- Op zoek naar een ovenschaal?
- Ook lekker: Recept met zeekraal, vis en noodles
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.