Tips voor houten tuinmeubels, geef ze een tweede kans!

kids tuin

Het zonnetje laat zich goed zien en dan gaat het buitenleven altijd bij mij kriebelen. Ik ben in het bezit van een grote tuin. Een tuin die best een opknapbeurt kan gebruiken. Maar voor nu is het vooral ideaal voor mijn kinderen die lekker willen ravotten buiten. Ik ben voorstander van stevige en degelijke houten meubels. Ze gaan lang mee en je kan er elk jaar, met wat aandacht en verzorging, iets leuks mee doen. Ik deel graag wat tips voor houten tuinmeubels!

Duurzaam hout

Als je gaat voor houten meubels buiten, is het wel belangrijk om even goed te kijken naar het hout. Je hebt goedkope soorten maar die zijn vaak minder duurzaam. Minder doordat het hout vaak op een niet eerlijke manier verkregen is. Maar ook minder duurzaam omdat door de mindere kwaliteit het niet heel lang meegaat. En ons Nederlandse weer is nogal onderhevig aan vele invloeden. Dus mijn eerste advies in tips voor houten tuinmeubels is om echt voor stevig en duurzame kwaliteit te gaan. Dit voel je uiteindelijk ook terug in je portemonnee.

Niemand wordt blij van een houten bankje wat doorzakt als er twee mensen op gaan zitten. Of van een houten tafeltje wat wiebelt bij elk drankje wat je hier opzet. Ook is het echt wel belangrijk om de afkomst van het hout een beetje in het oog te houden. Hout is hoe dan ook prijzig, en dan kan je beter kiezen voor hout wat niet voor onwijze ontbossing zorgt. Ontbossing zorgt weer voor opwarming, en hoewel we van zon houden zit 40 graden ook niet meer lekker op je houten meubels buiten.

banquet table in sunny backyard
Photo by ArtHouse Studio

Verzorging in tips voor houten tuinmeubels

Een degelijk houten item voor buiten vraagt wel enige vorm van verzorging en aandacht. Hou het schoon, haal vogelpoep weg (maar echt hoor, dit vreet aan je hout) en zet het zo nu en dan in de lak. Goed hout kan best menige regenhoos hebben maar als je het hout behandeld met passende lak blijft het ook nog eens mooi en gaat het nog langer mee. Hout is een natuurproduct wat bij de juiste verzorging nog langer meegaat en mooi blijft. Kijk goed naar de houtsoort die jouw meubel heeft en zoek dan de passende verzorging op. Vaak staat dit ook in de gebruiksaanwijzing erbij. De verzorging is dus mijn tweede advies in tips voor houten tuinmeubels!

Opknappen

Het leuke aan houten tuinmeubels is dat je best wel eens wat kan doen aan hun uiterlijk. De natuurlijke look is natuurlijk prachtig. Maar ben je dit zat? Dan kan je door simpele handelingen je meubel een nieuw uiterlijk geven. Pak je schuurmachine erbij, schuur het hout wat op en kies vervolgens een mooie lak. Je hebt diverse soorten lakken van mat tot glimmend. Maar je kan ook voor iets totaal anders gaan. Opknappen is dus mijn derde leuke inspiratiepunt in tips voor houten tuinmeubels.

Dat totaal iets anders kan bijvoorbeeld een leuk kleurtje verf of lak zijn. Ik heb bijvoorbeeld een houten zandtafel voor mijn kinderen in de tuin. En elk jaar in de lente schuur ik deze op en geef ik het een fris kleurtje. Er is gewoon heel veel mogelijk en met simpele en betaalbare handelingen verzorg jij je houten buitenmeubels en laat je ze elk jaar weer stralen! Ik ben al begonnen met schuren in ieder geval van mijn houten tuinmeubels.

Tips voor houten tuinmeubels

Mijn tips voor houten tuinmeubels zijn duidelijk en haalbaar. Kijk naar wat je koopt en ga voor kwaliteit. Maak wat tijd vrij voor verzorging en onderhoud. En durf ook eens wat nieuws ermee te doen! Het is eenmalig een wat grotere uitgave dan tuinmeubels van ander materiaal. Maar dan heb je vervolgens ook wel vele jaren plezier ervan!

Wat staat er in jouw tuin of balkon voor tuinmeubels? En onderhoud jij houten meubels?

multi colored wooden furniture set on lavender field
Photo by Fadime Erbass

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.