Snijbiet Stamppot, een vegan en simpel recept

snijbiet stamppot


Mijn blogs over mangold hebben nogal wat stof doen opwaaien. Ik noemde het familie van de snijbiet en paksoi. Nou blijkt het vooral erg op paksoi te lijken maar is het weer geen familie. Ook vertelden mensen mij dat mangold de Duitse naam is voor snijbiet. Maar hier ben ik nog niet helemaal over uit. Want de meningen zijn hierover verdeeld. Ik kreeg mijn groente op dat moment vanuit een groente en fruit tasje wat ik wekelijks ophaal. Hierin zit dan uitleg over de inhoud. Vorige week zat daar mangold in en deze week snijbiet, wat ik ga gebruiken voor mijn snijbiet stamppot. Beide vind ik toch echt wel anders ogen.

Qua smaak lijkt de mangold meer op zoete boerenkool en de snijbiet vind ik meer op andijvie lijken. Hoe het ook zit, beide vind ik erg lekker. Met de snijbiet heb ik trouwens precies hetzelfde recept gemaakt als met de mangold; Snijbiet Stamppot. Zo kan ik goed smaken vergelijken en het is gewoon een heerlijk, simpel basisrecept. Ik heb met rijstemelk de stamppot lekker wat smeuïger gemaakt. Dit recept is voldoende voor 2 personen (plus een kleine dreumes) voor 2 dagen.

mangold

Recept Snijbiet Stamppot

 • Kilo aardappelen
 • Kilo zoete aardappelen
 • Zakje snijbiet (niet gewogen)
 • (Ik had nog een pastinaak extra toegevoegd)

Voor de stamppot

 • Eetlepel mosterd
 • Boter
 • Eetlepel gedroogde knoflook
 • Naar smaak melk (Rice Dream rijstemelk)
 • Kookvocht
 • Peper en zout
Snijbiet Stamppot

Schil en snij de aardappelen. Kook in een pan totdat deze gaar zijn. Giet af of schep in een aparte kom om te gaan stampen. Voeg de ingrediënten toe waarmee je stamppot wilt maken.
De snijbiet snij ik in dunne reepjes, de nerven laat ik zitten. In een vergiet spoel ik het af en even laten uitlekken. Als je stamppot naar wens is schep ik de fijngesneden snijbiet erdoor. Klaar is Snijbiet Stamppot.

Eventueel gratineren en als ovenschotel eten

Enjoy!

Snijbiet Stamppot

Tips snijbiet stamppot

 1. Wil je de snijbiet niet rauw in je stamppot? Voeg het de laatste 5 minuten toe aan je aardappels in kokend water..
 2. Maak je een ovenschotel ervan? Dan is het meekoken van de snijbiet met aardappels niet nodig.
 3. In deze Snijbiet Stamppot heb ik ook een pastinaak verwerkt. Deze had ik nog liggen. De smaken gaan goed samen.
 4. De snijbiet had zachtere steeltjes en nerven dan de mangold. Dus ik heb deze grotendeels laten zitten.
 5. De hoeveelheden luisteren niet heel nauw, dat weten jullie inmiddels. Meer of minder aardappels, of de verhouding van zoete en normale aardappels die anders is. Vaak verwerk ik een restje groente ook door een stamppot. Zoals nu een pastinaak. Of ik neem iets mee in de aanbieding zodat ik een mooi power stamppotje heb.
 6. Vang altijd je kookvocht op. Hierin zitten veel nuttige vitamines en smaak. Het maakt je stamppot lekker. Melk en roomboter zijn ook goede smaakmakers maar deze zijn niet altijd in huis.
 7. Ik heb bij deze Snijbiet Stamppot, De Perfecte Gehaktbal gemaakt! Dat recept is ook voldoende voor 2 dagen.
 8. Link naar Mangold Stamppot
 9. Boter kan roomboter of plantaardige boter zijn. Jouw keuze.
 10. Je eigen mosterd maken voor in de stamppot? Ja dat kan vrij simpel Zelfgemaakte Mosterd, een basisrecept plus variaties

Gezonde Pannen

Veel pannen hebben geen gezonde anti aanbaklaag, ik was me hier niet bewust van. Tegenwoordig kook ik alleen nog met emaillen pannen van Riess en de anti aanbakpannen van Greenpan. Een fijn gevoel dat mijn gezonde maaltijden ook gezond bereid worden.

Handige linkjes

Sommige linkjes in de blog kunnen affiliate linkjes zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.