Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot, een lekkere variatie

Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot

Deze stamppot bevat een mooi Scrabble woord; Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot. Wortelpeterselie, wat een punten verdien je hiermee. Ook voor je gezondheid. Deze wortel heb ik in eerste instantie aangezien voor pastinaak. Maar het is wel degelijk anders. Vooral qua smaak en geur. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar het is een echte power groente.

In het oude Griekenland werd deze plant en wortel als heilig beschouwd. De groente wordt voornamelijk gekweekt om de wortel. Het blad, de peterselie kan ook gegeten worden. De smaak is een mix van pastinaak en kruidige peterselie. Ik vind het zelfs een beetje een lavas, maggiekruid, geur en smaak hebben. Je kan er van alles meedoen; in een stamppot, raspen in een salade, kleine blokjes in de soep, roerbakken, etc. Ik ben voor een stamppot gegaan. Met spruitjes. En wat voor een spruitjes. Groter dan een walnoot waren ze. Een mooi power stamppotje is het geworden. Recept is voor 2 dagen.

Recept Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot

 • 1,5 kilo aardappelen
 • 1 kilo zoete aardappelen
 • 2 wortelpeterselies
 • Spruitjes, een zakje of wat je zelf lekker vindt qua hoeveelheid

Voor de stamppot heb ik dit keer gebruikt

 • Klontje roomboter
 • Peper en zout
 • Gedroogde knoflook
 • Kookvocht
 • Kruidenboter kruiden

Schil de aardappel en snij in blokjes. De wortelpeterselie schil ik ook en snij ik in kleine stukjes. De spruitjes ontkont ik en verwijder de buitenste blaadjes. Daarna snij ik ze doormidden. De aardappels met de wortelpeterselie in water opzetten en aan de kook brengen. Na 7 minuten heb ik de spruitjes erbij gedaan. En nog eens zo’n 10 minuten gekookt tot alles stampklaar is.

Stampen tot een mooie puree. Ik heb hier kookvocht, klontje roomboter, peper, zout en wat kruidenboter kruiden. Klaar is je Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot.

Wil je het voor later maken? Schep het in een ovenschaal en warm op wanneer je gaat eten. Eventueel wat kaas en paneermeel er op.

Smakelijk eten!

Tips

 1. Stamppot kan je met verschillende producten maken. Denk aan; melk, kookvocht, roomboter, boter, kokosvet, olijfolie, ricotta etc.
 2. Varieer met kruiden. Denk aan; peper, zout, kruidenboter kruiden, peterselie, koriander, basilicum, chili vlokken, gedroogde knoflook etc
 3. Mosterd door de stamppot is ook erg lekker.
 4. Bewaar de buitenste blaadje van de spruitjes. Wat olie en kruiden, kort grillen en je hebt heerlijke spruitjes blaadjes chips. Let op ze worden heel snel donker. Maar een paar minuutjes waren hier voldoende. Bewaar ze daarna in een luchtdicht bakje.
 5. Spruitjes Wortelpeterselie stamppot is vegetarisch. Voeg eventueel wat ham, spekjes, worst of een balletje gehakt toe.
 6. De hoeveelheden luisteren niet heel nauw. Heb je meer of minder aardappels? Minder spruitjes? Geeft allemaal niets. Je kan het ook voor 1 dag maken.
 7. Een klassieke en handige aardappelstamper koop je gewoon online bij de Xenos voor een erg leuke prijs! Doe jezelf een plezier en maak het stampen aangenaam.
 8. Doe jezelf ook een plezier met een mooi assortiment aan ovenschalen. Het staat leuk maar is ook gewoon fijn als je een passende hebt voor je recept.
Spruitjes Wortelpeterselie Stamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.