Vandaag hadden we wat te vieren thuis. Voor het eerst zijn we als gezin sushi gaan eten. Sushi Time! De keus is gevallen op een heerlijk sushi restaurant waar ik kort geleden met collega’s gegeten heb. Ik ben nogal kieskeurig met sushi. Het is vaak rauwe vis en dat is nogal bewerkelijk. Maar dit restaurant is echt top. Mijn kleine meid heeft maar liefst 2,5 uur aan tafel gezeten en van alles mee geproefd. Geen rauwe vis nog voor haar maar er was genoeg ander lekkers.
Op mijn werk heb ik een workshop “Sushi maken” gegeven aan de kinderen. Dit was nieuw voor mij maar erg leuk. Ik heb dit niet met rauwe vis gedaan maar wel met andere lekkere smaken. Zelf sushi maken is best goed te doen. Het is vooral een kwestie van goed alles snijden en klaarleggen. Geïnspireerd door vandaag deel ik mijn manier van sushi maken.
Ingrediënten Sushi
- Sushi rijst
- Rijstazijn
- Suiker
- Zout
- Zeewier vellen, nori
- Soja
- Wasabi
- Ingrediënten voor je sushi
Ik had als vulling
- Avocado
- Roomkaas
- Omelet
- Komkommer
- Pittige tonijnsalade; tonijnsalade uit blik, mayonaise, peper, zout, en wasabi gemixed
- Banaan
- Kokosrasp
- Veel sesamzaadjes
- Bamboe rolmatje
Sushi rijst
Haal de rijst uit een toko of elke gangbare supermarkt. Bereid deze zoals op de verpakking staat.
Rijstazijn
Op de verpakking van de sushi rijst staat vaak ook de hoeveelheden voor de azijn. Ongeveer 6 eetlepels rijstazijn, 2 theelepels zout en 4 theelepels suiker op 500 gram rijst.
Als de rijst een beetje afgekoeld is schenk je het azijn mengsel erdoor. Goed omscheppen totdat het gaat plakken. Dan kan je het opzij zetten en goed laten afkoelen.
Ondertussen snij je alle ingrediënten in mooie reepjes. Of iets wat daarbij in de buurt komt.
Rollen van je sushi
Je hebt hierbij je bamboe matje nodig en een bakje water. Water is heel belangrijk want de rijst plakt heel erg. Leg een nori vel op je bamboe matje. Maak je vingers nat en pak wat rijst. Wrijf deze dun voor 2/3 uit over het vel. Voorzichtig en gebruik het water anders plakt de rijst aan je vingers. Laat het zeewier vel aan de bovenkant voor 1/3 leeg. Leg een strookje op de rijst met je vulling. Niet te veel en leg het op de onderkant.
Dan ga je nu rollen, gebruik je matje. Rol tot je nog een klein strookje leeg zeewier overhebt. Plak deze net zoals een envelop dicht met water. Even de rol goed aandrukken in je matje en klaar. Eenmaal de handigheid en je rolt de ene na de andere sushi.Hieronder 2 filpmjes van sushi rollen. De dame vind ik wat slordig en ik gebruik minder rijst en geen plastic. Maar het is wel een kort en duidelijk filmpje. De ander is van De AH en duurt langer en geeft meer uitleg. De tip met een theedoek daarin is een goede!
Leg deze hele rol opzij en laat het zeewier zacht worden. Snij je te snel dan is het zeewier taai en kan het gaan scheuren. Het snijden is gewoon in plakjes en klaar is je sushi. Strooi nog wat sesamzaad erover. Het is ook mooi om zwart sesamzaad te gebruiken.
Sushi Time!
Vulling tips
- Avocado en roomkaas. Deze smaak ken ik uit Amerika en vind ik heerlijk.
- Pittige tonijn en komkommer of avocado
- Omelet met komkommer
- Banaan met geraspte kokos en sesam
- Gerookte zalm met avocado of komkommer
- Zalmmoot even bakken in een pan met ketjap, knoflook en Spaans pepertje. In combinatie met komkommer lekker fris en pittig.
Er is zoveel te bedenken. Kijk vooral wat jezelf lekker vind!
Tips
- Sesamzaad en kokosrasp brand ik altijd even kort in een pannetje.
- Je kan in de rol zelf ook extra wasabi smeren
- Een handrol is net zoals een toeter gerold. Dit hoef je niet meer te snijden.
- Ik heb met kerst ook sushi gemaakt.
- Bij de Xenos heb je een leuk en betaalbaar aanbod van sushi items!