Deze vegan gele soep is een feestje om te eten, en om te maken! Snel, eenvoudig en naar je eigen smaak aan te passen. Ik raakte geïnspireerd door een versmaaltijd. Deze koop ik niet graag, vaak vind ik ze wat flauw en zitten er producten bij die niet goed zijn. Een verrotte ui, slappe kruiden enzovoort. Maar toch zit er wel leuke inspiratie tussen zoals deze soep! Ik heb er mijn eigen draai aangegeven met dit heerlijke recept als resultaat.
Recept Vegan gele soep
- 2 gele paprikas
- 4 medium gele tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 500 ml groentebouillon (of 1 blokje groentebouillon en 500 ml water)
- Blik witte bonen 400 gram
- Klein blik kikkererwten 200 gram
- 1 citroen bij voorkeur biologisch
- Peper en zout
- Tijm
- Eventuele smaakmakers: sojasaus, (plant)melk, verse kruiden
Een groot deel van de vegan gele soep gaan we pureren dus je kan lekker grof snijden. De ui en knoflook snij ik in stukjes. De paprika en tomaat in wat grotere stukken. De bonen doe ik in een vergiet en spoel ik af om vervolgens te laten uitlekken. En de bij de tijm haal ik de blaadjes van het stokje. Als je tijm uit een potje hebt kan je deze stap overslaan.
Ik begin mijn vegan gele soep met wat olie in een pan en met de ui en knoflook aanbakken. Dit doe ik een paar minuten. Dan voeg ik de tijmblaadjes toe die ik nog even 2 minuten mee bak. De paprika en tomaten volgen daarna en hierbij voeg ik ook wat peper en zout toe. Voor ongeveer 5 minuten bak ik dit allemaal mee op medium vuur met af en toe roeren. Dan voeg ik 2/3 van de bonen en de groentebouillon toe, Ik rasp de schil van de citroen en dan mag de deksel op de pan en zet ik het vuur laag. Breng aan de kook en laat voor ongeveer 10 minuten koken.
Pas op heet
Na 10 minuten mag je de vegan gele soep lekker pureren. Pas op want het is heet! Als de soep glad is voeg ik de overgebleven bonen toe. Nu ga ik het op smaak brengen! Ik snij de geraspte citroen doormidden en knijp deze uit. Dan voeg ik vers citroensap, wat sojasaus, nog wat peper en een scheutje melk toe.
Ik schenk het in kommen en top af met wat sterrekers en bieslook. Lekker met wat volkoren brood erbij of broodsoldaatjes.
Eet smakelijk!
Tips Vegan gele soep
- Elk kruid is wel lekker bij deze soep. Aftoppen met koriander en peterselie is ook erg lekker. Of zelfs wat salie. Rozemarijn gaat ook prima.
- Elke melk is wel lekker als smaakmaker. Ook een scheut kokosmelk of een bakje koffiemelk kan erg lekker zijn.
- Omdat citroenschillen vaak vol met bestrijdingsmiddelen zitten, kies ik graag voor biologische citroenen. Deze hebben dat niet in de schil, die ik graag gebruik in recepten.
- Wat chilipoeder of chilipeper geeft het wat pit!
- Lekker met broodsoldaatjes
- Probeer ook eens deze soep: Simpele courgettesoep of deze Zwarte bonensoep met een limoen
- Pas op met pureren, ik ben zo eigenwijs om dit heel heet te doen met de staafmixer. Voor mij werkt het om de soep in een hoge maatbeker te schenken en te pureren (soms in één keer soms in delen) en dan schenk ik het terug in de pan.
- Deze vegan gele soep kan je prima invriezen.
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.