De beste hitteplan tips voor een zomer in Nederland

Ja hoor, daar is de zon! En zoals het ons kikkerlandje betaamd kan het van de eeuwige herfst opeens omslaan naar een zinderende zomer. Ik heb altijd aan de kust gewoond, daar wordt het niet vaak zo heet. Alhoewel dit de laatste jaren ook veranderd is. Maar sinds ik in het zuiden van het land woon heb ik echt een hitteplan voor thuis nodig. Met twee kinderen, geen auto of rijbewijs en niet altijd de mogelijkheid om van huis te gaan, is het echt noodzakelijk zelfs. De beste hitteplan tips deel ik graag met jullie om het hoofd wat koeler te houden.

Check de temperatuur

In de beste hitteplan tips wil ik beginnen met een basis. Check de temperatuur! Doe dit op je app en gewoon via een thermometer. Mijn houten digitale wekker meet de temperatuur, net zoals de babyfoon. Maar je kan dit ook makkelijk op een andere manier doen. Waarom? Zodra de temperatuur buiten lager is dan in huis gooi je alle mogelijke deuren en ramen open! Lekker luchten en tochten dus. Soms kies ik alsnog voor frisse lucht, ook al is deze iets warmer buiten dan in huis. Zo bedompt en en niet fris vind ik vaak nog erger. Dan maar iets warmer maar wel met frisse aanvoer van buiten.

Het begint met deze belangrijke basis. Weet je temperatuur en handel daarnaar.

Schaduw in de beste hitteplan tips

In het zuiden is het gebruikelijk om rolluiken voor je ramen te hebben. Ideaal voor je hitteplan! Want nadat je in de nacht en ochtend hebt gelucht is het zaak om alles goed dicht te houden. Doe de gordijnen dicht, rolluiken naar beneden en zorg voor schaduw! Hou ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Heb je een tuin of balkon? Plaats een schaduwdoek of parasol bij je gevel, deur, raam zodat de zon tegengehouden wordt.

Zo bescherm jij je huis tegen de brandende zon en zorg je dat de temperaturen in huis iets minder snel gaan oplopen. Het is ook een lekkere plek voor een siƫsta, iets wat in veel warme landen gebeurd en niet zonder reden. Als de zon op het hoogste punt staat, is het te warm om actief te zijn en kan je beter even slapen. Een donker en koeler huis is dan een fijne plek.

Verkoeling

Als de basis goed is gaan we door met de verkoeling in beste hitteplan tips. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in hun huis airconditioning te plaatsen. Totaal niet duurzaam, wel erg lekker op hete dagen. Heb je dit? Dan doen deze tips er eigenlijk niet toe. Je zet het aan, stelt de temperatuur in en je hebt een koel hoofd. Heb je dit niet? Dan zijn er andere manieren! Doe jezelf een plezier en koop wat ventilatoren. Ze verplaatsen lucht wat kan zorgen voor wat verlichting en het kan helpen tegen muggen. Die houden niet van die luchtstromen. Ook is het ideaal als je gaat luchten, een ventilator kan die koele buitenlucht lekker naar binnen blazen.

Je hebt ook ventilatoren waar je koelelementen in kan doen en wat water zodat de lucht iets koeler is. Mijn ervaring is dat het vrij veel werk is, elke keer een nieuw koud koelelement erin, en dan is het vaak 1 graad koeler in een kleine ruimte. En dan heb je nog next level ventilatoren. Prachtige design zoals de Dyson AM09 Hot & Cool. Voor bijna 600 euro heb je deze in huis.

Plonsen

Maar het kan goedkoper. En deze tip is misschien wel mijn favoriete in beste hitteplan tips, namelijk: een opzetzwembad kopen! Ik heb dit ooit als impulsieve aankoop gedaan en nu 4 jaar later ben ik er nog altijd blij mee. Meet de ruimte goed af, zoek een passend model, kies de juiste pomp en je bent zo goed als klaar. Doordat je voor een groter bad gaat en een pomp, kan het blijven staan wat het weer duurzamer maakt dan badjes die je steeds leeg kiept. Je houdt het schoon met chloor en ph dingen. Ik heb een handig tussenstukje na de pomp, een Genius tussenstukje. En daarin gaat een chloorblokje. Deze vervang ik wekelijks en de filter in de pop ongeveer om de 2 weken.

Zo staat ons opzetzwembad zeker 2 maanden en het water blijft schoon! Mijn kinderen vinden het heerlijk en wij als volwassenen ook. Je kan ook bepaalde accessoires gebruiken om het water te verwarmen maar wij vinden juist die koelte heerlijk. Een afdekzeil is ook aan te raden en een elektrische stofzuiger. Daarmee hou jij je zwembad nog schoner. En daarbij vind ik het een heerlijk ontspannen klusje om mijn zwembad te stofzuigen :).

opzetzwembad beste hitteplan tips

De beste hitteplan tips

Met bovenste dingen gaat bij ons, ons hitteplan in werking. Daarbij zorg ik ook voor bepaald eten en drinken. Mijn vriezer ligt vol met diverse ijsjes, ik doe natte washandjes in een zakje in de vriezer of koelkast. Zo heb je een lekker koud doekje om af te koelen. Daarbij zorg ik voor wat lekkere jars vol fris drinken, deze maak ik in de ochtend en tijdens de heetste uren is het alleen een kwestie van pakken. Een lekkere frisse fruitsalade en gazpacho staan ook vaak klaar en eten we graag om af te koelen.

Wat ons betreft is het met wat puffen zo redelijk goed te doen tijdens de hete dagen. We hoeven de deur niet uit voor verkoeling en dat is fijn. Wat ons betreft zijn dit de beste hitteplan tips om een zinderende zomer te overleven.

Heb jij nog hitteplan tips voor mij?

de beste hitteplan tips purple and brown colored planet
Photo by Pixabay

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.