Zwanger en Roken, een persoonlijke blog

Zwanger en Roken

Jullie lezen de titel goed; Zwanger en Roken. Voordat ik deze bewuste mama werd met eigen blog en mijn happy vibes de wereld in stuurde, kreeg ik een Good Mood van iets anders. Jaren lang ben ik namelijk een roker geweest en ik vond het heerlijk. De verslaving, de smaak, de gewoonte; niks weerhield mij ervan een sigaret aan te steken. Bij de koffie in de ochtend, bij een drankje in de kroeg, het bekende – nog 1 sigaretje en dan ga ik -, tijdens treinreizen. Ik kom nog uit de tijd dat je overal mocht roken, zelfs in de trein nog.

Zwanger en Roken

Niks zou mij laten stoppen totdat daar opeens een geslaagde zwangerschap was. Er zat een kleine meid in mijn buik! De verloskundige gaf als advies om echt te stoppen want bij elk haaltje zorgde ik voor zuurstoftekort bij mijn baby. Desnoods kon ik na de bevalling dan weer doorgaan maar voor nu moest ik echt stoppen. De stress van het stoppen is altijd nog beter dan de slechte stoffen bij inhaleren en het zuurstoftekort dus ik besloot echt te gaan stoppen. Maar met zwanger zijn vielen meer van mijn slechtere gewoontes weg. Geen alcohol meer, minder koffie, bepaalde dingen niet eten en niet meer roken dus. Wat vond ik het moeilijk. Mijn lichaam zat in afkickmodus en dat maakte het tot een lastige periode. Maar zwanger en roken was geen optie voor mij.

Zwanger en Roken

Hulp met stoppen

In de tijd dat ik moest stoppen kwam daar opeens de E-smoker in opkomst. Deze zou gezonder zijn en helpen met afkicken van reguliere sigaretten. Je kon zelfs lekker smaakjes uitzoeken. Helemaal blij ging ik aan de E-sigaret met als gevolg een flinke astma aanval (jaja ik heb astma en was een roker). Wat reageerde ik heftig erop helaas, voor mij was dit geen uitkomst. Het is me uiteindelijk gelukt om in een korte tijd te stoppen en nog altijd ben ik gestopt bijna 5 jaar later. Het rotgevoel ben ik gewoon aangegaan cold turkey en dat werkte voor mij prima. Ik mis de verslaving totaal niet en de Good Mood komt gelukkig niet meer van sigaretten. Al heeft het lang geduurd voordat de gewoonte gevoeligheid helemaal weg was.

Wel zie ik veel mensen stoppen met behulp van een E-smoker en vraag ik mij af of dit nou een goed iets is of niet. Mijn ervaring is niet positief. Maar als het je lukt om door middel van zo’n E-sigaret te stoppen met je verslaving, dan is dat niet slecht natuurlijk. Nicotine pillen en kauwgom zijn ook hulpmiddelen die bepaalde bijwerkingen kunnen veroorzaken. Stoppen met behulp van hulpmiddelen is niet fout en er is niet 1 manier die werkt. Ik denk dat een hulpmiddel goed is als extra optie om te stoppen met roken.

Nog niet bekend met E-sigarets neem dan eens een kijkje bij Eliquidmania.

Wat vinden jullie een goede manier om van je rookverslaving af te komen? Welke dingen hebben jullie allemaal geprobeerd in het stoppen met roken? Als je al wilt stoppen natuurlijk. Meer mama’s die zwanger bleken terwijl ze rookten?

Ik ben benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen!

Andere blogs van mij

Zwanger en Roken
22 reacties op “Zwanger en Roken, een persoonlijke blog”
 1. Wat goed dat je bent gestopt met roken toen! Zie het vaak om me heen dat het zo enorm moeilijk is om te stoppen, en dan is een hulpmiddel wel echt een fijne bijkomst.

 2. Ik heb ook jaren gerookt voor mijn eerste zwangerschap.. toen er eindelijk een positieve test was ben ik ook cold turkey gestopt, het feit dat er een baby in mijn buik groeide was genoeg om te kunnen stoppen.. steeds als ik het even moeilijk vond dacht ik aan een babytje wat zuurstof tekort had en door dat vreselijke beeld in mijn hoofd kon ik makkelijk van de sigaretten af blijven, ik moest er niet aan denken dat ik dit mijn kindje aan zou doen.

 3. Ik heb zelf nooit gerookt maar ik heb wel ooit mijn ouders zien stoppen na een lange rookverslaving
  Ik denk zeker dat een E-Sigarette een goed hulpmiddel kan zijn om te stoppen met roken. Echter zie ik het bij sommige mensen de E-Sigarette ook wel als vervanging van de gewone sigarette. Maar wat goed dat je er helemaal mee gestopt bent! Ik moet zeggen dat mijn eerste zwangerschap ook wel een omslagpunt was naar bewuster en gezonder leven. Dus dat herken ik wel ?

  • Wat knap dat je zelf niet bent gaan roken ondanks een ander voorbeeld. Al kan dat juist ook ervoor zorgen dat je het niet gaat doen. Typisch he wat mama worden met je doet. ?

   • Ja ik ben er eigenlijk altijd heel erg vies van geweest. Geen idee waarom. Ik was ook 1 van de “motivators” (dwingers) van hun om te stoppen. Daarna ben ik het nog viezer gaan vinden haha. Omdat toen de gewenning weg was.

 4. Wat knap dat je het vol hebt gehouden!
  Hier iemand die alleen in de zwangerschappen gestopt is geweest en nu weer volop rookt…wel een poging gedaan met een e-sigaret maar dat vond ik niets, kreeg er enorme hoestbuien van ?
  Nu aan het kijken wat voor hulp mij kan helpen want alle standaard dingen werken niet, iets met mindset ? maar daar werken we hard aan!
  Grappig eigenlijk nu ik er zo over nadenk want het moederschap heeft mij op andere vlakken wel zoveel gezonder doen leven…

  • Wel heel knap dat je gestopt bent tijdens je zwangerschappen! En inderdaad een mindset… het heeft heel lang geduurd voordat de gewoonte weg was uit mijn hoofd en nog denk ik wel eens bij een kopje koffie van oja…. Ik hoop dat je een manier vindt die voor jou werkt!

 5. Ik heb nog nooit gerookt. Alleen met vuurwerk aansteken. Ik heb ook astma. En was ook geen optie om te gaan roken.
  Dus mis het ook niet.

  Toen ik zwanger was, kon ik niet meer tegen koffie en een wijntje drinken vond ik wel jammer. Maar daar hadden we alcohol vrije wijn wat best te drinken was.

  • Sinds ik gestart was met roken hoefde ik niet meer naar de longarts omdat het zo goed ging met mijn longen ???‍♀️. Ja grappig dat je dat zegt.. bij alcohol voel ik geen behoefte tot vervanging. Smaakt alcohol vrije wijn dan naar wijn of meer naar bessensap?

 6. 8 maart 2008 ben ik cold turkey gestopt met roken en ben gestopt met de pil. Het was eerst erg moeilijk en heb ook hulp gezocht bij de huisarts. Die rade mij nicotine pleisters aan… Die heb ik ook braaf gehaald maar toch zat me dat niet echt lekker, dus die na een week terug gebracht bij de apotheek… Na 4 maanden bleek ik zwanger te zijn en was dat de motivator om door te zetten… Nooit in de verleiding geweest om weer één op te steken…

 7. Ik was al een paar jaar gestopt toen ik zwanger werd van de oudste. Nu weet ik dus niet hoe het is om op dat moment te stoppen. Maar ik snap echt niet dat vrouwen gewoon door roken tijdens hun zwangerschap. Ik vind het ook heel goed te lezen dat iedereen in de andere reacties is gestopt ? Tegenwoordig hoor je veel dat stoppen stress geeft voor de baby dus dat je dan maar beter kan door roken. In mijn ogen is dat het gewoon goed praten voor jezelf

  • Mijn verloskundige gaf inderdaad aan dat de stopstress minder erg is dan door te blijven gaan. Bij elk haaltje heeft je baby zuurstoftekort. Dat beeld zou al voldoende moeten zijn om de knop om te zetten en vol te houden. Ik ben ook trots dat zoveel meiden gestopt zijn zodra ze wisten van de zwangerschap!

 8. Ik heb zelf nooit gerookt gelukkig en dus ook niet hoeven dealen met ‘afkicken’. Maar mijn man rookt al jaren en probeer ik hem er al vanaf het begin van onze relatie ervan te overtuigen dat het slecht is voor je gezondheid en dat hij moet stoppen. Maar helaas zonder resultaat en klopt het wat ze zeggen; je moet voor jezelf bepalen hoe en wanneer je wilt stoppen, doe je het voor iemand anders dan werkt het niet. In het geval van een zwangerschap doe je het wel voor iemand anders, maar aangezien mannen niet zwanger kunnen raken 🙂
  Een tijd geleden is mijn man overgestapt op de e sigaret en uiteindelijk heeft deze hem geholpen om te stoppen met gewone sigaretten. Het fijne aan de e sigaret is dat je met of zonder nicotine kan nemen. In het geval van mijn man heeft hij de nicotine afgebouwd tot het punt dat er zelfs geen nicotine meer inzit. Nu is het alleen waterdamp met een smaakje en een geurtje.
  Al met al; slechte gewoontes verbreekt ieder op zijn eigen manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.