Dit is toch weer een tof recept, en een heerlijke inspiratie vanuit een kookboek wat ik mocht reviewen. Bij tips vind je de linkjes naar alles toe. Super simpel en smaakvol recept. Ik wist niet dat het maken van bonensoep zo snel kon. En de toevoeging van limoen en rijst, heerlijk! Uiteraard hoeft dat laatste niet, de basis is al perfect. Het recept Zwarte bonensoep, met limoen en rijst is voor 4-6 personen, De volgende keer gebruik ik een liter bouillon en nog een blik extra zwarte bonen, dan is het net wat meer en voor 2 dagen.
Recept Zwarte bonensoep, met limoen en rijst
- 3 blikken zwarte bonen
- 500 ml bouillon
- 1 paprika
- 2 tenen knoflook
- 50 gram spek/pancetta
- 1 rode ui
- Eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- Theelepel komijn
- Theelepel oregano
- Peper en zout
- Eventueel sap van 2 limoenen, koriander en rijst
Begin met het fijnsnijden van de pancetta, knoflook, ui en paprika. Hou even apart van elkaar. Verwarm wat olie in een pan en bak de pancetta in een paar minuten mooi goudbruin. Voeg vervolgens de fijngesneden paprika en rode ui toe. Laat even mee pruttelen en roer zo nu en dan eens. Na ongeveer 5 minuten voeg je de fijngesneden knoflook toe, eetlepel tomatenpuree, theelepel komijn en oregano. Blijf goed roeren voor ongeveer 2 minuutjes en voeg dan de uitgelekte bonen toe en de 500 ml bouillon.
Laat alles op laag vuur voor 30 minuutjes pruttelen. Proef daarna en breng op smaak met peper, zout en eventueel wat meer komijn, tomatenpuree en oregano. Serveer met wat rijst, limoensap en koriander. Genieten maar van je Zwarte bonensoep, met limoen en rijst.
Eet smakelijk!
Tips
- Ik vind pancetta lekkerder dan de meeste spek maar het komt op hetzelfde neer. Bacon of katenspek kan je ook gebruiken.
- Ik heb vegan groente bouillon gebruikt dit, werkt prima. Maar je kan elke bouillon soort gebruiken. Ook zelfgemaakte.
- De volgende keer maak ik het iets groter met 1L bouillon en een blik zwarte bonen extra.
- Je kan ook zwarte bonen koken in plaats van uit blik, je kan het kookvocht hiervan dan gebruiken als bouillon.
- Geen koriander fan? Gebruik (platte) peterselie.
- Boekreview plus 2 recepten lees je bij Mamascrapelle online!
- Dit geweldige prentenkookboek Huis vol smaken vind je hier bij Bol*
- Origineel wordt er groene paprika gebruikt, maar rood smaakt ook prima.
- Ik kook de rijst apart, schep dit dan in een bakje en dan de Zwarte bonensoep, met limoen, koriander erop.
- Mijn Greenpan hapjespan* blijft een favoriet voor dit soort recepten
- Ook lekker: Snelle basis tomatensoep en Vegan gele soep
- Onmisbaar in je keuken, een goede messenset*
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.