Een gezond leefklimaat in huis, wat kan je doen?

een gezond leefklimaat in huis plant

Langzaam aan komen we weer meer uit onze huizen. Maar dat we meer dan ooit op binnen gericht zijn, is een ding wat zeker is. Door de pandemie was ons huis opeens de plek waaruit alles gebeurde. Werken, slapen, vermaken, relaxen, thuisonderwijs en meer. Doordat we zoveel binnen zitten is het goed om eens die omgeving onder de loep te nemen. Een gezond leefklimaat in huis, wat kan je doen?

Een gezond leefklimaat in huis: de lucht

De kwaliteit van je lucht in huis is erg belangrijk. Dit adem je namelijk in. Soms kan die lucht te droog zijn. Dit is vaak in de winter zo als de verwarming aanstaat. Te droge lucht zorgt voor droge ogen, droge huid, en kriebelhoest. Je kan dan het beste voor wat vocht in de lucht zorgen. Dit kan door waterbakjes aan de verwarming te hangen, het vocht verdampt dan mee. Of zorg voor een fijne verdamper in huis, kan je meteen een lekker druppeltje etherische olie erbij doen voor een fijne geur. Een gezond leefklimaat in huis is in geval van droge lucht makkelijk zelf te verhelpen.

Het kan ook te vochtig zijn in huis. Dit kan door diverse oorzaken komen. En is iets wat zeker veel voorkomt tegenwoordig. Gezien ons al zo natte Nederlandse weer en nu helemaal met de bizar natte herfstzomer die we hebben. Onze huizen hebben het zwaar te verduren met al dat vocht. Vocht problemen kan zich uiten in zwarte of groene schimmel maar het kan zelfs ook zo zijn dat het een soort van schimmel paddenstoel is. En dat is niet goed voor een gezond leefklimaat in huis.

planten woonkamer

Schimmel paddenstoel?

Wat is dat zo’n paddestoel in huis, ook wel zwam genoemd? Deze ontstaat altijd op hout en wordt veroorzaakt door vochtproblemen. Een vochtige ruimte gaat altijd gepaard met schimmel. Je kunt vochtige ruimtes tegen gaan door goed te ventileren. Maar meestal is er een onderliggend vochtprobleem dat de groei van een schimmel paddenstoel in huis veroorzaakt. Dit kan bijvoorbeeld optrekkend vocht of lekkage zijn. Dit soort schimmel ziet eruit als een paddenstoel. Je herkent het aan het ronde of ellipsvormige vruchtlichaam en de bruinrode kleur met wit aan de randen. En is niet goed voor een gezond leefklimaat in huis.

De schimmel tast hout aan, waardoor het hout week wordt en gaat rotten. Dit zorgt ervoor dat de houtstructuur onstabiel wordt. Ook kan zo’n schimmel paddenstoel in huis pleister- en metselwerk aantasten. Bovendien kan de door de schimmel veroorzaakte aantasting zich verplaatsen door muren, wat de stabiliteit van je woning nog meer in gevaar brengt. In sommige gevallen is het zelfs te gevaarlijk om in uw woning te blijven wonen. Een schimmel paddenstoel in huis is niet goed voor een gezond leefklimaat in huis en dus je gezondheid. Het kan heel wat nare gevolgen hebben. Zo kan deze schimmel onder meer luchtwegeninfecties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Personen die allergisch zijn aan schimmels kunnen te maken krijgen met ontstekingen aan de longblaasjes.

Wat te doen?

Voor een gezond leefklimaat in huis en bij teveel vocht, eventueel schimmel paddenstoel, kan je een paar dingen doen. Maar actie is wel echt nodig, je kan het niet z’n gang laten gaan:

  • Goed ventileren, met name in vochtige ruimtes
  • Laat vochtproblemen snel verhelpen
  • Schaf vochtvreters aan bij een hoge luchtvochtigheid in huis
  • Schakel een professioneel bedrijf in
een gezond leefklimaat in huis plant

Kleine tips voor een gezond leefklimaat in huis

Belangrijk is vooral om goed je huis in de gaten te blijven houden. Ventileer regelmatig, zorg voor wat planten die de lucht zuiveren. Tegenwoordig is er veel bekend over planten en hun kracht tot zuiveren van de lucht. Uiteraard is dat al eeuwen bekend, maar er zijn een aantal krachtpatsers die dit net wat extra doen. En makkelijk in de verzorging zijn. Zorg ook dat je huis lekker schoonhoudt. Stof draagt en viezigheid dragen ook niet echt bij aan een gezond leefklimaat in huis. En met schoonmaken kan je meteen goed je huis in de gaten houden of er geen vieze schimmel paddenstoelen groeien.

Hoe zorg jij voor een gezond leefklimaat in huis?

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.