Eten aan tafel met kinderen, een paar tips

Eten aan tafel met kinderen

Eten, het lijkt soms non-stop door te gaan in een opvoeding. Je leeft van de ene naar de andere maaltijd. Als ouder maak je de hele dag door afwegingen. Gezond, ongezond, snel of uitgebreider. Fingerfoods of leren met bestek eten. Aan tafel of niet.. Soms is een maaltijd rustig en soms is het een strijd. Ik ben inmiddels een tweede dochter rijker en daarmee ook de ervaringen hoe om te gaan met een vurig kind met wiebelbillen. Eten aan tafel met kinderen, hoe doen wij dat?

Eten aan tafel met kinderen

Een flinke tijd terug schreef ik al een blog over ‘De kleine alleseter‘. Als mama maar ook als pedagogisch professional, plus nog vele ervaringen als oppas, nanny en au pair, heb ik menig maaltijd gehad met kinderen. In diverse leeftijden, van 1 op 1 tot een grote groep. Ik kan dus wel eerlijk zeggen dat ik veel heb meegemaakt. En ook veel geleerd heb met de jaren. De basis van wat er voor mij belangrijk is van eten aan tafel met kinderen zijn een paar dingen:

  • Maak van het eetmoment geen strijdtoneel, in een negatieve sfeer eet niemand relaxed
  • Laat je kind altijd diverse smaakjes proeven, moedig aan maar dwing niet
  • Kijk naar het kind, wat mag en kan je verwachten?
  • Pick your battles, soms is even iets anders denken en toegeven geen verlies maar juist winst
  • Wissel af
Eten aan tafel met kinderen

Fijne sfeer

Het is niet altijd haalbaar maar probeer zoveel mogelijk de negatieve sfeer te vermijden. In zo’n sfeer eet niemand lekker aan tafel, wordt er minder geproefd en je mist de kans om gezellig met elkaar te kletsen. Een eetmoment kan een fijn familie moment zijn zonder schermen waarin je geniet van eten en lekker kan kletsen. Ook eten en proeven kinderen makkelijker in een relaxte sfeer. In het begin ging ik heel erg de strijd aan met mijn jongste dochter. Eten aan tafel met kinderen was in het begin geen pretje met haar. Zeker niet omdat mijn oudste dochter hier altijd voorbeeldig in is geweest.

Mijn jongste dochter kan niet stil zitten, en eerst behandelde ik haar zoals mijn eerste dochter. Maar dat werkte niet en zorgde voor een vervelende sfeer voor iedereen tijdens het eten. Ik ben gaan denken en van haar kon ik het gewoon niet verwachten dat ze zou blijven zitten. Dus ze mocht van tafel wanneer ze wilde, mits ze haar handen en mond liet schoonmaken en ons rustig verder liet eten. Inmiddels zijn we op het punt dat ze zicht schoon laat maken, even gaat spelen, en dan weer terugkomt naar ons gezellige tafelmoment en weer verder gaat eten! Ze heeft het echt nodig en iedereen eet in een gezellige sfeer. Eten aan tafel met kinderen is dus weer leuk bij ons.

Afwisseling in eten aan tafel met kinderen

Zorg voor afwisseling in eten aan tafel met kinderen. Soms wel aan tafel, soms niet. Soms geef je fingerfoods en soms juist een maaltijd waarbij bestek nodig is. Maak soms iets wat ze lekker vinden, en soms juist iets nieuws. Zit je kind in een lastige eetfase, maak het jezelf dan makkelijk. Kook niks ingewikkeld. Ook bied ik altijd nog een ’toetje’ aan. Dit is pure kwark/yoghurt en/of vers fruit. Soms is een bak kwark met fruit de maaltijd. Prima, dit is voedzaam en alle fases gaan vanzelf weer voorbij.

Soms hebben kinderen ook die afwisseling nodig. Je hebt kinderen die gek zijn op snelle fingerfoods zoals pasta of tomaatjes. Maar sommige kinderen vinden juist het ‘zelluf’ doen met bestek weer erg leuk en is dit de uitdaging die ze nodig hebben. Mijn ervaring is dat afwisseling zorgt voor interesse omdat het niet altijd hetzelfde is. Eten aan tafel met kinderen werkt soms prima en soms is voor de tv ook de keuze die juist is.

Eettafel

Wat wij ook altijd hebben gedaan is al van baby af aan onze kinderen aan de eettafel zetten. Dit kan dankzij onze fijne Stokke babykuipje. Het is nog geen garantie maar het “goede” voorbeeld en gewenning zijn altijd goed. Een eettafel is een belangrijk onderdeel in ons huis. Het is een fijne plek waar we eten aan tafel met kinderen, maar ook creatief zijn, puzzelen en spelletjes spelen! Dat maakt het al geen straf om aan tafel te zitten.

Ook hebben we een stevige tafel die tegen een stootje kan en makkelijk afgenomen kan worden. Ben je nou opzoek naar een kleine eettafel dan is dit linkje een leuke tip om eens te gaan kijken! Eten aan tafel met kinderen is niet altijd makkelijk of leuk, maar met bovenstaande tips en bewustwording hoop ik dat jullie je weg kunnen vinden!

En heel eerlijk… soms eten wij ook even zonder kinderen. Die krijgen eerder eten, vaak voor de tv, en dan eten wij als volwassenen in de avond even lekker rustig zodat we tijd voor elkaar en het eten hebben. En het eten ook nog eens warm is, geen bestek wat afgepakt wordt of de 1001 levensvragen die afgevuurd worden. Zonder schuldig te voelen!

Hoe ervaar jij om te eten aan tafel met kinderen?

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.