Inspecteur poep en plas, een kijkje in het leven van een mama

Ik sta al zeker een kwartier gebiologeerd te staren naar de plas van mijn 6 jarige dochter. Het is een prima kleur geel maar in het midden zit een rode druppel. Dat hoort niet. Het oogt te fel voor bloed maar toch gaat mijn conclusie vrij snel naar dat het bloed moet zijn. En deze inspecteur van poep en plas weet dat bloed in urine niet goed is.

Inspecteur van poep en plas

Sinds ik mama mag zijn, zijn daar vele functies meer bijgekomen. Een functie daarvan is inspecteur van poep en plas. Aan de ontlasting kan je veel aflezen over de gezondheid van je kind. Zeker in de baby fase wordt je ook aangemoedigd om goed hiernaar te kijken en alles bij te houden. Aan de hand van uitgebreide analyses kan je dan aflezen of je baby meer vocht nodig heeft. Of dat er een eventuele allergie op de loer ligt. Bij mijn eerste dochter waren deze uitgebreide analyses krabbels op papier en gedachtewolkjes in mijn hoofd bij de tweede dochter.

Maar bij mij is het niet gestopt na de baby tijd en ben ik als inspecteur van poep en plas, mijn dochter blijven checken. Zo komt het dat ik nu inmiddels alweer bijna 30 minuten een plasje heb laten liggen met een rode stip er in. Zal ik een foto maken en navraag doen aan de hand van de foto? Of zal ik de huisarts bellen voor advies? Ondertussen springt mijn zesjarige dochter vrolijk door de kamer. Levenslust en vrolijke energie strooit ze in het rond.

inspecteur poep en plas

Spoorzoeken

Ik besluit om een kopje koffie te nemen en het even te laten bezinken. Ze oogt echt gezond en oké, klaagt niet over buikpijn dus dat stelt me gerust. Ondertussen ruik ik de bekende geur van haar jonge zusje en weet dat het verschoontijd is. Aan de geur en poep te zien is het tandjes tijd. Een zurige dunne brei met ietwat rode billen lachen me toe. Deze analyse als inspecteur van poep en plas is meteen goed want als Gwen naar me gaapt zie ik een rode bobbel op haar kaak.

Ik denk dat ik voor de zekerheid toch maar de huisarts ga bellen en neem nog een slok van mijn inmiddels koud geworden koffie. Terwijl ik drink valt mijn oog op rode stippen op de grond. Als een volleerd agent volg ik het spoor en die brengt me uiteindelijk naar de eettafel. Hierop liggen hompjes rode klei, wat ik speciaal voor de vakantiedagen heb gekocht en waar mijn oudste dochter met veel plezier meespeelt.

Eigenlijk wil ik gaan mopperen omdat het op de grond zit. Maar tegelijk ben ik opgelucht en weet ik dat er niks mis is met haar urine. Ik besluit om nog maar eens rustig de regels uit te leggen dat klei voor op tafel is, niet ernaast en dat ze het mag opruimen en haar handen moet wassen als ze ermee klaar is.

Dat deze inspecteur van poep en plas zich al een uur zorgen maak om een stukje rode klei in haar urine laat ik achterwege en met een glimlach spoel ik het plasje door. Dit is het mama leven.

inspecteur poep en plas

Linkjes

Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.