Tips voor beter slapen, een goed dag- en nachtritme

Slapen, we komen er niet onderuit. Of we dit nou wel of niet willen, het is een cruciaal onderdeel van ons mens zijn. En erg belangrijk voor ons welzijn en gezondheid. Zonder goede kwaliteit slaap is het leven een stuk zwaarder en ja.. vermoeiender! Maar wat is nou een goede kwaliteit slaap? En wat zijn simpele tips om dit te verbeteren? Beter slapen is minder lastig dan je misschien denkt. Hier wat tips voor beter slapen.

tips voor beter slapen bed gwen

Babyslaapjes

Als een baby net geboren is dan is het al belangrijk om een goed dag- en nachtritme aan te leren. In de buik krijg de baby dit ook al een beetje mee. Mede door de bewegingen en het ritme van een moeder, maar ook door de lichtval in de baarmoeder. Maar het duidelijke contrast van licht en donker moet worden aangeleerd. Bij een pasgeboren baby is het dan ook belangrijk om overdag de slaapomgeving licht te laten en in de avond donker. Dit omdat licht en donker ander soort prikkels geeft aan onze hersens en er ander soort hormonen worden geactiveerd. Bij nacht, en dus slapen, komen er bijvoorbeeld dan meer relax hormonen vrij. Een handig trucje van ons lichaam om beter te slapen.

Schermtijd

Zoals gezegd speelt licht en donker dus een belangrijke rol en daarom is het ook geen goed idee om heel erg naar een scherm te staren voor het slapen gaan. Een scherm is een lichtbron, en dus krijgt je lichaam ander soort prikkels en hormonen. Prikkels die je hoofd en lichaam niet slaapklaar maken. Maar ja, hoeveel mensen scrollen niet even door die tijdlijnen, of kijken nog even een serie of film op een streamingsdienst? Ik kies dus ook echt bewust voor papieren boeken om beter te slapen. Even offline van schermen. Dit stukje bewustwording is een belangrijke in tips voor beter slapen.

Kan je echt niet zonder je schermen? Dan kan je altijd de helderheid op z’n laagst zetten, of nachtscherm aan. Dit helpt al iets. Of kies bijvoorbeeld eens voor een luisterboek, meditatie app of rustige muziek. Wel de geluiden maar niet de licht prikkels op je netvlies.

Raambekleding in Tips voor beter slapen

Iets wat mij heel erg is opgevallen sinds ik in Brabant woon, is het gebruik van rolluiken. Voor ramen én deuren. De rolluiken zijn bescherming tegen eventuele inbrekers maar ook ideaal tegen dag- en zonlicht. Ik merk dat mijn dochters heel erg gewend dus zijn aan het donker in hun kamertje. Een rolluik is ook in de zomer dus ideaal omdat je het op de lange zomerdagen toch donker kan maken en koel! Het houdt goed het warme zonlicht tegen. Een verduisterend rolgordijn werkt dus ook goed hiervoor. En het fijne is dat dit net wat makkelijker te monteren is en je nog keuze hebt tussen kleuren. Een belangrijke tip voor ons in tips voor beter slapen.

In huis speel ik sowieso veel met het licht. Ik hou van daglicht, het maakt me wakker en vrolijk. Zeker in de al zo vaak grijze dagen van tegenwoordig. Tegelijk wil ik het soms ook donker kunnen maken. Bij dutjes van mijn dochter of als we een film gaan kijken voor het bioscoop effect. Ook wil ik soms gericht lichtbundels ergens heen sturen, bijvoorbeeld als ik foto’s maak voor mijn blog! Ideaal vind ik hiervoor shutters of (houten) jaloezieën als raamdecoratie. Hiermee kan je allerlei soorten licht in je kamer creëren.

Tips voor beter slapen

Uiteraard zijn er honderden tips voor beter slapen. Mindful leven is een hot topic en het is goed om wat bewuster naar jezelf en de behoeftes van je lichaam én geest te kijken. Een leeg hoofd, gelukkig zijn, lekker in je vel zijn allemaal dingen die ook voor een goede kwaliteit slaap kunnen zorgen. Voldoende drinken, gezond eten, niet te laat eten en bijtijds naar bed. Lekker bewegen, buitenlucht en een goed bed plus hoofdkussen zijn ook belangrijke factoren.

Als laatste in deze tips voor beter slapen is dan ook weer een stukje bewustwording. De slaapomgeving is ook belangrijk! Een drukke stoffige kamer voelt al niet rustig. Nou hoef je niet meteen Marie Kondo los te laten, ieder mens is weer anders. Maar een rustige slaapkamer die voor jou fijn voelt is wel een aanrader. Je moet er lekker tot rust komen. Fris beddengoed, een plantje en een fijne lichtinval zijn al een prima begin. De duo rolgordijnen van Veneta.com zijn bijvoorbeeld perfect voor een slaapkamer.

Nu ben ik benieuwd, slaap jij goed? En heb je nog tips voor beter slapen?

Deze blog is tot stand gekomen middels een betaalde samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.