Gekke Groentes en fruit, een heel normale keuze

buitenbeentjes

Wat werd ik laatst blij in de Albert Heijn. Eindelijk stond er in een hoekje verstopt een rek met dozen vol gekke groentes en fruit! Ik wordt daar zo vrolijk van en kan er elke keer weer om lachen. Buitenbeentjes zijn groentes die “afgekeurd” zijn voor reguliere verkoop. Dit omdat ze een gekke vorm hebben, een beetje krom zijn, een bruin vlekje hebben, een butsje.. Noem het maar op. Niemand is perfect maar we willen dat ons groente en fruit het wel is. Dit gaat ten koste van kilo’s en kilo’s voedsel. Allemaal wordt het verspild. Een klein deel wordt wel goed gebruikt, bijvoorbeeld voor brandstof, maar nog lang niet alles.

Kromkommer

Bewust was ik me hiervan totaal niet. Tot dat daar Kromkommer was. Ik zag de naam voorbij komen op Facebook en ben het gaan volgen. Al snel was ik net zo enthousiast als de 3 meiden die dit bedrijf hebben opgezet. Wat een enthousiasme en spirit straalden ze uit. Duidelijk in dat ze de wereld een beetje beter willen maken zonder prekerig over te komen. Ze waren zich bewust geworden van het probleem voedselverspilling en hebben hier een oplossing voor bedacht. Ik heb zelf de soepen nog niet geproefd maar het enthousiasme is aanstekelijk. En inmiddels zijn ze groot gegroeid. De soepen zijn gestopt maar ze zetten zich nu in door middel van een boek, speelgoed en een lesprogramma.

Voedselverspilling is Krom

Voedselverspilling is heel krom. De ene helft van de wereld heeft teveel voedsel en keurt een komkommer af omdat deze wat krom is. Of een wortel omdat het 2 armen heeft. De andere helft van de wereld vergaat van de honger en zou met alle liefde gekke groentes en fruit eten.

Ik hoop dat dit fenomeen steeds meer bekendheid gaat krijgen tijdens de groene revolutie waar wij nu inzitten. De afgekeurde groentes zijn niet biologisch maar verspilling is not done. Er is overproductie en teveel wordt nog afgekeurd. Hier kunnen we nu wat aan doen. Biologische groentes en fruit zijn vaak al “gekker” gevormd en in het buitenland zie je ook vaker “gekke” groentes.

Hopelijk wordt het nieuwe gek het nieuwe normaal! Ik heb in ieder geval een grote lach op mijn gezicht als ik die gekke vormen zie. Boodschappen doen wordt voor mij een stuk leuker zo.
Voor zo’n doos bij de AH betaalde ik 3,99 en er zat erg veel in. Een komkommer, 2 puntpaprika’s, 4 kiwi’s, 4 appels, 3 sinaasappelen en 4 flinke gekke wortels. Op de gekke vormen na had 1 sinaasappel een bruine vlek. Voor de rest waren ze in mijn ogen gewoon “normaal”.

Wat vinden jullie, zou je dit kopen?

gekke groentes en fruit doos

Handige linkjes Gekke groentes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.