Ricotta Pancakes, een recept voor eenvoudige en luchtige pannenkoeken

ricotta pancakes

Ricotta is geweldig. Lekker, vetvrij, zoutarm en een afval product wat opnieuw gebruikt wordt. Graag herhaal ik deze punten omdat dit mooie product zo vaak vergeten wordt, onterecht! In mijn koelkast staat nog een bakje wat voor 3/4 vol is die op moet. Opnieuw een geslaagde pannenkoeken recept die mijn nieuwe favoriet is! Het is iets meer werk maar ook niet veel. Ricotta Pancakes here we go.

Recept Ricotta Pancakes

 • 135 gram ricotta
 • 1 ei
 • 70 ml melk
 • 60 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem en bakpoeder)
 • 1 a 2 eetlepels honing
 • Snufje zout
 • Snufje vanille poeder

Ik wil de pannenkoeken lekker luchtig hebben dus ik splits het ei. In 1 kom het geel en in de ander het wit.

Het eigeel meng ik met de ricotta, meel en melk. Je kan het meel eventueel zeven als je geen klontjes wilt, en voor top luchtigheid gaat. Vervolgens goed mengen. Dan mag de honing, vanille en het zout erbij.

In een andere kom klop ik het eiwit mooi schuimig met een elektrische handmixer. Dit schuim schep ik voorzichtig bij het andere mengsel en roer ik rustig erdoor. Ik wil dat het luchtig blijft.

eiwit schuim

Verwarm een pan met olie, boter of kokosvet. Het beslag is vrij dik, ik gebruik een juslepel en maak telkens 3 hoopjes in de pan die ik een beetje uitwrijf. Je vuur moet niet te hoog staan want de buitenkant kleurt snel. Het zijn wat dikkere pannenkoekjes en je wilt ook dat het midden gaar wordt. Bak beide kanten een paar minuten totdat het mooi goudbruin is en leg ze op een bord. Dit beslag was voldoende voor 9 Ricotta Pancakes. Heerlijk zijn ze!

Lekker met stroop, honing, jam, of vers fruit

Tips Ricotta Pancakes

 1. Ik heb er fijngesneden aardbeien opgedaan. Bovenop de vers gesneden aardbeien legde ik een klein pannenkoekje zo uit de pan. Dan wordt het fruit lekker een beetje warm.
 2. Je kan ook een andere meel- of melksoort gebruiken, zoals speltmeel en rijstemelk.
 3. Klop het eiwit stijf in een bak waar geen vet meer in zit. Anders wordt het eiwit niet goed stijf. Bij voorkeur een glazen of RVS kom. Besprenkel eventueel met wat citroensap en wrijf dan de kom droog met een keukenpapiertje
 4. Havermout Banaan Yoghurt Pancakes, een gezonde variatie
 5. Amandel Pancakes, een frisse en gezonde variatie
 6. Pompoen Pancakes, een gezond recept met groente
 7. Toffe en betaalbare borden vind je bij de Xenos online!
ricotta pancakes aardbeien

Handige linkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.