Gember, een krachtig en gezond powerfood

gember

Gember is een smaak wat ik heb leren eten en waarderen. Er is niet veel wat ik niet lekker vind maar gember stond op 1. Totdat ik ging backpacken in India. Het land van de kruiden en gember. Overal zit het wel in. Maar de gember daar is heel anders en opeens had ik de smaak te pakken. Vooral de thee vond ik lekker. Als de smaak echt alleen om de gember gaat. In een gerecht met andere smaken is het al snel overheersend. Het is ook nog eens heel gezond en vandaar ook een superheld voor mij.

Mysterieuze Plant

Ik vind het opvallend dat de herkomst van gember niet te traceren is. Deze mysterieuze plant, waarvan de wortel wordt gebruikt, is nog nooit in het wild aangetroffen. Het wordt al lang gebruikt en over dit plantje is veel geschreven in de boeken. Tot wel 4000 jaar terug. Het bevat veel goede eigenschappen waar het al die jaren al om wordt gewaardeerd.

Gezondheidsvoordelen gember

Gember bevat veel genezende stoffen. Hieronder staat niet alles omschreven, het is een hele waslijst namelijk. Maar de mooiste dingen heb ik samengevat.

  • Bij een verkoudheid kan een kop verse thee helpen.
  • Er zitten bepaalde enzymen in die de stoelgang bevorderen en als je last hebt van een opgeblazen gevoel kan gember voor verlichting zorgen.
  • Afvallen wordt ook bevordert. Als je dit eet stimuleert dit de speekselaanmaak en de enzymen in speeksel zorgen voor een goede spijsvertering. Calorieën worden snel verbrand en je haalt meer bouwstenen uit voeding.
  • Er wordt ook gezegd dat het migraine aanvallen kan verlichten.
  • Last van maagzuur? Het heeft een remmende werking op maagzuur.
  • Omdat het een stof bevat die misselijkheid vermindert, is het een goed middel tegen wagen of zeeziekte.
  • Voor de longen doet deze wortel ook veel goeds. Het stilt de hoest en lost slijm op.
gember

Wat zit er nog meer gember?

Gingerol: Dit is een plantaardige voedingsstof die de kleur geeft aan groente en fruit. Het heeft als positieve eigenschap dat helpt om misselijkheid te voorkomen en gezwollen gewrichten te verminderen.
Zingibirene zorgt voor de frisse geur en helpt bij de spijsvertering. Deze stof heeft een antibacteriële werking.
De scherpe smaak in gember komt van Shagaol. Deze heeft ook een pijnstillende werking bij opgezette gewrichten en helpt bij hartklachten.

Het zit ook weer vol met antioxidanten, vitamines, mineralen en vezels.
Een paar vitamines die je veel erin vind zijn: B1, B2, B6, en vitamine C
De mineralen zijn: Natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Een kleine en krachtige superheld is dit dus!

Een kleine waarschuwing over het gebruik. Het is een bloedverdunner. Neem je een kop thee dan is het niet aan te raden om een bloedverdunner in te nemen.

Recept idee

ingredienten gember citroen honing thee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.