Die arme Grieken. Het is zo’n fijn land met rijke historie. Als de oude Grieken in de toekomst konden kijken zouden ze zich rot schrikken. Het glorie rijk van wat het toen was daar is nu erg weinig van over. Gelukkig heeft alles in het leven een fluctuerend verloop en zullen er ook betere tijden aankomen voor dit land. Feit is wel dat de keuken een favoriet van mij is. Net zoals bij de Italiaanse keuken worden producten en ingrediënten goed gebruikt om hun natuurlijke smaken. Mijn recept voor de Griekse burger is ontstaan omdat ik met een paar ingrediënten, die ik niet wilde weggooien, een recept moest creëren.
Het resultaat mag er zijn! De Griekse saus is ontstaan door proeven en blijven toevoegen van producten. Normaal zou ik niet zo snel mayonaise toevoegen maar ik wilde het iets romiger en had niks anders in huis. Daarbij gaat er vaak mayo op de burger dus kon het zo meteen mooi mixen in de saus.
Recept Griekse Burger
Burgers
- 250 gram rundergehakt
- 3 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels mosterd
- 1 ei
- Paneermeel
- Scheut ketjap saus
- Gedroogde knoflook, 1 eetlepel
- Peper en zout
Griekse Saus
- Feta, ik had 75 gram
- Griekse yoghurt, paar eetlepels
- Kwart komkommer
- Kleine ui
- Verse Peterselie
- Gedroogde dille
- Gedroogde knoflook
- Citroensap
- Water
- Peper en zout
- Mayonaise 3 a 4 eetlepels
Extra
- Broodjes
- Tomaat
- Sla
- Kaas
Het gehakt mag in de kom met alle ingrediënten. Goed kneden en mengen met de hand. Van de paneermeel voeg je steeds wat meer toe, net zolang totdat het gehakt de structuur heeft die je fijn vindt. Niet te nat en niet te droog. Is je gehakt te droog, dan kan je wat extra ketjap of water toevoegen. Is het te nat dan voeg je steeds wat paneermeel toe.
Als je gehakt goed gemixt is dan maak je er 4 bollen van (ik had nog een 5e kleinere bol voor Abygail). Ik heb een handige hamburger maker. Hierin kan ik platte burgers maken. Heb je dit niet dan maak je met de hand platte burgers. Ze trekken wat samen in de pan dus meestal maak ik ze iets platter. Ik leg de boven en onderkant nog even in wat paneermeel. Zo worden het lekkere knapperige burgers. Ik laat ze nu even rusten en ga de saus maken.
Grieks sausje
Ui snij ik heel fijn. Als je verse knoflook gebruik mag deze ook heel fijn. Komkommer snij ik in blokjes. Prak de feta met wat water en Griekse yoghurt. Voeg wat citroensap toe en mayonaise en meng totdat het mooi sausje is. Dille, peterselie, ui, knoflook, komkommer, peper, zout erbij en roeren maar. Nu komt het aan op proeven. Maak dit sausje zoals jij het lekker vindt. Het is goed om het even 10 minuten opzij te zetten en dan te proeven.
Ondertussen bak ik de broodjes af, snij ik een tomaatje, schaaf ik wat kaas en was ik de sla.
Door het paneer op de burgers hebben ze wat meer olie of boter nodig in de pan. Ik bak dit keer met kokosvet en had meer nodig dan normaal. Doe eerst het vuur hoog en bak beide kanten even kort op hoog vuur. Daarna mag het vuur lager en met regelmatig keren zijn de burgers binnen ongeveer 10/15 minuten klaar.
Op de broodjes leg ik wat kaas, daarboven op de burger en daar weer op schep ik wat saus. Garneren met tomaat en sla. Wat ribbel chips ernaast en klaar is je Griekse Burger.
Smakelijk eten!
Tips
- Ik gebruik minder gehakt dan je misschien gewend bent. Door de toevoegingen worden de burgers wel wat groter. Ik koop alleen nog biologisch vlees. Dit is duurder. Om het voor mij betaalbaar te houden verklein ik mijn hoeveelheden en serveer er dus bijvoorbeeld chips bij. De burgers zelf waren trouwens voldoende voor ons beide in dit recept. Maar zo heb je toch kwaliteit vlees als je wat minder te besteden hebt.
- We hadden nog Griekse saus en chips over. Ideaal als snack voor de volgende dag. De saus lekker als dip voor de chips.
- Ik heb mini Turkse Broodjes gebruikt voor de Griekse Burger.
- Het burger recept is de basis voor al mijn burgers. Soms voeg ik wat peterselie of verse knoflook nog toe.
- Een hamburgerpers is een tof cadeau maar ook echt een handig hulpmiddel in de keuken!
- Andere lekkere recepten met gehakt
- Check ook deze Vegetarische hamburger, een El Clásico recept
Handige linkjes Griekse Burger
Sommige linkjes in deze blog kunnen affiliate linkjes zijn