Satsuma, een bijzonder stukje fruit

Satsuma

Deze Satsuma superheld komt in vermomming voor mij. Ik had in mijn groente en fruit tas een stuk of 5 limoenen, dacht ik. Raar vond ik het wel want ze waren platter en voor zover ik weet niet echt het limoenen seizoen. Bij nadere inspectie bleken het helemaal geen limoenen te zijn maar Satsuma’s. Sat wat? Satsuma’s.. groene mandarijnen die wel rijp zijn en klaar om te eten. Omdat deze fruitsoort voor mij onbekend is leek het me leuk om deze groene superheld eens onder de loep te nemen.

De Satsuma is de eerste mandarijn van het seizoen. Ze zijn er maar heel kort dus het is niet raar dat deze soort niet zo bekend is. De naam komt van de plek waar ze oorspronkelijk vandaan komen; de provincie Satsuma in Kyushu, Japan. Tegenwoordig worden deze groene vruchten gewoon in ItaliĆ« en Spanje geteeld. Het is eigenlijk geen mandarijn maar een nauwe verwant daaraan. Er zijn al gegevens terug te vinden tot 1429 van deze vrucht.

Waarom is de Satsuma een superheld?

  • Veel vitamine C
  • Vol met vezels waardoor je een verzadigd gevoel hebt en snel vol zit
  • Verlaagt je cholesterol
  • Houdt de bloedsuikerspiegel in stand
  • Goed voor je hart omdat er een bepaalde stof in zit die de bloeddruk verlaagt
  • Bevat calcium

En wat ook fijn is dat er weinig tot geen pitjes inzitten! Het eet dus makkelijk weg. In het begin kunnen ze wat zuur zijn maar zodra ze rijper zijn worden ze heerlijk zoet.

Er is eigenlijk niet veel bekend over deze bijzondere fruitsoort. Zonde want het is echt de moeite waard. Al zijn wij in Nederland de gewone mandarijn gewend die ook lekker en smaakvol is.

Het seizoen is de herfstperiode mocht je op zoek willen gaan ernaar. Ze variƫren van donker tot lichter groen.

Een echte superheld de Satsuma!

Satsuma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.