
Wat doe je als je dochter al maanden hoopt op een bepaalde taart bij een lunchroom waar we graag komen. Maar altijd misgrijpt en het niet zeker is wanneer deze op de kaart staat? Ja eigenlijk stiekem hopen dat het ooit goed komt. Maar vooruit ik wil me best eens wagen aan een Matilda taart. Je weet wel die ultieme chocolade taart uit het verhaal van Roald Dahl. Na vele recepten gezien te hebben ga ik voor een relatief simpele maar lekkere chocolade taart met weinig ingrediënten en eigen touch!
Recept lekkere Chocolade taart
- 450 gram pure chocolade
- 50 gram witte chocolade
- 200 gram boter
- 250 gram poedersuiker
- 80 gram bloem
- 7 eieren
- 250 gram crème fraîche
- Snuf zout
Handig om te hebben: een pan met laagje water voor au-bain-marie, ronde bakvorm, mengkommen, handmixer, spatel, weegschaal, oven, citroen voor vetvrij maken van je mengkom
Bereidingswijze lekkere chocolade taart
Au-bain-marie smelt je 250 gram pure choco, de boter en een snufje zout. Als het gesmolten en geroerd is tot een egaal mengsel mag je het van de warmtebron halen.
Nu mag je de eieren splitten en het eiwit stijf kloppen. Ik wrijf mijn mengkom altijd in met wat citroen om het vetvrij te maken.
Als het eiwit stijfgeklopt is mag je in een andere kom de eidooiers loskloppen. Vervolgens voeg ik de poedersuiker hieraan toe en de bloem. Pak je gesmolten chocolade erbij en voeg toe aan het eigeel-poedersuiker-bloem mengsel en roer door. (De chocolade moet iets afgekoeld zijn anders gaat je ei stollen)
Schep vervolgens de helft van je opgeklopte eiwit bij het eigeel-chocolademengsel en schep rustig door. Dan de laatste helft van je opgeklopte eiwit erbij en rustig omscheppen tot het een geheel is.
Vet een ronde bakvorm en/of bekleden met bakpapier. Wat jouw voorkeur heeft. Schenk het mengsel erin en bak op 180 graden in 40 minuten af.
Let op! Je lekkere chocolade taart komt er dus zacht uit en je moet veel geduld hebben met afkoelen. Bij het afkoelen wordt je taart harder. Doe dit gewoon in de keuken en maak je vorm pas los als de taart afgekoeld is. Daarna kan het eventueel in de koelkast.
Chocoladelaagje
Als de lekkere chocoladetaart koel is smelt je au-bain-marie de overige 200 gram pure choco met 200 gram crème fraîche en in een aparte kom de 50 gram witte choco met de 50 gram crème fraîche. Eventueel met snufje zout.
Bestrijk de boven- en zijkant van je taart met de gesmolten pure choco en maak dan op de bovenkant rondjes van de gesmolten witte chocolade erop. Trek met een satéprikker lijntjes voor het bloemige effect. Of vorm patronen zoals je zelf mooi vindt. Zet je lekkere chocolade taart in koelkast, weer geduld, tot het hard is en dan lekker eten maar.
Smakelijk eten!

Handige tips
- Ik blijf het herhalen maar die bevestiging had ik zelf ook nodig tijdens het bakken. De moeilijkheid zit niet per se in het splitsen van de eieren en het opkloppen. Maar wel in het geduldig laten afkoelen. Ik had dus te snel mijn springvorm losgemaakt bijvoorbeeld. Het is goedgekomen met mijn lekkere chocolade taart maar geduld is het sleutelwoord
- De structuur van deze taart is een mix van cake met een beetje fudgestructuur. Heerlijk weldadig en een chocoladebom
- De witte chocolade met crème fraîche zorgt voor een frisse smaak in combinatie met alle pure chocolade. Ik had witte paaseitjes met aardbei gebruikt hiervoor, ook erg lekker
- Het bestrijken van je lekkere chocolade taart kan je veel netter doen dan dat ik heb gedaan, maar met een lepel en satéprikker werkt het wat mij betreft ook prima. Heb je gesmolten chocolade over? Zet neer met wat vers fruit en dip het lekker weg
- Een grote mengkom haal je bij Dille en Kamille of kijk hier bij Bol
- Ik kan niet zonder een fijne keukenweegschaal (Bol)
- Ik heb een springvorm van 24 cm (Bol) gebruikt voor deze taart
- Ook lekker om te bakken en simpel: Appeltaart!

