Mexicaanse Groente Bierstoof, een snel en smaakvol recept

mexicaans groente stoofpotje

Vanmorgen had ik geen zin om te koken. Die dagen heb ik ook wel eens. Maar toen ik in de ijskast aan het speuren was naar iets wat ik kon maken voor Abby. Zag ik toch wel veel groente liggen die op moesten. Ook in mijn ongekoelde groente schaal lagen nog wat producten. Zonde om gekke groentes te redden en het vervolgens niet op te eten. Dus ik moest wat bedenken ermee. Een Mexicaanse Groente Bierstoof klinkt goed voor dit snelle gerecht van restjes.

Al een tijdje heb ik zin een stoofschotel met bier en kip en ik heb trek in Mexicaanse tortilla’s. Dat moet toch te combineren zijn? Een stoofschotel heb ik nog nooit gemaakt. Geheel op eigen wijze heb ik daar dan ook invulling aan gegeven. Een simpel recept, je kan al je restjes wel gebruiken van groente. Het lijkt veel werk maar het is een kwestie van alles snijden, kruiden toevoegen en pruttelen maar.

Heerlijk en eerlijk. Kortom een Good Mood Mama recept! Ik omschrijf wat ik gebruikt heb maar laat het een inspiratie zijn. Ga niet heel veel kruiden kopen alleen voor dit recept. Bij de tips zal ik andere opties zetten.

Recept Mexicaanse Groente Bierstoof

 • 3 wortels
 • 1 puntpaprika
 • 2 uien
 • 6 aardappels (medium)
 • 2 lente uien
 • 3 tenen knoflook
 • 1 tomaat en 6 cherry tomaatjes
 • Flesje bier (maakt niet uit welke ik had een speciaal lente bok biertje)
 • Stukje kipfilet

Kruiden

 • 5 eetlepels bouillon poeder
 • 2 eetlepels paprika poeder
 • 2 eetlepels kurkuma
 • 1/2 eetlepels cayenne peper (pittig!)
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • Zout en zwarte peper

Ik schil de wortels en snij deze in halve plakjes. Paprika, ui, lente ui, tomaat en aardappels snij ik vervolgens ook in stukken. De knoflook snij ik iets fijner. Alles mag in een pan met de kruiden erbij. Schenk een flesje bier erover en doe er een beetje water bij zodat het vocht net voldoende is om alles te bedekken. Ik had nog een klein stukje kipfilet liggen en deze laat ik meekoken.

Dit mag dan op een laag vuur gaan pruttelen. Ik gebruik emaille pannen en naarmate het vocht verdampt moet ik wel regelmatig roeren. Ik heb het ongeveer 1,5 uur laten pruttelen voordat ik alerter moest zijn. Na 1,5 uur heb ik het stukje kipfilet eruit gehaald en met een vork losgetrokken. Daarna mag het weer terug.

Het laatste half uur heb ik regelmatig geroerd en net zolang laten koken totdat het vocht grotendeels verdampt was en ik een heerlijk Mexicaans Groente Bierstoof maaltje had. Nu kan je ook proeven of er nog meer peper, zout of andere kruiden bij moeten.

Je kan dit stoofpotje eten met rijst, couscous, pasta of op een tortilla.

Ik heb gekozen voor een tortilla met ricotta erbij geserveerd, simpele guacamole, ijsbergsla en geraspte kaas.

Genieten van je Mexicaanse Groente Bierstoof!

Tips

 1. Koop geen kruiden die je niet vaak gebruikt. 1 of 2 kan wel maar meerder potjes is zonde. Kies de kruiden die je zelf lekker vind, Je kan eventueel ook een zakje mexicaanse kruiden gebruiken, fajitta kruiden vind ik zelf lekker. Ik zou voor de zekerheid 2 zakjes halen. Dit stoofpotje kan wel wat kruiden gebruiken.
 2. Kijk goed wie er mee eet. Ik heb mijn kleine meid toch niet laten mee eten omdat het best wel beetje pittig was. Er gaat bier in waarvan het alcohol verdampt. Alcohol en kinderen wil ik niet stimuleren natuurlijk. Dus aan ieder de keus.
 3. Cayenne is pittig, hou je niet van pittig doe er dan minder bij. Je kan altijd achteraf nog wat toevoegen.
 4. Kijk wat je in huis hebt liggen! Boontjes, mais, prei, aubergine, courgette, zoete aardappelen werken bijvoorbeeld ook. Tomaat is wel belangrijk omdat het vocht toevoegt aan de saus.
 5. In plaats van koekkruiden kan je ook kaneel toevoegen.
 6. Je kan het ook vegetarisch houden en geen kip toevoegen.
 7. Vind je de saus wat wateriger lekker, zet dan het vuur eerder uit of voeg meer water toe.
 8. Hou je niet van kruidig doe dan overal eerst een eetlepel van bij. Je kan altijd nog extra toevoegen later!
 9. Je vindt veel lekkere en leuke Mexicaanse items bij de Xenos online!
tortilla mexicaanse bierstoof

Handige linkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.