Er was eens.. Papier Liefde

er was eens boeken

Er was eens een Good Mood Mama met een liefde.
Een liefde die niet uit eetbare ingrediënten bestaat.
Een liefde waarin ik helemaal alleen kan opgaan maar die ik ook kan delen.
Het is een stille liefde maar ook 1 die uitgesproken wordt.
Een liefde die nooit verloren gaat.
Een ABC helemaal tot en met Z. Heen en weer, door elkaar en weer terug.
Verhalen halen woorden, woord voor woord tevoorschijn. Zo snel als dat mijn ogen kunnen en willen zien.
Er was eens een Good Mood Mama met een papier liefde.
Ik leg het woord voor woord uit.

Oud versus nieuw

In deze wereld van high tech, gadgets en mooi design voel ik me grotendeels thuis. Slim ontworpen spullen die er mooi uitzien en voor gemak zorgen zijn dingen waar ik enthousiast van kan worden. De beste ontwikkeling van de afgelopen jaren is toch wel de smartphone. Zonder mijn Iphone is mijn IQ een stuk lager. Ik gebruik het als tomtom, zoek vergeten informatie op met Google en leer nieuwe dingen dankzij de snelle toegankelijkheid tot het gehele web.

Sociale contacten hou ik makkelijk bij via mijn apps. En ik heb een foto album waar geen eind aan komt. Alle momenten die bijzonder zijn staan er wel op. Winkelen doe ik lekker op de bank en spelletjes speel ik net zo makkelijk de gehele dag en avond door. Nog nooit was de wereld zo klein. Mijn reizende vriendinnen laten me zien hoe hun ontbijt aan de andere kant van de wereld eruit zien. Mijn oude jeugd vrienden duiken opeens weer op en mensen die ik tijdens verblijf in het buitenland heb leren kennen wensen me een fijne verjaardag toe.

Papier Liefde

Maar 1 ding blijft onveranderd: Mijn liefde voor papieren boeken. Ik hou van lezen en van boeken. De gehele ervaring die het met zich meebrengt is uniek. Aan de pagina’s ruiken, voelen hoe de bladzijdes langs je vingers gaan en de kaft aaien. Een boek dat kies je bewust uit met je zintuigen en koester je totdat de laatste pagina omgeslagen is. Een boek is mijn trouwe metgezel tot het laatste woord. Het gaat overal mee naar toe. Zelfs in bed, een plek van rust en privacy. Maar in mijn tas is ook altijd plek. Er zal zich maar eens een moment voordoen van even niks en dan kan je mooi in het verhaal duiken.

Lezen verrijkt zoveel. Je fantasie, kennis, woordenschat, IQ en EQ. Het neemt je mee naar werelden en plekken die je zullen verrassen. Er is genoeg keus. Hou je niet van fantasievolle verhalen? Dan zijn er altijd informatieve boeken. Voor ieder is er wel wat wils. Ik hou vooral van fantasie en spanning. Een goed kook, kunst of reisboek zijn ook mooie eye catchers.

Boekenkast met ladder

Als kind vond ik boekenkasten met een laddertje altijd erg gaaf. En wat staat er nu in mijn woonkamer? Een boekenkast helemaal gevuld tot aan de nok met ladder! Mijn dochter heeft ook al haar eigen vakjes met boeken. Boeken voor nu die ze mag pakken en boeken als ze wat ouder is.

We hebben een boekstandaard waar we een boek neerzetten op de eettafel om deze te showen. Dit wisselen we zo nu en dan af.
Boekenmarktjes afstruinen voor mooie koopjes en speciale exemplaren is een prima dagje uit. En ik ben inderdaad dat gekke mens wat aan een nieuw of oud boek altijd even moet ruiken; mijn Papier Liefde doet dat.

er was eens boeken

Papier liefde wordt niet digitaal

Ik heb wel eens een boek op een tablet gelezen en ik snap waarom dit terrein wint. Het is goedkoop en biedt opties wat een papieren variant niet kan bieden. Opties zoals woorden opzoeken, lettertype vergroten, licht, en minder ruimte wat het in beslag neemt. Maar voor mij is en blijft de papieren variant de enige keus. De gehele ervaring veegt alle voordelen van een e-reader weg. Daarbij is het echt een moment van afsluiting. Geen berichtjes die boven in het scherm langskomen, verleid worden om even snel iets opzoeken of je email checken. Nee een boek is een moment van offline zijn en dat is een heerlijke ontspanning.

Met een kind in huis is mijn gemiddelde van 1 tot 2 boeken per week een beetje gedaald naar 1 tot 2 boeken per half jaar. Wel lees ik veel boeken voor op mijn werk en voor mijn dochters. Ik vind het echt belangrijk dat kinderen het enthousiasme van verhalen mee krijgen. Er staan woorden in die ze niet kennen, het is vaak stof tot praten en voer voor knutsel activiteiten. Op een speelse verhalende manier kan je toch dingen bijbrengen.
Ga nooit naar snoephuisjes in het bos.. Mensen die je lokken met snoep zijn altijd uit op iets slechts.

Kinderboeken

Voor de kleintjes zijn er ontzettend veel gave, mooie en ontroerende boeken. Zowel oude klassiekers als nieuwe kinderliteratuur. Beide hebben veel keus. Tegenwoordig kan je ook een boek laten personaliseren. Zoals bij “Lost My Name”. Je kan het voorwoord schrijven en de naam van je kind erin laten opnemen. De hoofdpersoon is zijn of haar naam kwijt en door middel van gevonden letters wordt de naam van je kindje gevormd. Dit is opgezet vanuit eigen beheer en de tekeningen zijn geweldig. Het is wel een zachte kaft, dus voorzichtig met de jongere kwijlers.

Wij genieten hier thuis van alle rijkdom die er te vinden is in de boeken en tussen de regels in. Even offline in alle rust ontsnappen of samen genieten van mooie verhalen. Geef eens een boek cadeau en als je dit doet is het wel heel leuk om er een klein stukje tekst in te zetten met de hand. Ik vind nu oude kinderboeken waarin mensen een boodschap hebben geschreven voor mij. Personen die er nu helaas niet meer zijn maar hun boodschap blijft me altijd bij en gaat net zoals de verhalen niet verloren.

Deel jij mijn Papier Liefde?

  • Inmiddels ben ik trotse mede-eigenaar van een geweldige boekenlbog site StoerLeesVoer
papier liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.