Pepernoten, een simpele basis van 5 ingrediënten met vegan optie

Pepernoten

Bij Sinterklaas hoort veel snoepgoed en een paar mandarijntjes. Ik hou wel van die seizoenstraktaties. Toen Abygail klein was vond ik het lastiger omdat ik heel streng was met suiker. Inmiddels is ze wat groter en kan ik het wat meer loslaten. Ik vind het erg leuk om samen met Sinterklaas lekkers te maken met haar. Zien wat erin gaat en het samen bakken is gewoon een erg leuk proces. Met als mooie bonus een heerlijk ruikend huis. Het is echt heel simpel om Home Made Pepernoten te maken en je hebt de sterkte van de smaak geheel in eigen hand. Ik heb weer een basisrecept en mijn eigen opties eronder toegevoegd. Deze hoeveelheid is voldoende voor zeker 35 wat grotere pepernoten of heel veel kleintjes.

Recept pepernoten

Basis

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram roomboter (grasboter)
 • 125 gram basterd suiker
 • 2 eetlepels koekkruiden
 • 3 eetlepels vocht (water of melk)
 • Snufje zout

Good Mood Variant

 • Eetlepel cacao (rauwe)
 • Eetlepel kaneel

Weeg alles af en doe bij elkaar in een ruime kom. Goed kneden met de handen. Het wordt vanzelf een mooie bal. Blijft het te korrelig? Voeg een paar druppeltjes water toe maar zuinig aan, het is al snel teveel.

Nu komt het aan op pepernoten rollen. Je kan zelf bepalen of je ze groot of klein wilt. Maak mooie balletjes en druk ze iets plat. Leg ze op een met bakpapier beklede plaat.

Oven op 170 graden voorverwarmen en dan in ongeveer 15 a 20 minuten afbakken. De Home Made Pepernoten komen zacht uit de oven maar zullen hard worden bij afkoelen.

Fijne Sint! 

pepernoten

Tips

 1. 125 gram suiker is nodig in dit recept. Kies jouw suiker of een mix van suikers. Wel zou ik voor een bruine suiker gaan in verband met de kleur.
 2. Ik gebruik graag gras roomboter, dit is een zachtere variant en kneed ook makkelijker. Plantaardige boter werkt ook prima.
 3. Je kan elke melk wel gebruiken. Ik gebruik graag rijstemelk. 3 kuipjes koffiemelk is ook voldoende. Water werkt ook goed.
 4. Maak de Pepernoten groter en je hebt Pepernootkoekjes
 5. Afgesloten bewaren in bijvoorbeeld een glazen pot.
 6. Kies je hoeveelheid koekkruiden. Wij houden van kruidig dus doen 3 eetlepels erin met zelfs nog een beetje extra kaneel.
 7. De hoeveelheid Pepernoten is afhankelijk van hoe groot je ze draait.
 8. De tijd van 20 minuten op 170 graden is voor normale tot iets grotere pepernoten. Maak je zo nog groter hou dan rekening met extra tijd.
 9. Je kan de hoeveelheden halveren. Begin dan met 1 eetlepel van alles en voeg desgewenst nog wat toe.
 10. Een eetlepel is afgestreken! Anders wordt t wel erg spicy.
 11. Vegan optie: Plantaardige melk en plantaardige boter gebruiken

Nog Meer Home Made Sint Lekkers

home made pepernoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.