Dit recept is een favoriet hier in huis, was ook een favoriet op de website. Maar gek genoeg is het verdwenen! Geen idee hoe dit kan, maar uiteraard zet ik het terug erop. Ratatouille vind ik een prachtig woord, het betekent ratjetoe of mengelmoes van dingen. Het originele Franse recept heeft wel een aantal basis ingrediƫnten maar ik hou me daar niet aan. Voor mij is deze vegan Ratatouille gewoon een een eenvoudig basisrecept waarbij je zelf lekker restjes groente in kwijt zou kunnen!
Vegan ratatouille
- Groente naar keuze
- Fles Passata
- 2 teentjes knoflook
- Stukje verse gember (zoveel als de knoflook)
- Eetlepel gerookte paprika poeder
- 2 theelepeltjes speculaaskruiden
- 3 dadels
- Peper en zout
- Water
De groentes snij ik eerst. Ik heb meestal courgette, paprika en wortel. Ook olijven zitten er vaak bij. De ui, knoflook en gember snij ik fijn.
In een pan fruit ik in olie eerst de ui, vervolgens de knoflook en gember erbij. Na een paar minuten voeg ik de paprika poeder en speculaaskruiden erbij. Deze laat ik lekker even meebranden in de olie, wel goed blijven roeren. Na ongeveer 7 minuten voeg ik de groentes toe, wat water en zet ik het vuur laag. Deksel erop en lekker even laten garen. De groentes zijn goed zodr ze de bite hebben die jij lekker vindt. Zijn ze zacht? Voeg dan de fles pasata toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een scheutje sojasaus toe voor wat meer umami smaak.
De vegan ratatouille is lekker met rijst, brood of pasta. Wat salade erbij en genieten maar!
Eet smakelijk!
Tips
- Gember kan je eruit laten als je dit niet lekker vindt
- Wel vlees? Bak in het begin wat spekjes mee met de knoflook en ui
- Dadels geven het een lekkere dikke en zoete smaak maar het is niet noodzakelijk. Je kan ook een plakje ontbijtkoek gebruiken
- Groentes die harder zijn, zoals wortel, snij ik dunner zodat het gelijk gaar is
- Kipkruiden zijn ook erg lekker in je vegan ratatouille
- Gekookte groente over? Voeg gewoon toe aan je saus! Alle groentes kunnen wel
- Olijven zijn voor mijn dochter onmisbaar in dit recept
- Mijn gezonde Greenpan hapjespan blijft ook favoriet voor dit recept! Hieronder een linkje
- Geen speculaaskruiden? Kaneel of koekruiden werken ook prima
- Het recept is voor een lekkere pan vol, voor meerdere personen/dagen en eventueel de vriezer. Kijk ook eens bij Tips voor vegetarisch koken, of gezonde roomsaus voor een pan vol lekkers of bij Eenpansgerecht roti, Nasi Noodles of Vegan Shoarma
Handige linkjes Ratatouille
- Mijn favoriete pannen die ook nog eens gezond zijn: Greenpan*
- Fijne ovenschotels*
- Onmisbaar in je keuken, een goede messenset*
- Heb je geen hakmolen*? Toch ook het overwegen waard om aan te schaffen
Sommige linkjes in deze blog zijn affiliate linkjes. Als jij hier op klikt en dan tot aankoop overgaat, ontvang ik een kleine commissie. Dit is verder niet van invloed op jouw prijs of shopervaring.